Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб. прогр. Основи НТТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать
  1. Модульна структура дисципліни «Основи наукової та технічної творчості» і модуль

Назва тем модуля

Короткий зміст тем модуля

Обсяг

денна/заочна,

год

аудиторні

самостійна робота

загальний

Діалектика наукових знань

Введення. Історичний аналіз накопичення знань. Місце науки в сучасному суспільстві.

Предмет і задачі методології наукового пізнання. Наука як єдність діяльності і знань. Поняття про тріаду: «наука-техніка-виробництво».

Закономірності розвитку науки. Наукознавство – наука про науку. Структура науки. Фундаментальні та прикладні дослідження. Дослідно – конструкторські роботи. Загальнонаукові методи дослідження. Емпіричні та теоретичні методи.

4/1

5/8

9/9

0,17

Методи наукових досліджень

Поняття про інформацію. Методи пошуку та обробки інформації. Глибина пошуку. Характер інформованості фахівця. Класифікація текстових документів.

Теоретичні дослідження. Теорія як форма наукового пізнання. Наукова гіпотеза та її роль. Роль математики і ЕВМ в теоретичних побудовах.

Експериментальні дослідження. Науковий експеримент як критерій істини. Натурні спостереження. Досліджувальна установка. Вимірювальна апаратура. Планування експериментів. Однофакторний та багатофакторний експерименти.

Помилки вимірювань. Статистична обробка результатів моделювання. Фізична, аналогова та ідеальна моделі.

6/2

8/13

14/15

0,26

Закономірності розвитку технічних систем

Діалектика розвитку технічних систем. Системний підхід до технічних задач. Зв’язок та суперечності між елементами технічної системи. Роль особи і колективу в творчій діяльності. Інтуїція, натхнення. Етика творчості. Відповідальність винахідника перед суспільством. Творчість та патріотизм.

Методи пошуку нових технічних рішень. Метод спроб та помилок. Схема методу. Аналіз недоліків. Послідовність дій при рішенні. Область вжитку метода. Метод морфологічного аналізу. Виділення головних характеристик об’єкта. Матриця можливих варіантів рішень. Мозковий штурм. Поняття про колективний метод рішення. Ознаки для підбору груп. Синектика. Сутність методу. Основні правила та творчі прийоми аналогії. Змінення основних характеристик системи в часі. Зародження, розвиток та старіння систем. Способи оцінки стану систем. Винахідницька діяльність на різних етапах життя системи. Зв’язок з економікою.

Закони життєздатності системи. Принциповість частин системи, енергопроводимість та узгодження ритміки. Основні закони, що визначають розвиток системи. Принцип нерівномірності розвитку частин. Перехід в надсистему.

4/1

7/12

11/13

0,18

Методи вирішення технічних задач

Аналіз задачі і синтез технічних рішень. Постановка та формулювання задачі. Рівні складності технічних задач. Виявлення суперечностей в технічних задачах. Фізичні суперечності. Основні механізми видалення суперечностей. Ідеальний кінцевий результат. Фонд технічних рішень та прийомів.

Метод програмного рішення технічних задач. Алгоритм рішення винахідницьких задач (АРВЗ). Приклад постановки та рішення технічної задачі по АРВЗ.

Патентоведення. Загальні відомості про підготовку матеріалів заявки.

4/1

5/8

9/9

0,17

Практичні заняття

Проектування дослідної установки.

Аналіз та вибір критерію оптимізації.

Вибір факторів та області їх визначення.

Планування першої серії експериментів за методом Бонса – Уілсона.

Обробка результатів вимірювань. Оцінка помилки.

Вибір рівняння регресії, визначення його коефіцієнтів та оцінка адекватності.

Планування експериментів щодо пошуку екстремуму критерію оптимізації.

Контрольний захід.

18/5

20/30

38/35

0,7

Разом по модулю

36/10

45/71

81/81

Кількість національних кредитів 1,5