Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до практ. №3.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
47.42 Кб
Скачать

Вигодовування недоношених дітей.

Існують переконливі наукові докази того, що вигодовування дитини будь-якого гестаційного віку з малою масою тіла грудним молоком знижує частоту інфекційних захворювань, некротичного ентероколіту і позитивно впливає на її подальший неврологічний розвиток. Отже, жіноче молоко є основним продуктом, який використовують для вигодовування недоношених дітей. Щоб повністю забезпечити підвищені харчові потреби глибоко недоношеної дитини з масою тіла менше 1500г, грудне молоко необхідно збагачувати спеціальними харчовими добавками – вітамінами: А, Д, С, В1, В2, В6, пантотенова кислота, ніацин; мінералами: залізо, кальцій, фосфор, цинк.

Відсутність або недостатня кількість грудного молока є показанням до призначення спеціальних молочних сумішей: «Нутрилон – передчасний догляд», «ПреНАН», «ФрісоПРЕ». Ці суміші характеризуються високою енергетичною цінністю, збагачені натрієм, кальцієм, фосфором, цинком, міддю, вітамінами тощо. У першу добу на одне годування дитині дають 5-10мл молока, на другу добу – 10-15мл, на третю – 15-20мл, з 4 доби кількість молока на одне годування розраховують за формулою Ромеля: (n+10)×m/100, де n – кількість днів життя дитини, m – маса тіла в кг. Частота годування залежить від маси дитини і складає від 8 до 12 разів на добу. «Маленьку» дитину слід годувати кожні 2-3 години. При цьому треба контролювати масу тіла та кількість молока. Протягом періоду стабілізації належний приріст маси тіла повинен становити не менше 15г/кг/добу.

Вибір методу годування.

Гестаційний вік

Метод ентерального годування

До 30 тижнів

Через зонд

30-33 тижні

Через зонд або з чашки

34-35 тижнів

Годування грудьми або з чашки

Більш як 36 тижнів

Годування грудьми

1. Новонароджені з терміном гестації 36 тижнів і більше спроможні смоктати груди, так як ковтальний, смоктальний і дихальний рефлекси скоординовані

2. Новонароджені з терміном гестації 34-35 тижнів: смоктальний рефлекс і здатність смоктати з’являються саме в цьому віці, тому більшість таких дітей можна прикладати до грудей.

3. Новонароджені з терміном гестації 30-33 тижні: більшість таких дітей можна вигодовувати з чашки, а деякі спроможні смоктати груди, але потрібно догодовувати з чашки для забезпечення споживання належної добової кількості молока.

4. Новонароджені з терміном гестації до 30 тижнів повинні вигодовуватись через зонд, поступово, при появі ковтального рефлексу, починати догодовувати з чашки, відповідно обмежуючи годування через зонд. Під час годування через зонд можна спробувати прикласти дитину до грудей (якщо стан дитини задовільний) – допомогти матері взяти її до себе на руки і забезпечити правильне положення біля грудей: рот дитини має міститися на рівні соска і бути відкритим. Цей прийом – «нехарчове смоктання» - може сприяти швидшому початку грудного годування. Підсмоктування дитиною зонда може свідчити про її готовність до годування з чашки або грудей.