Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Графічний матеріал

Графічний матеріал - рисунки (схеми, діаграми й т.і.) розміщають для встановлення властивостей або характеристик об'єкта, наприклад динаміки показників, а також для кращого розуміння тексту. На графічний матеріал повинні бути посилання в тексті.

Графічний матеріал потрібно розмістити безпосередньо після тексту, у якому про нього згадується вперше, або на наступній сторінці, а при необхідності - у додатку.

При наявності таблиць, які доповнюють графічний матеріал, їх варто розміщати після графічного матеріалу. Графічний матеріал може мати тематичну назву, її розміщають під ним.

При необхідності під графічним матеріалом розміщають пояснювальні дані. Слово «рисунок» і назва розташовуються після пояснювальних даних.

Графічний матеріал (за винятком графічного матеріалу додатків) нумерується арабськими цифрами в межах розділу. Номер рисунку складається із номерів розділу й порядкового номеру рисунка, відділених крапкою (рис. 1.1., рис. 2.1. і т.п.).

Якщо рисунок один, його позначають «рис. 1».

Графічний матеріал кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою відповідної букви (рис. В.З).

Рисунок (діаграму, схему й т.д.), як правило, виконують на одній сторінці. Якщо рисунок не вміщається на одній сторінці, дозволяється переносити його на інші сторінки (варто виносити у додаток). При цьому його назву розміщають на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці й під ними друкують «рис. ...», «продовж. рис ...».

Формули

Формули, за винятком тих, які приводяться в додатках, повинні нумеруватися наскрізною нумерацією в границях розділів арабськими цифрами, які друкують праворуч у круглих дужках. Номер формули складається з номера розділу й порядкового номера формули, відділених крапкою.

Приклад:

Формули (1.1), (1.2.)

Посилання в тексті на порядкові номери формули дають у дужках.

Приклад:

...у формулі (1.1).

Формули в додатках нумерують окремо арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка (відповідної букви).

Приклад:

…у формулі (А. 1).

У формулі для символів фізичних величин варто застосовувати позначення, встановлені відповідними стандартами або іншими документами.

Пояснення символів і числових коефіцієнтів, які входять у формули, якщо вони не пояснювалися в тексті, наводяться безпосередньо під формулою.

Пояснення кожного символу варто давати з нового рядка в тій послідовності, у якій символи наведені у формулі. Перший ряд пояснення може починатися словом «де».

Формули, які подаються одна за однією й не розділені текстом, відокремлюють комами.

Правила цитування й посилання на використані джерела

У тексті роботи слід дотримуватись правил цитування й посилання на використані джерела. Посилатися треба на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тому випадку, якщо в них є матеріал, що не включений в останнє видання.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, в посиланні вказують номера тих сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул із джерел, на які зроблені посилання в дипломній роботі.

Посилання розташовується відразу після закінчення цитати у квадратних дужках, де вказується порядковий номер джерела в списку літератури і відповідна сторінка джерела (наприклад [4, с. 35] – четверте джерело у списку літератури, сторінка 35).

Список використаних джерел оформляється відповідно до вимог форми № 23 (додаток В)