Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Industriya_gostinnosti.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
43.94 Кб
Скачать

Тема: Індустрія гостинності

План

1. Комплекс вимог до готелів різних категорій.

2. Історія індустрії гостинності.

3. Огляд індустрії гостинності високорозвинених держав світу.

  1. Комплекс вимог до готелів різних категорій.

Класифікація готелів за категоріями зоснована на комплексі вимог до матеріально-технічного забезпечення, номенклатури та якості послуг,які надаються, рівня обслуговування тощо.

Категорії відзначаються символом * (зірки). Кількість зірок збільшується відповідно до підвищення рівня якості обслуговування. Готельні установи, як правило, класифікують відповідно до п’ятьох категорій. Найвищу категорію готелю відзначають *****, найнижчу - *.

Вимоги до готелів:

  1. Готелі будь-якої категорії повинні мати зручні підїздні шляхи з необхідними дорожніми знаками, упорядковану та освітлену прилеглу територію, майданчик з твердим покриттям для короткочасної парковки автотранспорту та ін. Готель, займаючий частину споруди, повинен мати окремий вхід. Готельна споруда повинна знаходитись у сприятливих екологічних умовах та мати аварійні виходи, сходи, добро помітні інформаційні вказівки, які забезпечують вільну орієнтацію гостей в надзвичайній ситуації.

  2. Готель повинен бути обладнаним системами протипожежного захисту, необхідними заходами захисту від пожежі, передбачені Правилами пожежної безпеки для житлових домівок, готелів.

  3. В готелі повинні виконуватися санітарно-гігієнічні норми та правила, встановлені органами санітарно-епідеміологічного нагляду з питань охайності приміщень, стану сантехнічного обладнання, ефективного захисту від комах та гризунів.

  4. Усе електричне, газове та інше обладнання повинно використовуватися згідно Правил технічної експлуатації готелів та їх обладнання.

  5. Готельне приміщення повинно бути забезпеченим інженерними системами та обладнанням, яке забезпечує:

  • горяче та холодне водопостачання (цілодобово);

  • каналізацію;

  • опалення (з температурою не нижче 18,5 єС в житлових та загальних приміщеннях);

  • вентиляцію;

  • радіомовлення та телебачення;

  • телефонний зв’язок;

  • природнє (не менш 1 вікна) та штучне освітлення в номерах та ін.

  1. Історія індустрії гостинності.

Розглядаючи еволюцію підприємств індустрії відпочинку, можна виділити періоди, що в історичному плані відповідають періодам розвитку людського суспільства:

1. Стародавній.

2. Середньовіччя.

3. Новий час.

4. Сучасний.

Стародавній період (IV тисячоріччя до н.Е. - 476 р. Н.Е.)

До цього періоду суспільного розвитку більшість істориків відносять появу перших гостьових підприємств - праобразів сучасних готелів і ресторанів. Згадування про подібні підприємства- таверни- міститься в стародавніх манускриптах, одним із яких є кодекс царя Вавилонії Хаммурапі, написаний приблизно в 1700 році до н.е.

У Стародавній Греції в І тисячолітті до н.е. таверни були найнижчим елементом соціального і релігійного життя. У тавернах були приміщення для розміщення мандрівників, і здебільшого вони призначалися для надання послуг харчування. Розвиток торгівлі і пов'язані з нею тривалі роз'їзди вимагали організації не тільки харчування, а й відпочинку. Ця обставина і визначила появу іншого типу підприємств - постоялих дворів.

Найбільш розгалужена мережа постоялих дворів була створена на території Римської імперії. Давньоримські постоялі двори розташовувалися уздовж головних доріг у містах і селах на відстані один від іншого приблизно в 25 миль (40,225 км).

Таверни і постоялі двори, призначені для обслуговування громадян нижчих станів, пропонували мінімальні умови для відпочинку. Наприклад, ті, що дуже часто подорожують, спали просто на соломі, а щоб не змерзнути в холодний період року, притискалися до теплого боку свого коня. Про якийсь додатковий комфорт не було й мови.

Величезну роль у появі підприємств гостинності відіграв розвиток торгових зв'язків на Близький Схід, в Азію і Закавказзя. По території цих регіонів проходили найбільші торгові шляхи, по яких рухалися каравани з товаром. Для організації ночівлі для учасників караванів уздовж торгових шляхів створювали спеціальні пункти розміщення - караван-сараї, що включали приміщення для людей і загони для верблюдів і коней. Усе це було оточено фортечною стіною, що захищало від природних стихій (вітру, дощу, бурі) та від розбійників.

Після падіння Римської імперії в 476 р. н. є. почався новий етап у розвитку підприємств гостинності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]