Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма соціологічного дослідження.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Обґрунтування вибірки:

Генеральна сукупність:

Молодь України.

Вибіркова сукупність:

Молодь України відібрана за такою схемою: багатощаблевий відбір молоді за віковим критерієм (16 – 28 років) та за критерієм наявності громадянства України з населення України, спочатку по районах, областях, містах, кварталах. Для підвищення адекватності вибірки завданням дослідження (а саме з’ясування залежності від віку, рівня освіти ) застосуємо стратифікацію за рівнем освіти та на вікові групи. Потім для зменшення об’єму вибіркової сукупності ми використаємо квотний відбір. Квоти будуть розраховуватись щодо статі та таких ознак генеральної сукупності, як рівень освіти та вік відповідно до результатів попередньої стратифікації вибіркової сукупності.

Основний метод збору соціологічної інформації:

Для даного дослідженні найефективнішими методами збору інформації ми вважаємо соціальний експеримент, спостереження та метод опитування, а саме анкетування та метод фокус-груп. Експеримент необхідний для з’ясування причинно-наслідкових та функціональних зв’язків в межах об’єкту дослідження, зважаючи на неможливість отримання вичерпної інформації шляхом використання лише методу опитування (через неоднозначність ставлення опитуваних до теоретичного об’єкту дослідження, що може призвести до деформації соціологічної інформації). Основний метод – анкетування (через індивідуальні особливості сприйняття респондентами питань, що може призвести до небажаного результату внаслідок особистого контакту інтерв’юера з респондентом ). Ми вважаємо доцільним використати метод фокус-груп для досягнення найповнішого розкриття респондентами свого ставлення до таких складних явищ, як масова культура, яке не може бути зафіксованим в повній мірі при використанні анкетування.

Шкалювання:

В ході дослідження буде використана шкала Лайкерта для з’ясування ставлення респондента до масової культури. Ми вважаємо доцільним використати номінальну шкалу для з’ясування загальних соціально-демографічних характеристик респондента та порядкову шкалу для вимірювання інших суттєвих в контексті дослідження характеристик.