Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6-Розділ-3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать

3.5 Визначення загальних втрат напору у водопровідній мережі

Наступний крок у гідравлічному розрахунку – це визначення загальних втрат напору в мережі . Ця величина потрібна для того, щоб правильно визначити необхідний напір, який має створювати джерело водопостачання (водонапірна башта чи насосна станція), що живить мережу. Величина визначається як сума втрат напорів на окремих ділянках ланцюга від джерела водопостачання до найвіддаленішого тупикового вузла мережі (чи кількох вузлів), з якого не виходить жодна розрахункова витрата (виходить лише вузлова витрата). На рисунку 3.5 таким вузлом є вузол «4». До нього згідно зі схемою надходить вода ділянками «3–4» та «6–4», а виходить лише фіктивна вузлова витрата.

В кільцевій мережі траєкторія руху води між двома будь-якими точками можу бути різною. Тому ланцюгів, за якими можна розраховувати величину загальних втрат напору, може бути кілька. На схемі 3.5 розрахунковий ланцюг може складатися з ланок (за напрямом, що вказаний стрілками): «0–1–2–3–4»; «0–1–5–3–4»; «0–1–5–6–4»; «0–1–7–8–5–3–4»; «0–1–7–8–5–6–4»; «0–1–7–8–9–6–4».

Якщо гідравлічна ув’язка мережі виконана без помилок, то яким би ланцюгом не рухалась вода, втрати напору по всій траєкторії руху повинні бути однакові (з похибкою у межах нев’язки по зовнішньому кільцю мережі).

Додатково потрібно визначити втрати напору на ділянці «0–1» від джерела водопостачання до кільцевої мережі . Це можна зробити за формулою (3.12), визначивши повний гідравлічний опір ділянки за алгоритмом, описаним у пункті 3.3 цього розділу. При цьому потрібно мати на увазі, що ділянка є колектором, прокладеним у дві нитки однакового діаметра, які працюють паралельно. Тому при визначенні втрат напору розрахункову витрату потрібно ділити навпіл

. (3.26)

Далі потрібно вибрати один з ланцюгів від вузла «0» до вузла «4» і розрахувати втрати напору. Наприклад, при виборі ланцюга «0–1–2–3–4» загальні втрати напору визначаться за формулою

Після визначення загальних втрат напору гідравлічний розрахунок водопровідної мережі, що проектується, можна вважати закінченим.

66

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]