Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Папір.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
142.88 Кб
Скачать

Папі́р — волокнистий матеріал, що представляє собою тонкий шар переплетених і зчеплених між собою волокон, що пройшли спеціальну механічну і хімічну обробку. Використовується для друку, пакування та в різних технічних цілях.

Історія

Китайці спочатку писали на вузьких бамбукових планках, випалюючи на них знаки, що було вкрай незручно; потім стали писати на лакованому шовку, що було дуже дорого[1].

Китайські літописи повідомляють, що папір був винайдений у 105 році н. е. Цай Лунем. У китайському літописі говориться[1]:

"Всякий високо цінує діяльність Цай-Луна: він винайшов папір, і слава його живе дотепер ..."

Виготовлення паперу за Цай Лунем

Однак в 1957 р. у печері Баоця північної провінції Китаю Шаньсі виявлена гробниця, де були знайдені обривки аркушів паперу. Папір досліджували і встановили, що він був виготовлений в II столітті до нашої ери.

До Цай Луня папір у Китаї робили з пеньки, а ще раніше з шовку, який виготовляли з бракованих коконів шовкопряда.

Цай Лунь подрібнив волокна шовковиці, деревну золу, ганчірки і пеньки. Все це він змішав з водою і масу виклав на форму (дерев'яна рама і сито з бамбука). Після сушіння на сонці, він цю масу розгладив за допомогою каменів. У результаті вийшли міцні аркуші паперу.

Після винаходу Цай Луня, процес виробництва паперу став швидко вдосконалюватися. Стали додавати для підвищення міцності крохмаль, клей, природні барвники і т. д.

У Китаї виробництво паперу стало поширеним так, що на базарі можна було побачити писаря-виробника паперу, який тут же черпає з відра масу, викладає аркуші паперу на дошку і сушить на сонці, а виготовлений ще не просохлий аркуш такого паперу - часто писар кладе на спину клієнта і пише під його диктовку лист[1].

До Європи папір потрапив не скоро. Ось що писав про це французький вчений Авенель[1]:

"Він прийшов з Китаю дуже повільним шляхом, із середньою швидкістю, можливо, сто кілометрів на сто років. У 650 році його бачили в Самарканді, в 800 році - в Багдаді, в 1100 році він дійшов до Каїра, потім він проходить по березі Африки, перепливає через Середземне море і довго не переходить Лангедока "(французького кордону).

В Італії почали виробляти папір з ганчір'я в XI столітті[1]. У середні віки італійські виробники паперу вважалися майстерними майстрами[1]. Італійці стверджували, що папір винайдений ними, і навіть розповідали, за яких обставин: ніби один монах, незаслужено ображений настоятелем, прийшов в келію і в люті став рвати на собі сорочку і гризти її зубами, випльовуючи жуйку. Прийшовши в себе і побачивши кашку зжованої тканини, він схопив її і кинув на кахельну піч. Через кілька місяців, перед якимось святом, монах став приводити в порядок свою келію, і знявши висохлий корж з печі, помітив, що одна сторона її вийшла гладкою, схожою на пергамент. Він спробував писати на ній чорнилом і спроба увінчалася успіхом.

На початку VII століття спосіб виготовлення паперу стає відомим в Кореї і Японії. А ще через 150 років, через військовополонених потрапляє до арабів.

У VI-VIII століттях виробництво паперу здійснювалося в Середньої Азії, Кореї, Японії та інших країнах Азії.

У XI-XII століттях папір з'явився в Європі, де незабаром замінив тваринний пергамент.

З XV-XVI століть, у зв'язку з впровадженнм друкарства, виробництво паперу швидко зростає. Папір виготовлявся дуже примітивно — ручним помолом маси дерев'яними молотками в ступі і вичерпуванням її формами з сітчастим дном.

Велике значення для розвитку виробництва паперу мав винахід в другій половині XVII століття розмелювального апарату — ролу. У кінці XVIII століття роли вже дозволяли виготовляти велику кількість паперової маси, але ручний відлив (вичерпування) паперу затримував ріст виробництва.

У 1786 році в місті Орлеані дехто Віолі надрукував книгу віршів на папері, зробленого з стебел мальви, папороті і кори дерев[1]. Через чотири роки в Лондоні вийшла книжка Кужа, надрукована на папері, зробленому з соломи.Але лише тільки в половині XIX століття стали виробляти на фабриках папір з деревини.

У 1799 М. Л. Робер (Франція) винайшов папероробну машину, механізував відлив паперу шляхом застосування нескінченно рухомої сітки. В Англії брати Г. і С. Фурдрінье, купивши патент Робера, продовжували працювати над механізацією відливу і в 1806 запатентували папероробну машину. До середини XIX століття папероробна машина перетворилася в складний агрегат, що працює безперервно і значною мірою автоматично. У XX столітті виробництво паперу стає великою високомеханізованої галуззю промисловості з безперервно-поточної технологічною схемою, потужними теплоелектричними станціями і складними хімічними цехами з виробництва волокнистих напівфабрикатів.

Виробництво поліграфічної продукції

Поліграфічна промисловість включає підприємства, які виготовляють різні види друкованої продукції: книги, журнали, плакати, календарі, географічні карти, етикетки, квитки, бланки тощо. До складу поліграфічної промисловості входять: універсальні і спеціальні поліграфічні обєднання та комбінати; газетні, газетно-журнальні й газетно-бланкові друкарні, книжково-журнальні, етикетко-друкарські фабрики, фабрики офсетного, друко-офсетного, кольорового і нотного друку; цинкографічні, а також допоміжні підприємства. Широко впроваджуються нові технології друку з використанням електронної техніки.

Найбільші поліграфічні підприємства розташовані у Київі, Харкові, Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Львові, Одесі, Рівному, Сімферополі, Чернівцях.

Найбільші виробники паперу у світі

Mondi (Австрія)

International Paper (США)

UPM (Фінляндія)

Arctic Paper (Швеція)

M-Real (Фінлянді

Різновиди паперу для друку

З точки зору споживача, папір можна поділити на газетну, офісний і папір для поліграфічної печатки.

Газетний папір відрізняється великим вмістом древмасси (близько 50%), невеликою щільністю (від 45 до 51 г/м2;), малої білизною і непривабливим зовнішнім виглядом. Вона швидко жовтіє від тривалого перебування на світлі. Основною перевагою даного типу папери є його низька вартість, тому газетний папір застосовується не тільки для друку газет, але й недорогих видань, що випускаються великим тиражем: журналів, шкільних зошитів, довідників і кишенькових книг.

О фісний папір.  Зазвичай при виборі офісного паперу покупець керується виключно її ціною, маркою і привабливістю упаковки. Подібний підхід виправдовує себе досить рідко, оскільки використання паперу невисокої якості може призвести до застрягання паперу в принтері або копірі, а також швидкого зношування техніки. Таким чином, однією з причин поломки може бути неправильно підібрана папір.

При підборі офісного паперу слід керуватися наступними критеріями:

Жорсткість. Офісний папір повинна бути досить жорсткою, в іншому випадку вона буде часто застрявати в офісній техніці. Білизна. Для того щоб правильно передати всі відтінки при друку, переважно вибирати білий папір. Білизна звичайного офісного паперу становить 90-98%. Гладкість. Якість друку при використанні гладкого паперу підвищується. Непрозорість. Якщо папір призначена для двостороннього друку, вона повинна бути непрозорою. В якості експерименту можна покласти листок паперу на книгу і подивитися, чи буде просвічуватися текст. Вологість. Цей параметр повинен бути не вище 5,3%, інакше папір ризикує застрягти в офісній техніці. Для підтримки вологості папір повинна мати якісну герметичну упаковку. Щільність. Щільність звичайного офісного паперу перебуває в діапазоні 80-95 гм. Для порівняння, газетний папір має щільність близько 50 гм2;. Сгортуємість - наявність або відсутність залишкового прогину після друку. Чистота. Якісний папір з чистою поверхнею запобіжить появу паперового пилу, що приводить до зносу техніки. Стійкість до нагрівання. Вибираючи папір з високою стійкістю до нагрівання, ви уникнете її застрявання в оргтехніці.

Папір для поліграфічного друку.

В поліграфічного друку застосовуються такі види паперу:

Чистоцеллюлозний папір без покриття; крейдований папір; синтетичний папір; дизайнерський папір (з покриттям або тисненням). Зупинемося докладніше на кожному виді.

Ч истоцеллюлозний папір

Даний вид паперу добре передає кольорову гаму і у мінімальній мірі схильний до старіння. Саме тому чістоцеллюлознийпапір відмінно підходить для друку видань з великою кількістю кольорових ілюстрацій, а також розрахованих на тривалий термін служби.

Найбільш популярним видом чистоцеллюлозний папір є офсетний, або книжковий. Він застосовується для друку видань з чорно-білими або кольоровими ілюстраціями, наприклад, книг і журналів, а також рекламних матеріалів: каталогів, постерів, листівок, флайєрів і т.д.

На відміну від крейдованого паперу, поверхня офсетного паперу обробляється спеціальними проклеюють речовинами, які наносяться на неї тонким шаром. Це дозволяє підвищити її міцність.

К рейдований папір

Поверхня крейдованого паперу покривається одним або декількома шарами спеціального складу, який підвищує її міцність і підвищує її фізичні та механічні властивості (найкращі характеристики має папір з трьома шарами крейдування). Даний вид паперу широко застосовується в кольорового друку.

За типом обробки розрізняють матову, напівматову і глянсову крейдований папір. Матовий крейдований папір більш щільна і приємна на дотик. Вона використовується у випадку, коли в друкованому виданні текст превалює над ілюстраціями.

Глянцева папір застосовується, в основному, для друку журналів та рекламної продукції. Її основні переваги - велика гладкість, відмінні друковані якості і менший витрата фарби.

За кількістю сторін крейдування даний вид паперу ділиться на папір з одностороннім і двостороннім крейдування.

Крейдований папір може мати від одного до трьох шарів крейдування. Найбільш якісною є папір з трьома шарами крейдування, оскільки вона має найкращі показники по білизні і гладкості.

Крейдований папір застосовується для друку рекламної продукції, календарів, плакатів, журналів, художніх альбомів, ілюстрованих енциклопедій, книг і т.д.

С интетичний папір

Синтетичний папір поєднує в собі властивості звичайного паперу і синтетичної плівки. Завдяки цьому поєднанню, вона володіє високою міцністю, зносостійкістю і еластичністю. Синтетична папір не мажеться і не зношується від інтенсивного використання.

Область застосування синтетичної папери досить широка. Це і рекламна продукція, призначена для тривалого користування, наприклад, флаєри, постери і плакати, туристичні карти, етикетки, візитні картки, пакувальні матеріали, меню в ресторанах, книги для дітей і т. д.

Д изайнерські папери

Дизайнерський папір знаходить застосування в секторі рекламної представницької продукції. Цей папір може мати найрізноманітнішу текстуру. Існує Металізована папір під золото або срібло, папір з перламутровим блиском, папір з тисненням, з включеними волокнами рослин. Також існує папір з особливою обробкою поверхні під тканину, шкіру, замшу і т.д.

Даний вид паперу використовується для висококласної рекламної або сувенірної продукції, елітної упаковки і т.д.

Ексклюзивні види дизайнерського паперу виробляються вручну. Кожен візерунок такого паперу неповторний. Така папір може бути виготовлена з волокон рослин або бавовняних тканин і мати різні вкраплення у вигляді листя рослин чи пелюсток квітів.

Крім перерахованих вище, існує велика кількість різновидів папери, видів покриттів та додаткової обробки, перелічити які не представляється можливим у рамках однієї статті.