Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Industriya_gostinnosti.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
43.94 Кб
Скачать

3. Огляд індустрії гостинності високорозвинених держав світу.

В останні десятиліття міжнародний туризм зробив гігантський ривок, перетворившись в одну з найбільших і високоприбуткових галузей світового господарства.

На його частку припадає 7% загального обсягу інвестицій, 5% у сіх податкових надходжень і третину світової торгівлі послугами. Міжнародний туризм робить величезний вплив на такі ключові сектори економіки, як транспорт і зв'язок, торгівля, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання, виступаючи каталізатором соціально-економічного розвитку. Він забезпечує зайнятість понад 250 млн осіб, тобто кожного восьмого працівника у світі.

При всьому вражаюче зростання індустрії гостинності саме якісні зрушення в туристському попиті і пропозиції визначали розвиток міжнародного туризму в останні десятиліття. У середині 80-х рр.. в туристському попиті західноєвропейських держав виявилися нові тенденції. Вони були зумовлені низкою факторів економічного і соціального порядку, а також змінами в психології сучасної людини. Вирішальний вплив на структуру туристського споживання зробило погіршення економічної кон'юнктури. Криза, що охопила індустріально розвинені країни, супроводжувався різким падінням купівельної спроможності населення.

Зміни в соціальній сфері, пов'язані з погіршенням економічної кон'юнктури, у свою чергу, позначилися на характері туристського попиту. Був знижений вік виходу на пенсію, подовжений відпускний період, скорочений робочий тиждень і введений гнучкий гра фік роботи. Ці заходи, спрямовані на згладжування сформованих диспропорцій на ринку праці, одночасно сприяли збільшенню фонду вільного часу населення і розширення кола потенційних споживачів туристських послуг.

Нарешті, сучасний характер туристського попиту складається під впливом суб'єктивних факторів. З появою нових цінностей у психології людини відбуваються глибокі зміни. Вони обумовлені наступними моментами: більш вільним, безпосереднім самовираженням і самоутвержде еніем особистістю своїх фізичних і духовних даних; переглядом відносин з іншими індивідуумами, соціальними групами та установами; формуванням іншого ставлення до природи.

Розглянуті фактори визначили глибокі зрушення в туристському споживанні. Зі збільшенням обсягу вільного часу на тлі погіршення загальноекономічної ситуації в рекреаційному поведінці населення інших є дві головні тенденції - дроблення відпускного періоду і зростання нетривалих поїздок. На початку 80-х рр.. в Австрії і Великобританії понад 20% населення виїжджали на відпочинок влітку і взимку, а 10% відправлялися в подорожі три і більше разів на рік. Аналогічна ситуація склалася в Італії, Німеччині, інших розвинутих країнах Європи.

Тури стали менш тривалими, але більш частими. У західній літературі це явище отримало назву «подорожі з інтервалами», які користуються попитом протягом усього року з деяким пожвавленням у квітні, вересні-жовтні та лютому, допомагаючи вирішити одну з найгостріших проблем т урістской галузі - згладити сезонну нерівномірність у роботі підприємств транспорту , розміщення, громадського харчування.

Інша тенденція - розширення туристського попиту літніх людей. На перший погляд, туризм осіб старше 55 років може здатися парадоксом, так як вихід на пенсію і забезпечує заслужений відпочинок. Однак поглиблене вивчення потреб різних вікових груп населення свідчить, що така проблема не тільки існує, але коштує дуже гостро. На відміну від зайнятої частини населення, для якої туризм - це відпочинок, що дозволяє відійти від повсякденних турбот і відновити свою працездатність, для пенсіонерів, які мають багато вільного часу, турпоїздка - форма активного способу життя. Дана обставина, зокрема, ого сняет наявність туристського ринку осіб старшого віку - «туризм третього віку».

Нарешті, докорінні зміни відбуваються в стилі відпочинку. Пасивне проведення часу на пляжі, хоча і залишається найбільш поширеною формою проведення відпустки, все в ме ньшей і меншою мірою відповідає процесу зростаючої диверсифікації індивідуальних запитів. На зміну «трьом S» море-сонце-пляж (Sea-Sun-Sand) поступово приходить формула «три L» національні традиції-пейзаж-дозвілля (Lore-Landscape-Leisure). Вона найкращим обра зом відповідає новим цінностям, які затверджуються в психології людини і отримують вираження в поведінці і мисленні сучасного туриста.

Останні десятиліття в секторі туризму були відзначені поглибленням спеціалізації, наростанням процесів концентрації виробництва, переходом на нові технології. У туризмі, як і в інших галузях економіки, спеціалізація стала важливим принципом організації роботи підприємств. Серед багатьох напрямків діяльності фірма виділяє для себе головні, концентруючи на них про АГАЛЬНІ зусилля. Ці напрямки спеціалізації відповідають певним сегментам туристського ринку, що складається з груп людей з відмінними характеристиками: демографічними, психографический, поведінковими та ін

У міру поглиблення спеціалізації сегментація ринку стає все більш і більш деталізованою. Компанії вдаються до різних методиках, щоб підвищити однорідність виділених секторів. У готельному господарстві готелі все більше роблять ставку на конкретні сектори ринку. Частина їх специал ізіруется на обслуговуванні транзитних пасажирів з низьким і середнім рівнями доходів. Багато готелів вибирають як цільового сегменту ділових туристів.

Поряд із спеціалізацією сучасна індустрія туризму характеризується наростанням процесів об'ємної активностi, централізації виробництва і капіталу.

Концентрація протікає вкрай нерівномірно в різних галузях, на окремих підприємствах, в країнах. На відміну від галузей матеріального виробництва, де ще на рубежі ХІХ-ХХ ст. домінуюче становище отримали до рупние підприємства, в туризмі цей процес почався порівняно недавно, лише у 70-х рр.. Однак він проходить дуже бурхливо, охопивши всі сектори туристичної індустрії. У сфері розміщення та громадського харчування сформувалися гігантські готельні та ресторан ні ланцюга; серед турфірм виділився ряд туроператорів, що встановили контроль над основними ринками збуту туристського продукту, а ринок повітряних перевезень виявився поділеним між провідними авіакомпаніями світу.

Концентрація виробництва в туристській індустрії та здійснюється двома шляхами: внутрішнім і зовнішнім. У першому випадку укрупнення відбувається в рамках окремої господарюючої одиниці внаслідок капіталізації прибутку (внутрішнього росту). У другому випадку економічна влада у монополістичного освіти зосереджується в результаті співпраці (кооперації) або об'єднання (злиття) широкого кола підприємств.

Об'єднання або злиття компаній може йти по трьох напрямках: горизонтально, вертикально і по діагоналі. Відповідно, розрізняють три вид а концентрації (інтеграції). Горизонтальна концентрація має місце при об'єднанні підприємств, що знаходяться на одному щаблі технологічного процесу, що випускають однакову продукцію або надають аналогічні послуги. Компанії можуть співпрацювати на тимчасовій або постійній основі, а також створювати нові спільні фірми. Прикладом горизонтальної інтеграції в туризмі служить об'єднання готелів в готельні ланцюги.

В даний час в Північній Америці і Європі налічується понад 3 тис. готельних ланцюгів з числом членів не менше десяти в кожній. Рейтинг найбільших з них регулярно публікує журнал «Hotels». Він виділяє три типи готельних ланцюгів: корпоративні компанії, компанії з управління готелями та об'єднання незалежних готелів.

Процеси концентрації протікають не тільки в горизонтальному і вертикальному напрямках, але і по діагоналі. На відміну від перших двох, діагональний тип інтеграції, або диверсифікація, передбачає об'єднання функціонально і технологічно не пов'язаних між собою підприємствах й. Диверсифіковані, багатогалузеві освіти мають одну важливу перевагу. Вони створюють можливості для взаємної компенсації ризиків, коли збитки одних галузей покриваються з прибутків інших.

В даний час туризм набуває все більш глобальний характер. Становлення загальносвітового туристського ринку супроводжується потужними процесами транснаціоналізації, які знаходять вираження в міжнародному переплетенні приватних капіталів, посиленні зв'язків між монополіями різних країн і в широкому розвитку транснаціональних компаній в сфері туристського бізнесу. Багато підприємств індустрії гостинності, об'єднуючись у великі господарські комплекси, долають межі окремих держав і тягнуть за собою ломку національних бар'єрів. За короткий часовий інтервал вони перетворилися в помітне явище міжнародного життя і, немов нитки, обплутали світовий простір. Ці нові економічні утворення, що відповідають більш високому рівню концентрації та централізації виробництва і капіталу, сприяють утвердженню нню і поширенню міжнародних стандартів туристичного обслуговування.

Сучасний туристський бізнес неможливо уявити без відповідного інформаційного забезпечення. Розробка навіть самого простого туру вимагає великого обсягу інформації: знання розкладів і тарифів на міжнародні чи внутрішні перевезення, цін на обслуговування, класності готельних та інших туристських послуг.

Раніше ці дані фірма отримувала зі збірки довідкових матеріалів. Їх вона збирала, зберігала і використовувала у своїй робіт тобто Поступово товсті багатосторінкові досьє заміщалися комп'ютерними інформаційними технологіями.

За порівняно короткий термін вони пройшли довгий шлях розвитку: від автоматизації окремих робочих операцій до створення електронних дістрібьюторних систем світового масштабу. Завдяки швидкості передачі інформації, надійності, гнучкості у використанні і інших переваг, нові технології дозволили значно розширити потенціал туристичного ринку і забезпечили злагоджену роботу всіх ланок в ланцюзі підприємств, що виробляють туристичний продукт і доводять його до кінцевого споживача.

Комп'ютерні системи в туризмі мають багато різновидів. Вони розрізняються технічними характеристиками, функціональними можливостями, а також розмірами мережі. Одні з них замкнуті в межах окремо взятого району чи країни. Поряд з локальними системами електронні інформаційні послуги надають готельні групи. Кожна велика ланцюг готелів оснащена власною комп'ютерною мережею бронювання.

Воістину світової охоплення мають глобальні комп'ютерні мережі резервування, які об'єднали зовнішні системи зв'язку авіакомпаній з комплексом комп'ютерних мереж готелів, турагентств, фірм з прокату автомобілів і т.д. Вони дозволяють резервувати пакети туристських послуг або окремі й х елементи - від авіаперельотів і розміщення в готелях до квитків у театр і страхових полісів. Всі існуючі глобальні комп'ютерні системи бронювання виконують одні й ті ж функції і в цьому, безумовно, схожі. Разом з тим кожна з них має характерний ті особливості, які виділяють її в ряду подібних мереж і дозволяють вести конкурентну боротьбу на ринку інформаційних послуг. Найбільш відомими комп'ютерними системами бронювання та резервування, які ділять інформаційний ринок між собою, є S abre; Amadeus; Worldspan і Galileo.

Зростання міжнародного туристського ринку висуває підвищені вимоги до постачальників послуг у туризмі. Дослідження готельної індустрії показали, що:

• готелі будуть продовжувати відставати від авіатранспорту і інших секторів у туріндустрії за рівнем комп'ютеризації та використання сучасних технологій в бронюванні турів;

• податковий тягар готелів буде збільшуватися, і частка туризму в загальному обсязі податків підвищиться з 10,4 до 11% за останні 10 років;

• зростуть витрати урядів на пропаганду туризму;

• готельна індустрія змінює спосіб підрахунку своїх прибутків: з доходу на один номер - на дохід з одного клієнта;

• тільки 30% всіх готелів Європи відносяться до готельних ланцюгах;

• в готельній індустрії прискорюється процес сл іянія компаній, відзначається збільшення кількості договорів франшизи і зовнішніх інвестицій;

• стає вигідним і прибутковим бути «зеленою» готелем, тобто піклуватися про охорону навколишнього середовища. Відомо, що більшість організаторів конгресного та інсентив-туризму, вибираючи готель, надають великого значення екології.

Важливою умовою залучення туристів у регіон є підвищення комфортності готелів і якості обслуговування. Для відправки будь-якої інформації бажано в кожному номері встановлювати відеотелефон і комп'ютер, підключений до глобальної мережі.

Зростає популярність готелів-музеїв, тобто старих приватних готелів, по комфортабельності відповідають світовим стандартам, але зберігає неповторну чарівність старовини.

Міжнародна ланцюг готелів «Хілті н» планує звести на Місяці готелю. Проект обійдеться корпорації в $ 6 -12 млрд. Згідно з проектом, готель буде являти собою сталеву конструкцію, покриту матеріалами, які використовуються при створенні космічних «човників». Його клієнтам буде предост пригнічений сервіс на рівні п'ятизіркового готелю. Оплата за номер з видом на Землю перевищить вартість інших номерів. При готелі планується пляж. Весь комплекс буде розташовуватися під величезним герметичним куполом.

Об'єкти харчування теж зазнають певні з зміни, які, щоправда, не будуть носити масовий характер. Зокрема, меню ресторанів, барів, кафе буде складатися з усе більшою розмаїтістю, враховуючи зростаючу популярність екзотичної кухні. В якості фону до процесу прийому їжі будуть вико ристовувати національна музика і розважальні програми.

Однією з головних особливостей розвитку туризму є нерівномірний розподіл міжнародних туристських потоків у різних регіонах і країнах.

Туристські потоки сконцентровані в декількох регіонах земної кулі, і їх рух має в основному інтрарегіональну характер.

В даний час спостерігаються такі пропорції: масові чи групові туристи становлять 20-30% від загального числа осіб, путешест чих за кордон, решта 70 -80% - індивідуальні туристи, які подорожують, як правило, в довколишні країни. Це співвідношення в останні роки змінюється на користь масового туризму з наступних причин: зменшення числа послідовних днів відпустку а і в той же час збільшення частоти відпусток; низька ціна авіаперевезень, збільшити кількість чартерів для зручності туристів, які подорожують групами; підвищена зацікавленість туроператорів в масовому туризмі в зв'язку тим, що він приносить великий дохід; п ошук нових напрямів, які мають великі переваги з економічної точки зору, збільшити кількість робочих місць в масовому туризмі, збільшити кількість туристів, що подорожують на автобусах завдяки низькій ціні турпакета.

Обсяги подорожей з метою ре креації збільшуються більш динамічно в порівнянні з обсягом ділового туризму. Якщо в 70-х рр.. XX ст. на ринку міжнародного туризму переважав ділової сегмент, то в даний час співвідношення змінилося у бік рекреаційного туризму: 60% туристів шляхо простують з метою відпочинку і лише 40% - з діловими цілями. Можна припустити, що в основному розвиток туризму буде здійснюватися за рахунок збільшення числа подорожують з метою рекреації, незважаючи на те що діловий туризм буде мати важливе значення для світового туризму в цілому.

У всіх економічно розвинених країнах для працюючих передбачаються оплачувані відпустки. У країнах, що розвиваються положення з оплачуваними відпустками також стабілізується. Збільшується тривалість оплачуваних відпусток.

Наприклад, в Японії в даний час тривалість відпусток для багатьох категорій працівників становить сім тижнів на рік. Це дає можливість збільшувати час, проведений у відпустках за кордоном, здійснювати тривалі подорожі.

До початку XXI ст. намітилася тенденція до збільшення тривалості перебування під час міжнародних подорожей і збільшення кількості подорожей, що здійснюються протягом року. Збільшення тривалості перебування відбувається в основному за рахунок числа туристів похилого віз раста, пенсіонерів, особливо з тих країн, де пенсії складають значні суми і рівень пенсії достатній для того, щоб здійснювати закордонні подорожі. У той же час у світовому туризмі відмічається зростання кількості короткострокових поїздок на вихідні дні або на дві-три ночівлі. Це відбувається за рахунок молодих туристів, які прагнуть вирватися в подорож на кілька днів, щоб не допускати тривалих перерв у роботі.

Туроператори проявляють інтерес до подорожей старшої вікової групи населення (третій вік). Ця категорія споживачів має більше часу, більше грошей. У них є вже дорослі діти. Вони вірні своїм уподобанням, їдуть в знайомі місця, не хочуть експериментувати. Вони тісніше прив'язуються до певного місця проживання, знають всіх службовців в готелі.

Спостерігається зростання вимогливості клієнтів до сервісу. Це особливо проявляється у міру того, як туристи все більше подорожують і все більше дізнаються про сучасний сервіс. Чим більше туристи подорожують, тим більшого комфорту вони хочуть. Вони можуть порівнювати рівень сервісу, що надається, часто щось критикують, вимагають рекламацій.

Відзначається зростання мобільності населення. У багатьох є автомобілі, вони легко знімаються з місця і подорожують. Збільшилися туристські витрати, які подорожують стали витрачати більше грошей під час поїздок. Тепер користуються популярністю нетрадиційні засоби розміщення, гірські шале, мисливські будиночки, бунгало і ін

Туристський продукт стає все більш витонченим. Створюються нові гастрономічні концепції. Багато уваги звертається на дрібниці і на те, що не має прямого відношення до засобів розміщення або екскурсій.

Туроператори відчувають сильну конкуренцію з боку авіакомпаній, які стали продавати власні тури, комбінуючи авіаквиток з послугами прямих постачальників турпослуг (готелів, екскурсійних бюро та ін.) Низькі авіатарифи для таких турів дозволяють авіакомпаніям пропонувати тури за більш вигідними цінами. Це може трохи послабити позиції туроператорів на ринку і скоротити їх частку продажів. Положення туроператорів також може бути ослаблена у зв'язку з тим, що споживчі смаки змінюються в бік більшої незалежності та індивідуальних подорожей на відміну від групових масових турів.

Процес глобалізації туристських послуг веде до серйозного збільшення обсягів інформації, яку необхідно збирати, оновлюючи ть, структурувати і пересилати. Новинкою туріндустрії кінця 90-х рр.. стала подорож без турдокументов, завдяки їх електронної версії, що поміщається в КСБ у вигляді персонального файлу. Тепер мандрівник може отримати посадковий квиток на літак, всег про лише пред'явивши посвідчення особи.

Широке використання всесвітньої комп'ютерної мережі Інтернет, мабуть, робить саме потужний вплив на системи дистрибуції в туризмі. В даний час її можна розглядати і як дистрибутивний канал, і як до виконавчий інформаційний ресурс дистрибутивної системи. Найбільшим досягненням Інтернет є можливість надати глобальний доступ до турпродукту з набагато меншими витратами в порівнянні з традиційними системами дистрибуції.

Виділяються вісім тенденцій розвитку світової індустрії гостинності. До основних тенденцій розвитку світового готельного ринку належать:

• поширення сфери інтерес ів готельного бізнесу на інші продукти і послуги, раніше надані підприємствами інших галузей. Наприклад, організація харчування, дозвілля, розваг, виставкової діяльності і т. д.;

• зростаюча демократизація індустрії гостинності, яка в зн ачітельной мірою сприяє підвищенню доступності готельних послуг для масового споживача;

• посилення спеціалізації готельного бізнесу, яке дозволяє більш чітко орієнтуватися на певні сегменти споживачів з урахуванням різних ознак;

• розвиток нових видів туризму, наприклад, екологічного, пригодницького, екстремального, деяких тематичних напрямків, дозволяє врахувати інтереси практично будь-яких категорій споживачів і зробити туристський продукт більш витонченим;

• глобалізація та концентрація готельного бізнесу, яка проявляється у створенні туристських корпорацій і готельних ланцюгів, також створюються готельні асоціації, спілки, міжнародні урядові та неурядові організації;

• глибока персоніфікація обслуговування і повна концентрація на запитах і потребах клієнтів;

• широке впровадження нових засобів комунікації та інформаційних технологій, що дозволяє проводити глибоку й системну економічну діагностику;

• впровадження нових технологій у ділову стратегію підприємств індустрії гостинності. Зокрема, широке використання Інтернет з метою просування готельних продуктів і послуг; а також поширення сучасних комп'ютерних систем бронювання і резервування.

На закінчення слід сказати, що у світовій практиці існує чотири моделі гостинності.

Європейська модель представляється гостинністю «високого польоту» і високої репутації. Крім того, європейський готельний ринок найбільш поширений і розвинений. Відмінними че ротами європейського гостинності можна назвати:

• прагнення європейських готелів до скорочення місткості номерного фонду, що посилює індивідуалізацію обслуговування клієнтів;

• головне достоїнство готелів не в розкоші, а у вишуканих і стильних інтер'єрах, високої репутації і популярності, висококласному обслуговуванні;

• найбільш дорогі готелі розташовані в унікальних місцях та будівлях, в історичних центрах міст;

• традиційність і вимогливість дорогих готелів по відношенню до постояльців;

• автоматизація європейських готелів не замінює особистісних відносин з постояльцем;

• сильніше де б то не було в Європі виражена готельна сегрегація, яка призводить до того, що постоялець дорогого готелю ніколи не зіткнеться в холі з постояльцем іншого соціального статусу;

• разом з тим європейський готельний ринок відрізняє диверсії ифицированностьпредложения - від дешевих придорожніх готелів до вкрай дорогих елітних готелів.

Азіатська модель гостинності протилежна європейської, що відбивається в любові азіатів до розкоші, показного багатства, гігантизму. Саме в Азії знаходяться найвищий (Шанхай), самий місткий (Бангкок) і найрозкішніший (Дубай) готелі світу. Якщо в Європі категорія готелю обернено пропорційна її місткості, то в Азії навпаки. Відмінними рисами азіатських готелів класу люкс є:

• найбільш вдале місце розташування;

• велика площа номерів і громадських приміщень;

• велика місткість;

• розкіш і багатство інтер'єрів і особливо екстер'єрів готелів;

• невисока (у порівнянні з Європою) вартість та доступність послуг;

• можливість користування різноманітної інфраструктурою та додатковими послугами;

• широке поширення систем обслуговування «АН inclusive» і «Ultra all inclusive».

Американська модель гостинності має риси як європейської моделі, так і азіатської. Так, в центрах найбільших американських міст поширені готелі класу «люкс», що відповідають вимогам типових європейських готелів (стиль, невеликі розміри, індивідуальне обслуговування). З іншого боку, основні курорти і туристичні центри країни забудовані готелями, зовні і внутрішньо нагадують азіатські (велика місткість, розкіш, величезна розвинена інфраструктура).

Східно-європейська модель гостинності виділяється окремо від європейської через наявність великої частки пострадянських підприємств готельної індустрії, а також, як в американській моделі, сусідством готелів, типовим як для європейської, так і для азіатської моделей. З іншого боку, сучасний етап розвитку готельного ринку на пострадянському просторі Європи характеризується будівництвом нових засобів розміщення, типових як для Європи, так і для Азії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]