Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RObocha_programa_GOSPOD_pr.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Тема№24 Правові засади бухгалтерського обліку, фінансової звітності та статистичної інформації

Бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ве­деться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та ін­ші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрун­туються на даних бухгалтерського обліку (ч. 2 ст. З Закону).

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінан­сової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів під­приємства (ч. 1 ст. З Закону).

Бухгалтерський облік та фінансова звітність ґрунтуються на певних принципах, під якими розуміють правила, якими на­лежить керуватися при виявленні, оцінці і реєстрації господар­ських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Відповідно до статті 6 Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» державне регулювання бухгалтерського об­ліку та фінансової звітності в Україні здійснюється з метою: - створення єдиних правил ведення бухгалтерського облі­ку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користу­вачів; - удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звіт­ності.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів Украї­ни, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгал­терського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Тема№25 Правові засади аудиторської діяльності

Державний фінансовий контроль реалізується державною контрольно-ревізійною службою через проведення державного фінансового аудиту та інспектування.

Державний фінансовий аудит є різновидом державного фі­нансового контролю і полягає у перевірці та аналізі фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання дер­жавних чи комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фі­нансової звітності, функціонування системи внутрішнього кон­тролю. Результати державного фінансового аудиту та їх оцінка викладаються у звіті.

Інспектування здійснюється у формі ревізії та полягає у до­кументальній і фактичній перевірці певного комплексу або окре­мих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фак­тів порушення законодавства, встановлення винних у їх допу­щенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Так, метою аудиту є визначення достовірності звітності, обліку суб'єктів господарювання, його повноти і відповідності чинному законодавству та стандартів бухгалтерського обліку.

Достовірність бухгалтерської звітності — це такий ступінь точності відомостей бухгалтерської звітності, який дає змогу компетентному користувачу робити на її (звітності) підставі правильні висновки щодо результатів діяльності суб'єктів гос­подарювання і приймати відповідні рішення. Основою досто­вірності бухгалтерської звітності є відсутність суттєвих пору­шень встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку і складання звітності.

Аудитори (аудиторські фірми) можуть надавати інші аудиторські послуги, пов'язані з їх професійною діяльністю, зокрема:а) з ведення та відновлення бухгалтерського обліку; б)у формі консультацій з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності; в)експертизи і оцінки стану фінансово-господарської діяльності; г) інших видів економіко-правового забезпечення господар­ської діяльності суб'єктів господарювання.

Правове становище аудитора (аудиторської фірми). Як за­значено в ч. 2 ст. 363 ГК та в ч. 4 ст. 3 Закону «Про аудиторську діяльність», аудит здійснюється незалежними особами (ауди­торами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]