Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RObocha_programa_GOSPOD_pr.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Тема№26 Загальні засади правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності

До суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності належать:

суб'єкти господарювання, зазначені в п. 1, 2 ч. 2 ст. 55 ГКУ; підрозділи (структурні одиниці) іноземних суб'єктів господа­рювання, що не є юридичними особами за законодавством України (філії, відділення тощо), але мають постійне місце­знаходження на території України і зареєстровані в порядку, встановленому законом.

У зовнішньоекономічній діяльності можуть брати участь також зовнішньоекономічні організації, що мають статус юридич­ної особи, утворені в Україні відповідно до закону органами дер­жавної влади або органами місцевого самоврядування.

Держава гарантує однаковий захист усіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності (ст. 378 ГКУ).

Закон «Про зовнішньоекономічну діяльність» закріплює принципи, якими керуються українські та іноземні суб'єкти господарської діяльності при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності: принцип суверенітету народу України у здійсненні зовніш­ньоекономічної діяльності; принцип свободи зовнішньоекономічного підприємництва; принцип юридичної рівності і недискримінації; принцип верховенства закону; принцип захисту інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та ін.

Тема№27 Правовий режим іноземних інвестицій

Загальні правові, економічні та соціальні умови інвестицій­ної діяльності на території України визначені Законом України від 18 вересня 1991 р. «Про інвестиційну діяльність». Цей За­кон спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інте­ресів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народно­го господарства України, розвиток міжнародного економічного співробітництва та інтеграції. Він визначає інвестиції як всі ви­ди майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результа­ті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціаль­ний ефект.

Іноземні інвестиції на території України можуть здійснюва­тись в різноманітних формах.

Серед цих форм, встановлених ч. 1 ст. 392 ГК, зокрема, такі:- участь у господарських організаціях, що створюються разом з вітчизняними юридичними особами чи громадянами, або при­дбання частки в діючих господарських організаціях; - створення іноземних підприємств на території України, фі­лій або інших структурних підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств;- придбання безпосередньо нерухомого або рухомого майна, що не заборонено законами України, або придбання акцій чи ін­ших цінних паперів;- придбання самостійно або за участі громадян чи вітчизня­них юридичних осіб прав користування землею та використан­ня природних ресурсів на території України; - господарська діяльність на основі угод про розподіл продукції;- придбання інших майнових прав;- інші форми, не заборонених законом.

Заборона або обмеження будь-яких форм здійснення інозем­них інвестицій може провадитися лише законом. Особливості правового регулювання іноземних інвестицій, що здійснюються за окремими договорами (контрактами). Гарантії і компенсації іноземним інвесторам.

Тема№28 Спеціальні режими господарювання

Спеціальною (вільною) економічною зоною вважається час­тина території України, на якій встановлено спеціальний право­вий режим господарської діяльності, особливий порядок застосування та дії законодавства України. На території спеціальної (вільної) економічної зони можуть запроваджуватися пільгові митні, податкові, валютно-фінансові та інші умови підприємництва вітчизняних та іноземних інвесторів (ст. 401 ГКУ).

Спеціальні (вільні) економічні зони створюються з метою за­лучення інвестицій та ефективного їх використання, активізації спільно з іноземними інвесторами підприємницької діяльності з метою збільшення обсягів експорту товарів, поставок на внутрі­шній ринок високоякісної продукції і послуг, впровадження но­вих технологій, розвитку інфраструктури ринку, поліпшення використання природних, матеріальних і трудових ресурсів, при­скорення соціально-економічного розвитку України.

Правове регулювання концесійної діяльності в Україні. Правове регулювання інших спеціальних режимів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]