Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття_ДП,ДЮ-111_І_сем..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

І. Виконання блоку письмових домашніх завдань

1. Запишіть 5 професіоналізмів, характерних для вашого фаху, складіть з ними речення.

2. Підберіть синоніми до поданих слів.

Авторитет, вимагати, витрата, відвертий, ворожнеча, експеримент, енергійний, ланцюг, основний, охороняти, пам’ять, повідомити, правильний, пріоритет, заспокоювати, збиток, зв’язати, здобути, ідентичний, інцидент, компенсація, реальний, рішучий, розбіжність, розрахунок, сварити, симптом, стимул, схвильований, традиції, усунути.

3. З’ясуйте різницю між поняттями: абонемент-абонент, авантюристичний-авантюристський, автобіографія-біографія, адрес-адреса, адресат-адресант, аркуш-лист, баліста-балістика, батьківщина-вітчизна, будинок-будова-дім, важливий-важний, вичитувати-відчитувати, відділ-відділення - відділок, відносини-стосунки, військовий-воєнний, віра-вира, воля-свобода, враження-ураження, генеральний-генеральський, германці-німці, герц-герць, годівниця-годувальниця, головний-основний, грамотний-освічений, групування-угрупування, далекоглядний-далекозоркий, декваліфікація-дискваліфікація, депресивний-депресійний, дискусія-диспут, ділянка-дільниця, довід-доказ, дослід-досвід, етика-етикет, завдання-задача, загрожувати-погрожувати, збірка-збірник, збройний-озброєний, зв’язківець-зв’язковий, земельний-земний, іноземний-іншомовний, книжка-книга, кримінальний-карний, літера-буква, малювати-рисувати, об’єм-обсяг, особистий-особовий, пам’ятник-пам’ятка, рятівник-рятувальник, смертельний-смертний, спадковість-спадщина, суспільний-громадський, тактичний-тактовний, таємний-секретний, ящик-скринька-шухляда.

4. До поданих паронімів доберіть слова у дужках і складіть словосполучення. Вибір обґрунтуйте.

Норматив/норма (прогресивний, фінансовий, типовий, денна, змінна, добова, квартальна, прийнята, галузева, підвищена, встановлена, знижена, моральна, етична, пра­вова, мовна; видобутку, виконання, перегляд, підвищена, відхилення, порушення, згідно з, керуватися, галузевий, передбачати, визначити, розробити, виконувати).

5. Проаналізуйте окремі статті Консти­туції України з огляду на використан­ня багатозначних слів.

Ст. 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, не­доторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Ст. 8. В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Ст. 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примуше­ний робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Іі. Виконання блоку письмових завдань на практичному занятті

1. Перекладіть словосполучення українською мовою.

Арест обвиняемого, бремя доказывания, введение в заблуждение, взрывчатое вещество, взятие под стражу, внесение представления, возобновление дела, возобновление срока, вскрытие трупа, вызов в суд, городская черта, государственный заем, гражданский иск, денежный перевод, доведение до самоубийства, долевая ответственность, досрочное освобождение, завещательный отказ, замена наказания, изъятие земли, имущество супругов, исковое заявление, исполнительные работы, кормящая мать, кровная месть.

2. Перекладіть текст українською мовою, поясніть орфограми.

1. Административная юрисдикция - установленная законодательными актами деятельность органов государственного управления и должностных лиц по разрешению индивидуальных административных дел и применению соответствующих юридических санкций в административном порядке (без обращения в суд).

2. Борьба с преступностью - сумма институтов и мер, которые служат предупреждению преступлений, их раскрытию, обеспечению неотвратимости наказания лиц, виновных в совершении преступлений, их исправлению и перевоспитанию и т.д. Это также устранение причин и условий преступности. На борьбу с преступностью направлена вся деятельность правоохранительных органов.

3. Гражданский ответчик - в уголовном процессе лицо, несущее материальную ответственность за вред, причиненный преступлением. В качестве гражданского ответчика могут быть привлечены родители, опекуны, попечители или другие лица, а также учреждения, предприятия и организации, которые в силу закона несут материальную ответственность за ущерб, причиненный преступными действиями обвиняемого.

3. Замініть неправильно вжиті словосполучення правильними.

Одержувати перемогу, заключити договір, терпіти поразку, дякуючи допомозі, вчинити злочин, здавати екзамен, діюче законодавство, забезпечувати безпеку, на повістку дня.

4. У наведеному тексті знайдіть синоніми чи замінні слова. Поясніть їх функцію в авторському тексті.

Гучна забава була у розпалі: в одному з барів міста ком­панія друзів святкувала двадцятиріччя Руслана К. Серед гостей веселилась і танцювала Мирослава, навіть не гадаючи, що в її помешканні якраз порядкують злодії. Адже саме для цього уродинник і запросив дівчину на день народження й ні на крок не відступав від неї. Аби тільки не надумала зарано піти додому...

Подавши знак Русланові, три молодики непомітно вийшли, з бару й поспішили на вулицю Лесі Українки, де Мирослава мешкала разом з батьками. Хлопці добре знали, що старі поїхали на заробітки в Росію, отже, у квартирі мають бути гроші і цінні речі. Поки дівча розважалося на уродинах, злодійчуки через квартирку залізли в помешкання на першому поверсі й забрали імпортний телевізор, відеомагнітофон, іншу техніку та золоті прикраси. Ці речі вони пере­дали через відчинене вікно своїм спільникам, які під'їхали до будинку на машині. Швидко завантаживши в авто чуже добро, молодики відвезли крадене до себе додому. А потім, спокійнісінько повернувшись у бар, далі їли-пили за одним столом зі своєю жертвою... (Оксана Пахолко).

5. Знайдіть недоречні слова. Замініть їх одним із запропонованих у дужках слів. Поясніть свій вибір.

1. Вилучений ніж являється доказом вини Петрука І. С. у скоєному злочині. 2. Виконання операції затримання ви­магачів було доручено заміснику начальника райвідділу. 3. У приведеному документі містяться докази злочинної діяльності спільного підприємства ще з 1990 року. 4. Дані рахуються обґрунтованими, якщо одержана інформація в результаті перевірки підтверджена окремими фактами. 5. Головна задача слідчого: встановити осіб, задіяних у про­цесі купівлі-продажу металу. 6. Митний контроль проходить люба фізична особа. 7. У цьому зв'язку виникає питання, чи можна рахувати досконалим план оперативно-розшукових заходів, якщо слідство затяглося на рік.

(Слова для довідок: вважати, бути переконаним, є, підтверджує, кожний, наведений, будь-який, заступник, тимчасовий виконувач обов'язків, завдання).

6. Виправте текст, поясніть помилки.

1. При порівнянні цих даних стає ясно, чому злочинець змінив свої показання. 2. У приведеному документі містяться незаперечні докази злочинної діяльності. 3. У процесі ви­вчення справи в повному об'ємі охоплено весь круг обставин, які є предметами доказування. 4. При збудженні зі сторони він легко відзивається, вірно відповідає на питання. 5. Вони отримали право користуватися цим жилим приміщенням. 6. Слід доказати свою непричетність до скоєного злочину. 7. Підсудний постійно жаліється на слідчого. 8. Він поводився нагло. 9. Сусід неодноразово, як свідчить громадянка Петрук С.П., загрожував їй побиванням. 10. До суду поступив позов громадянина Сая К. С. 11. П'яний Кокшаков почав висловлювати в його адрес погрози.

7. Прокоментуйте виділені помилки і виправте їх.

1. Відповідно до статті Кримінального кодексу України йому нічого не грозить. 2. Приведу деякі факти. 3. Таку довідку може видати любий лікар. 4. Громадянин К. одно­часно являється директором кафе-бару на вул. Городоцькій. 5. Слідчий у той день так і не попав на прийом до прокурора. 6. Почастішали випадки підробки грошей. 7. Вимагатель­ство на сьогодні найпоширеніший вид промислу цього угрупування. 8. В результаті удару в живіт стався крововилив в порожнечу малого таза. 9. Перед нами стоїть задача покращання криміногенної ситуації. 10. Профілактичні заходи у сфері злочинності серед підлітків спрямовані на викриття їх природніх обдарувань. 11. Між К. і В. ще у 1920 році встановилися дружні відношення. 12. На допиті директор часто путав імена своїх спільників. 13. У відділі кадрів він знайшов свій особистий листок.