Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_sotsiologii.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

4. Програма дисципліни "Соціологія"

Модуль 1. Загальнотеоретичні положення соціології як науки

Лекція 1. Тема : Соціологія як наука про суспільство, соціальні закони та їх типологізація

Змістовний модуль 1. Соціологія як наука про суспільство.

Предмет, об'єкт соціології як науки: особливості визначення. Соціальна необхідність створення науки про суспільство.

Структура соціології. Системна єдність соціології. Характеристика структурних рівнів соціології. Характеристика структурних рівнів соціологічного знання. Методологічні рівні. Методичні рівні. Сходинки соціологічного знання.

Функції соціології як науки. Соціологічні підходи до вивчення суспільних явищ та процесів за Н.Смелзером. Місце соціології у системі наук про суспільство. Взаємозв'язок соціології з іншими гуманітарними науками.

Змістовний модуль 2. Соціальні закони

Сутність соціальних законів. Класифікація соціальних законів. Загальні та специфічні соціальні закони. Статичні та динамічні соціальні закони. Типологізація соціальних законів за участю у соціальних процесах. Класифікація соціальних законів за формами зв’язку. Механізм дії соціальних законів.

Лекція 2. Тема : Становлення та розвиток соціології в Західній Європі в XIX- поч. XX ст.

Змістовний модуль 3. Історія розвитку соціологічної думки в Західній Європі.

Передумови виникнення соціологічної думки в Західній Європі. Початковий етап становлення соціології як науки. Погляди А.Сен-Сімона. О.Конт як засновник соціологічної науки. Соціальна еволюція як закон суспільного розвитку в теорії Г.Спенсера. „Розуміюча" соціологія М.Вебера. Соціальна дія М.Вебера. Соціологія девіантної поведінки Е.Дюркгейма. Соціальний факт і соціальна аномія. Ф.Тьоніс як засновник формальної соціології. Соціологічні погляди Г.Зіммеля. Марксистський напрямок всоціології. Напрямки розвитку^соціології в Західній Європі в кін. XIX – на поч. XX ст. Сучасна західноєвропейська соціологія.

Змістовний модуль 4. Розвиток соціологічної думки в США та Росії. Передумови виникнення та напрями розвитку соціологічної думки в США. Чиказька школа емпіричної соціології. Орієнтація на соціально-політичні реформи. Використання соціології як соціальної технології. Якісні емпіричні дослідження повсякденного життя людей. „Соціальна екологія" Р.Парка. Колективна поведінка. Функціоналізм Т.Парсонса. Структурно-функціональний аналіз суспільства Р.Мертона. Феноменологія А.Шюца. Символічний інтеракціоналізм Дж.Міда. Сучасний розвиток соціальної думки в США.

Особливості розвитку у соціології як науки в Росії у XIX ст. Суб'єктивіський напрям в російській соціології. Психологічний напрям у російській соціології. Багатофакторна концепція М.Ковалевського. Внесок П.Сорокіна у розвиток соціологічної думки.

Лекція 3. Тема : Розвиток соціологічної думки в Україні

Змістовний модуль 5. Історія розвитку соціологічної думки в Україні.

Передумови формування та розвитку української соціології. Розвиток національно-визвольної ідеології. Соціально-політичні погляди Кирило-Мефодіївського товариства. Творчість М. Костомарова, Т.Шевченка. П.Куліша. Суспільно-політичні погляди П.Юркевича. Емпіричні дослідження народної творчості в Україні. Витоки вітчизняної етносоціології та соціології літератури.

Особливості розвитку соціальної думки в Україні у другій половині XIX ст. Політична соціологія М.Драгоманова. Соціологічні погляди в творчості О.Потебні. Соціологічні ідеї І. Франка. М.Грушевський як історик-соціолог. Б.Кістяківській та його проект створення наукової соціології. Соціологічна концепція М.Шаповала. Український інститут громадознавства в Празі. Соціологія політики В.Липинського.

Особливості розвитку соціологічної думки в Україні в XX ст. Характеристика сучасної соціологічної думки в Україні.

Лекція 4. Тема : Суспільство як соціальна система.

Змістовний модуль 6. Суспільство як соціальна система.

Соціум. Соціальна система. Суспільство як соціальна система. Соціальна структура суспільства. Основні критерії аналізу соціальної структури суспільства. Соціальні спільноти. Соціальні групи. Соціальні системи. Соціальні організації. Соціальні інститути. Соціальні відносини. Відтворення соціальних відносин.

Соціально-класова структура суспільства. Соціально-територіальна структура суспільства. Соціально-демографічна структура суспільства. Соціально-етнічна структура суспільства. Соціально-професійна структура суспільства. Соціальна стратифікація. Підходи до визначення та критерії аналізу соціальних страт. Теорії соціальної стратифікації. Соціальні прошарки. Соціальні класи. Поняття соціальної мобільності. Вертикальна та горизонтальна соціальна мобільність.

Модуль 2. Спеціальні та галузеві соціологічні теорії.

Лекція 5. Тема : Методологія і методика проведення соціологічного дослідження.

Змістовний модуль 7. Методологія і методика проведення соціологічного дослідження.

Дослідження. Соціологічне дослідження і його основні компоненти. Типологізація соціологічних досліджень. Теоретичне та емпіричне соціологічне дослідження. Фундаментальне та прикладне соціологічне дослідження. Пілотажне, польове, лонгітюдне дослідження. Комплексне соціологічне дослідження.

Етапи підготовки і проведення соціологічного дослідження. Програма соціологічного дослідження. Об'єкт і предмет соціологічного дослідження. Проблема соціологічного дослідження. Логічний аналіз понять. Гіпотеза і завдання соціологічного дослідження. Генеральна та вибіркова сукупність. Поняття „вибірка". Типи вибірки. Ймовірна та цілеспрямована вибірка.

Особливості соціологічного вимірювання. Методи збору соціологічної інформації. Опитування та його різновиди. Аналіз документів. Спостереження. Соціальний експеримент. Анкета як основний вид збору соціологічної інформації. Вимоги до розробки анкети. Особливості аналізу і обробки соціологічних даних. Звіт соціологічного дослідження. Висновки та розробка рекомендацій.

Лекція 6. Тема : Особистість у системі суспільних відносин

Змістовний модуль 8. Особистість у системі суспільних відносин.

Поняття особистості в соціології. Людина-індивід-індивідуальність-особистість. Соціальний статус. Соціальна роль. Соціальна ідентифікація. Самосвідомість особистості. Внутрішня соціальна структура особистості. Інтереси. Потреби. Мотивація. Соціальні норми. Ціннісні орієнтації. Настанови. Спосіб життя.

Соціологічні теорії особистості. Соціальна типологія особистості. Базисний тип особистості. Сутність модального типу особистості. Соціальна адаптація. Соціалізація особистості. Фази соціалізації. Етапи, рівні, стадії соціалізації. Агенти соціалізації. Механізм соціалізації.

Лекція 7. Тема : Молодь як соціально-демографічна група.

Змістовний модуль 9. Молодь як соціально-демографічна група.

Характеристика молоді як соціально-демографічної групи. Вікові межі молоді і проблеми визначення. Молоді як об'єкт та суб'єкт суспільних відносин. Соціально-політична активність молоді. Молодіжна субкультура. Молодіжні угруповання та спільноти. Види молодіжної субкультури. Студентство як соціальна група. Головні соціальні проблеми молоді. Молодь і майбутнє: проблема професійного самовизначення і працевлаштування.

Змістовний модуль 10. Сім'я як соціальний інститут.

Шлюб-сім'я-родина. Види шлюбу. Соціальні функції сім'ї. Сім'я як соціальний інститут, соціальна організація і соціальна група. Альтернативні форми шлюбу. Дистантні сім'ї. Флінг як соціальне явище. Розлучення як соціальна проблема.

Лекція 8. Тема : Місто як соціокультурний феномен.

Змістовний модуль 11. Місто як соціокультурний феномен.

Соціологія міста: предмет, об'єкт, функції. Історія становлення і розвитку соціології міста. Місто як соціокультурний феномен. Структура міста. Теорії розвитку міст. Типи міст за функціональним призначенням. Типи міст за кількістю населення. Унітарні міста. Урбанізація як необхідний процес розвитку міст. Проблеми урбанізації. Село як соціокультурний феномен.

Змістовний модуль 12. Культура як предмет соціологічних досліджень.

Поняття культури. Особливості функціонування культури в суспільстві. Культура як соціальний інститут. Поліфункціональна та монофункціональна культури. Типи культури. Субкультура. Контркультура. Масова, елітна, народна культура.

Соціологічні підходи до вивчення культурних явищ і процесів. Функціональний підхід. Конфліктний підхід. Елементи культури. Складові культури. Місце традиції в системі культури. Культурно-естетичний аспект соціалізації особистості.

Лекція 9. Тема :Соціологія праці та зайнятості

Змістовний модуль 13. Соціологія праці та зайнятості

Предмет соціології праці і зайнятості. Індустріальна соціологія на Заході. Соціальна сутність праці. Оплачувана та неоплачувана праця. Тейлоризм та фордизм. Системи високої і низької довіри. Мотивація трудової діяльності. Трудовий колектив як соціальний інститут. Стиль і методи управління колективом в умовах ринкових реформ. Безробіття. Профспілки і виробничий конфлікт. Соціальна технологія: сутність та роль у розвитку трудового колективу. Тенденції у системі зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]