Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Проведення досліджень і написання роботи

Головним завданням цього етапу є написання тексту дипломної роботи відповідно до затвердженої теми і плану. Студент повинен ґрунтовно ознайомитися з теоретичними основами вибраної проблематики на підставі аналізу літературних джерел, узагальнити існуючі підходи й обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. За допомогою цього інструментарію й загальновідомих сучасних прийомів і методів аналізу проводиться діагностика об'єкта дослідження під кутом огляду вибраної теми й визначаються наявні проблеми й причини їх виникнення. Це є основою для розробки й обґрунтування альтернативних пропозицій щодо усунення проблем і визначення найбільш доцільного способу їхнього вирішення в умовах конкретного підприємства. У ході реалізації цього етапу робота з літературними джерелами ведеться паралельно з дослідженнями на підприємстві, окремі аспекти дипломної роботи можуть уточнюватися або коректуватися.

Підготовка до захисту дипломної роботи

Відповідно до регламенту, студент зобов'язаний подавати дипломну роботу науковому керівникові на перевірку частинами у встановлений термін. У випадку недотримання студентом календарного графіка виконання МДР, завідувач кафедри, на підставі подання наукового керівника дипломної роботи, має право звернутися до директора із пропозицією відрахувати студента з магістратури як не виконуючого навчальний план.

Після завершення написання роботи студент подає дипломну роботу науковому керівникові для одержання від нього письмового відгуку з оцінкою дипломного дослідження.

Магістерська дипломна робота, підписана автором, з письмовим відгуком наукового керівника подається завідувачеві кафедри.

Завідувач кафедри вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному листі дипломної роботи.

У випадку невідповідності магістерської дипломної роботи вимогам даних рекомендацій, керівник МДР може не допустити студента до захисту дипломної роботи.

Рішення наукового керівника магістерської роботи щодо недопущення студента до захисту затверджується на засіданні кафедри.

Якщо студент допущений до захисту магістерської дипломної роботи, кафедра видає йому напрямок до рецензента. Зовнішню рецензію на МДР може зробити висококваліфікований фахівець, що спеціалізується на вирішенні проблем, розглянутих у дипломній роботі.

Зовнішня рецензія (додаток Д) містить ґрунтовний аналіз і диференційовану оцінку якості магістерської дипломної роботи.

Порядок захисту дипломної роботи

Порядок захисту магістерської дипломної роботи встановлюється відносно до «Положення про державні екзаменаційні комісії».

Студент готує до захисту реферат (доповідь) і ілюстративний матеріал (таблиці, графіки, рисунки) для всіх членів комісії (або матеріал для демонстрації за допомогою технічних засобів на екрані).

Час виступу не повинен перевищувати 10 хвилин. Доповідь повинна бути короткою, конкретною, з використанням ілюстративного матеріалу: плакатів, роздавального матеріалу (набору таблиць, графіків, схем) або відповідних слайдів. Головне призначення таких додатків - детально й наочно проілюструвати ті або інші ствердження автора, тому необхідно під час доповіді вчасно посилатися на відповідний матеріал, акцентувати на ньому увагу членів комісії.

У випадку використання слайдів треба переконатися в наявності проектора, екрана, можливості затемнення, доступних джерел електричного струму і пам'ятати про специфіку підготовки до застосування цього методу презентації.

Захист роботи починається з доповіді, у якій студент повинен розкрити:

  • актуальність теми;

  • структуру роботи;

  • об'єкт дослідження;

  • висновки по роботі, зміст запропонованих заходів і обґрунтування їхньої ефективності (рекомендується витрачати не менш 70% часу, відведеного для доповіді).

Завершуючи доповідь, випускник може відзначити: які його розробки й висновки намічені до впровадження; де ще треба, на його думку, застосувати результати дослідження; чи очікується соціально-економічна ефективність від запропонованих їм заходів, у яких наукових виданнях опубліковані основні положення роботи, на яких семінарах (конференціях) викладалися тези роботи.

Члени ДЕК, присутні на захисті, можуть задавати випускникові питання з метою визначення рівня його спеціальної підготовки й ерудиції. Після відповіді на питання слово надається рецензентові або зачитується його рецензія. На зауваження рецензента випускник повинен дати аргументовану відповідь. Після цього слово надається науковому керівникові для характеристики й оцінки роботи, або зачитується його відгук.

Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо фіксуються думки членів ДЕК про практичну цінність використання пропозицій автора і їхній науковій новизні.

Загальний час захисту дипломної роботи повинен становити 30 хвилин у середньому на одного студента.

Захист здійснюється на державній українській мові. З дозволу членів ДЕК захист може відбуватися на російській мові.

Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК виноситься рішення. У випадку незгоди між членами ДЕК думка голови є вирішальною. Рішення комісії оголошується її головою в той же день, коли відбувався захист магістерської дипломної роботи.

Випускники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з інституту, одержуючи академічну довідку. До повторного захисту магістерська дипломна робота може бути представлена протягом трьох років після закінчення навчання в інституті. Після захисту МДР передається на збереження в архів інституту.