Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З ГОСПОДАРСЬКОГО...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Задача №2

ПАТ «Колос України» (Підрядник) за договором підряду з ТОВ «Домашній хліб» (Замовник) намололо 50 тон муки із зерна останнього. За умовами договору Підрядник зобов’язався зберігати муку в тарних мішках на своєму складі на протязі 3 місяців, а Замовник зобов’язувався, по мірі необхідності, на протязі вказаного терміну отримати муку та здійснити її самовивіз. За виконані роботи Замовник зобов’язаний сплатити 14 тисяч гривень в 10 денний строк з моменту виконаних робіт, за зберігання муки сторони визначили плату в розмірі, яка розраховувалася: 30 гривень в місяць за 1 метр квадратний площі займаної мукою на складі при умові дотримання встановлених правил штабелювання. Свої зобов’язання щодо оплати робіт за виконані роботи Замовник не виконав.

В результаті дорожньо транспортної пригоди при взаємодії двох транспортних засобів, які належали Підряднику та Замовнику обидві вантажівки отримали значні ушкодження. За результатами висновку органів ДАІ винною особою в скоєні ДТП визнано водія ТОВ «Домашній хліб».

Голова правління ПАТ «Колос України» направив ТОВ «Домашній хліб» вимогу, в якій зазначив, що не видасть муку до тих пір, доки не буде погашена заборгованість за виконані роботи по помолу муки, заборгованість по зберіганню муки та витрати на ремонт вантажівки в розмірі 45 000 гривень відповідно до висновків спеціаліста товарознавця.

Визначить правову природу відносин, які виникли між сторонами, та охарактеризуйте їх.

Яка відповідальність передбачена законодавством за невиконання чи неналежне виконання господарсько-правових зобов’язань

Які способи забезпечення господарсько-правових зобов’язань ви обрали би до вказаних договірних відносин ?

Що таке оперативно-господарські санкції, їх ознаки Як співвідносяться оперативно-господарські санкції з категорією «самозахист цивільного права» , «спосіб забезпечення виконання зобов’язань»?

Дайте оцінку діям сторін договору та Голови правління ПАТ «Колос України?

Задача №3

Два підприємства, виробники товарів побутової хімії, займали найбільший сегмент даного товарного ринку у відповідному регіоні (разом їх сукупна частка складала 36 %) домовилися про розподіл ринків збуту. Вони на певний період часу встановили ціни набагато нижче від цін, які склалися на даному товарному ринку, внаслідок чого було витіснено їх конкурентів - малих підприємств. Чи є дії зазначених підприємств порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, яку назву має це порушення, та який орган повинен винести рішення щодо цього ? Який загальний порядок для розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, та якими нормативними актами він регламентується ?

Варіант - ІІІ

Задача №1

У 2007 році Росташ Р.О., Миколаєнко Т.С. та ТОВ „Вікна" заснували повне товариство „Росташ та партнери". В установчому договорі товариства зазначалось, що кожен з учасників вносить до статутного фонду товариства по 1 тис. грн. Кожен з учасників товариства укладав договори від його імені без погодження їх з іншими учасниками. 26.09.2010 р. Росташ Р. О. уклав договір про купівлю акцій ПАТ „Мастика" на суму 200 тис. грн. Після укладення цієї угоди Росташ Р.О. подав заяву про вихід зі складу товариства. У заяві він просив учасників виключити його зі складу товариства негайно у зв'язку з виїздом за кордон на постійне місце проживання. Учасники повного товариства не дали згоди на вихід Росташа О.Р. зі складу товариства і звернулись до суду з позовом про визнання недійсною угоди купівлі-продажу акцій, укладеною Росташем Р.О. У позовній заяві зазначалось, що Росташ Р.О. не мав повноважень на укладення такої угоди (нотаріально засвідченого доручення від інших учасників товариства). Росташ Р.О. у свою чергу звернувся до суду з позовом про спонукання учасників повного товариства „Росташ і партнери" виконати юридичні дії, необхідні для виведення його зі складу учасників товариства (внести зміни в установчий договір товариства та зареєструвати їх у органі державної реєстрації). Дайте відповідь на наступні запитання:

1. Яким має бути рішення суду по справі щодо визнання договору купівлі-продажу акцій недійсним?

2. Яким має бути рішення суду по справі щодо виходу Росташа Р.О. зі складу повного товариства?

3. Чи є законною вимога Росташа Р.О. про його вихід зі складу товариства до перебігу трьохмісячного строку, передбаченого ст. Закону „Про господарські товариства" ?

4. Яким чином учасники товариства можуть захистити свої інтереси у даному випадку?

5. Якщо повне товариство у строки, передбачені договором купівлі-продажу акцій ПАТ „Мастика", не здійснить розрахунків за придбані акції, чи може продавець акцій подати позов безпосередньо до Росташа Р.О.?

6. Чи може бути Росташ Р.О. притягнений до відповідальності за боргами повного товариства „Росташ і партнери" у випадку визнання товариства банкрутом.

7. Чи зобов'язане повне товариство змінити своє найменування у випадку виходу Росташа Р.О. зі складу учасників?

Задача №2

Учасники при створенні ТОВ визначили, що кожний з них матиме частку у статутному фонді у розмірі 20%, а вартість внеску кожного складатиме 100 000 грн.

При цьому внесками будуть:

- Першого - пакет акцій ПАТ «МММ» номінальною вартістю 50 000 грн.

- Другого - власні векселі номінальною вартістю 150 000 грн.

- Третього - ноу-хау про те, як можна вигідно одержати кредит у сумі 1 млн. грн. під заставу акцій першого та векселів другого учасників.

- Четвертого - право користування земельною ділянкою 150 га на Антарктиді.

- П'ятого - букет троянд.

Питання:

1. Чи є правомірним формування статутного фонду в такий спосіб?

Задача №3

ДПІ у Московському районі м. Харкова 21.11.2003р. звернулась до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ «Овис» в зв'язку з бюджетною заборгованістю в сумі 95 132,26 грн., в т.ч. пеня - 24 115,76 грн.

- Чи досить підстав, вказаних в заяві для порушення справи господарським судом?

- Що є підставою для порушення справи про банкрутство?

- Дайте характеристику конкурсних та поточних кредиторів в процедурі банкрутства.

- В чому полягає різниця між загальною і спеціальною процедурою банкрутства?

Варіант - IV

Задача №1

Громадяни України Морозов, Рогоза і Шилов вирішили заснувати товариство з обмеженою відповідальністю "Паркан" із статутним фондом у розмірі 30 тис грн. Учасники домовились про внесення наступних вкладів: Морозов - 70 % від розміру статутного фонду (у виді майна), Рогоза - 10 % (у виді майна), Шилов - 20 % (у грошовій формі). Для здійснення реєстрації засновники звернулися у виконком Комінтернівського району міста Харкова, оскільки у цьому районі мав місце проживання Морозов. У орган державної реєстрації засновниками були подані наступні документи: установчий договір, статут, довідка з банку про внесення Шиловим 6 тис. грн. до статутного фонду товариства. За юридичну адресу товариства у документах була вказана квартира, що знаходилась у Жовтневому районі міста Харкова і належала на праві приватної власності гр. Вакуленко (знайомій одного з засновників, що погодилась надати власну квартиру для розміщення офісу товариства). Виконком відмовив засновникам у проведенні державної реєстрації. Дайте відповідь на наступні запитання:

1) чи є обґрунтованим рішення виконкому; якими мають бути дії засновників якщо вони не згодні з прийнятим рішенням;

2) яким чином оформлюється внесення майнових вкладів для формування статутного фонду ТОВ; ким здійснюється оцінка таких вкладів; коли статутний фонд повинен бути повністю сформований; які правові наслідки його несвоєчасного формування;

3) чи може жиле приміщення (квартира) надаватись юридичній особі для здійснення підприємницької діяльності; яким чином має бути оформлений цей правочин;

4) яким чином можуть бути змінені установчі документи ТОВ "Паркан" після його державної реєстрації;

5) яким чином призначатиметься директор ТОВ "Паркан";

6) як можна оформити вихід Морозова з товариства; які правові наслідки він потягне.