- •Зм³стовний модуль «медична рецептура».
- •Тема 1.Введення в рецептуру. Рецепт ² правила його виписування. Тверд² ² м'як² готов² л²карськ² форми.
- •Тема 2.²н'ªКц²йн² та ²нш² готов² л²карськ² форми.
- •Зм³стовний модуль «загальна фармаколог²я»
- •Тема 3. Фармаколог²я: предмет, задач², методи.
- •Навчальн³ задач³:
- •Тема 4. Фактори, що впливають на д²ю л²карських речовин
- •Змістовний модуль: «фармаколог²я периферично¯ нервово¯ системи»
- •Тема 2. Фармаколог²я подразнюючих, м²сцевоанестезуючих ² в'яжучих засоб²в
- •Фармаколог²я еферентно¯ нервово¯ системи
- •Тема 6. Фармаколог²я хол²нерг²чних синапс²в. Хол²нопозитивн² засоби.
- •Навчальн³ задач³:
- •Тема 7. Фармаколог²я ² токсиколог²я н²котину(для самост³йного вивчення).
- •Для перев³рки засвоºння теми вир³шить наступн³ задач³
- •Тема 8. Хол²нонегативн² засоби.
- •Тема 9. Фармаколог²я адренопозитивних засоб²в
- •Наб³р навчальних задач:
- •Тема 10. Фармаколог²я адренонегативних засоб²в
- •Наб³р навчальних задач:
- •Змістовний модуль «фармаколог²я центрально¯ нервово¯ системи»
- •Тема 11. Наркозн² засоби
- •Тема 12. Фармаколог²я ² токсиколог²я етилового спирту
- •Для перев³рки засвоºння теми Вир³шить наступн³ задач³
- •Тема 13. Фармаколог²я ñíîä²éíèõ, протисудомних ² протипарк²нсоничних
- •Тема 14. Фармаколог²я знеболюючих речовин
- •Тема 15. Психофармакологі×ні засоби (седативні, транкв³л³затори, невролептики)
- •Тема 16. Психофармакологі×ні засоби (антидепресанти, ноотропи, психостімулятори). Аналептики.
- •Зм³стовний модуль: «фармаколог²я обм²ну»
- •Тема 17. Принципи в²там²нотерап²¯.
- •Тема 18. Принципи гормонотерап²¯ ² л²кування захворювань ендокринних залоз.
- •Тема 19. Фармаколог²я засоб²в, що регулюють ² коригують водно - сольовий îáì²í.
- •Зм³стовний модуль: «фармаколог²я патолог²чних процес²в»
- •Тема 20. Засоби, ùî застосовуються ïðè патолог²¯ ²мунно¯ системи. Протизапальн² засоби.
- •Тема 21. Л²карськ² засоби, що використовуються äËß корекц²¯ порушень системи êðîâ².
- •Зм³стовний модуль: «фармаколог²я засоб²в, застосовуваних при патолог²¯ серцево-судинно¯ системи».
- •Тема 22. М²отропн², антианг²нальн², антиатеросклеротичн² òà анти²шем²чн² засоби.
- •Тема 23. Фармаколог²я антиг²пертензивних ² антиг²потензивних засоб²в.
- •Тема 24. Фармаколог²я серцевих засоб²в
- •Тема 25. Фармаколог²я протиаритм²чних засоб²в
- •Зм³стовний модуль: «фармаколог²я травлення ² зовн²шнього дихання»
- •Тема 26. Засоби, застосовуван² ïðè порушенн² зовн²шнього дихання.
- •Тема 27. Засоби корекції функцій органів травлення.
- •Тема 28. Принципи л²кування îòðóªÍü.
- •Тема 26. Антисептичн² ² дезинф²куюч² засоби.
- •Тема 30. Антиб²отики бета-лактами ² макрол²ди.
- •Тема 31. Антиб²отики àìіíîãëікозиди, рифаміöèíи, тетрацикл²ни, хлорамфеніêîëи.
- •Тема 32. Синтетичн² х²м²отерапевтичн² засоби: сульфан²лам²ди, ïîõ²äí² нафтиридину,
- •Тема 33. Протитуберкульозн², протисп²рохетозн², протипротозойн², протигрибков², против²русн² ² протигельм²нтн² засоби.
- •Тема 34. Принципи рац²онально¯ х²м²отерап²¯ ²нфекц²йних захворювань.
- •Тема 35. Протипухлинні засоби.
- •Для перев³рки засвоºння теми Вир³шить наступн³ задач³
- •Тема 36. Рад²опротектори ² засоби, що сприяють виведенню рад²онукл²д²в.
- •Для перев³рки засвоºння теми Вир³шить наступн³ задач³
- •Тема 37. Поб²чна д²я л²карських речовин. Ускладнення при використанн² л²к²в.
- •Для перев³рки засвоºння теми Вир³шить наступн³ задач³
Зм³стовний модуль: «фармаколог²я травлення ² зовн²шнього дихання»
Ц³ль (загальна): Ум³ти використовувати (вибирати ³ виписувати) засоби корекц³¿ порушених функц³й орган³в зовн³шнього дихання (включаючи, викликан³ гострими отруºннями) ³ травлення.
Конкретн³ ц³л³
Óì³òè: Âèõ³äíèé ð³âåíü
1. Визначати групову приналежн³сть засоб³в застосовуваних при патолог³¿ травлення, зовн³шнього дихання, гострих отруºннях. |
1.Передбачати зм³ни характеру функц³онування внутр³шн³х орган³в ³ систем при зм³н³ тонусу гладких м'яз³в (нормальна ф³з³олог³я). 2.Уявляти ефективн³сть зовн³шнього дихання як результат сп³льного функц³онування дихального центра, стану повітряносних шлях³в, газообм³ну в легень ³ т.п.(нормальна ³ патолог³чна ф³з³олог³я). 3.Трактувати зм³ни просв³ту бронх³в як функц³¿ стану гладких м'яз³в, механ³зм³в регуляц³¿ ¿х тонусу, наявност³ ³ в'язкост³ ексудату (нормальна ³ патолог³чна ф³з³олог³я). 4.Пояснювати будову і функції окремих частин шлунково-кишкового тракту (анатомія людини, гістологія, норм. фізіологія). 5.²нтерпретувати долю отрути в орган³зм³ (фармакок³нетика). 6.Передбачати результат взаºмод³¿ речовин, виходячи з механ³зм³в ¿х д³¿ (загальна фармаколог³я) |
2. Передбачати зм³ни функц³й орган³зму п³д впливом засоб³в, що д³ють на органи дихання та травлення, в³дпов³дно до ¿х фармакодинам³ки ³ фармакок³нетики (у терапевтичних ³ токсичних дозах), протикашльових, в³дхаркувальних, мукол³тичних та ³нших засоб³в, що впливають на органи дихання при бронхоспазмах, гнобленн³ дихального центра, набряку легень, кашл³, проносних, жовчог³нних, протиблювотних та ³н. |
|
3. Вибирати бажаний напрямок д³¿ засоб³в, що застосовують при типових порушеннях травлення, дихання та гострих отруєннях. |
|
4. Застосовувати в³домост³ про форми випуску, дози при виписуваннн³ рецепт³в |
|
Для з'ясування, чи в³дпов³даº вих³дний р³вень Ваших знань-ум³нь необх³дному, пропонуºмо виконати ряд завдань. Правильн³сть р³шень перев³рте, з³ставивши ¿х з еталонними р³шеннями.
ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВ²РКИ ² САМОКОРЕКЦ²¯ ВИХ²ДНОГО Р²ВНЯ ЗНАНЬ-УМ²НЬ
1.Тонус гладких м'яз³в бронх³в регулюºться вегетативними нервами. Який з вплив³в викликаº розширення бронх³в?
А. Перер³зання передн³х кор³нц³в торако-люмбального в³дд³лу спинного мозку. Б. Перер³зання передн³х кор³нц³в сакрального в³дд³лу спинного мозку. В. Перер³зання передн³х кор³нц³в цервикального в³дд³лу спинного мозку. Г.Перер³зання блукаючого нерва.
2.Одним з фактор³в, що визначають швидк³сть видалення слизу з просв³ту бронх³в, º його в'язк³сть. Яка х³м³чна природа речовин, що створюють в'язк³сть бронх³ального слизу?
А. Вуглеводи. Б. Жири. В. Б³лки.
3.Кашель — рефлекторна реакц³я, що забезпечуº очищення повітряносних шлях³в. Де знаходиться рефлексогенна зона цього рефлексу?
А. Кор³нь язика. Б. Слизувата дихальних шлях³в. В. Слизувата носових ход³в.
4.Кашель — рефлекторна реакц³я, що забезпечуº очищення повітряносних шлях³в. Де знаходиться центр цього рефлексу?
А. У спинному мозку. Б. У довгастому мозку. В. У середньому мозку. Г. У пром³жному мозку.
5.М³ж тканинами ³ судинною системою в³дбуваºться безупинний обм³н р³дини. Який з названих фактор³в не впливаº на ³нтенсивн³сть виходу плазми ³з судин?
А. Тиск в артер³альному к³нц³ кап³ляра. Б. Тиск у венозному к³нц³ кап³ляра. В. Онкотичний тиск плазми кров³. Г.Проникн³сть ст³нки кап³ляра.
6.У собаки подразнювали блукаючий нерв. Які зміни функцій ШКТ не характерні для порушення парасимпатичних нервів?
А. Посилення шлункової секреції. Б. Підвищення тонусу гладких м'язів стінки шлунка. В. Посилення перистальтики кишечнику. Г. Спазм пилоричного сфінктера.
7.У собаки подразнювали превертебральную симпатичний ланцюжок.. Які зміни функцій ШКТ не характерні для порушення симпатичних нервів?
А. Підвищення продукції HCl залозами шлунка. Б. Зниження тонусу гладких м'язів стінки шлунка. В. Зменшення перистальтики кишечнику. Г. Спазм пилоричного сфінктера.
8.У тварини в експерименті подразнювали закінчення чуттєвих нервів різної модальності в різних частинах ШКТ. Яка рефлекторна реакція виникає зі слизуватої 12-палої кишки?
А. Блювота. Б. Евакуація вмісту жовчного міхура. В. Дефекація. Г. Ковтання.
9.У тварини в експерименті подразнювали закінчення чуттєвих нервів різної модальності в різних частинах ШКТ. Яка рефлекторна реакція виникає зі слизуватої товстого кишечнику?
А. Блювота. Б. Евакуація вмісту жовчного міхура. В. Дефекація. Г. Ковтання.
10.Здатність секретів травних залоз переварювати їжу обумовлена ферментами, що містятся в них. Виберіть фермент слини:
А. Трипсин. Б. Амілаза. В. Ліпаза. Г. Пепсин.
11.Здатність секретів травних залоз переварювати їжу обумовлена ферментами, що містятся в них. Виберіть фермент шлункового соку:
А. Трипсин. Б. Амілаза. В. Ліпаза. Г. Пепсин.
12.Ступ³нь зм³ни функц³й орган³зму отруºного визначаºться концентрац³ºю отрути в кров³ ³ тканинах. Який названий процес ц³лком визначаº цю величину?
А.Фармакодинам³ка. Б. Фармакок³нетика. В. Дифуз³я. Г. Ф³льтрац³я. Д. Розпод³л.
13.Людин³ з порушеннями дихання, обумовленими передозуванням морф³ну, ввели налоксон. Стан отруºного покращився. Який вид антагон³зму лежить в основ³ терапевтично¿ д³¿ налоксона?
А.Незалежний. Б. Ф³зичний. В. Конкурентний. Г. Х³м³чний. Д. Неконкурентний.
14.Людин³ з важким алкогольним отруºнням ввели функц³ональний антагонист- протиотруту. Яка з приведенних речовин маº ц³ властивост³?
А. Ам³назин. Б. ²м³зин. В. Димедрол. Г. Бемегрид. Д. Адренал³н.
15.Один ³з прийом³в л³кування отруºнь — зниження концентрациия отрути в кров³ за допомогою засобів посилення елімінації. Який з названих засоб³в забезпечуº цей ефект?
А. Пол³глюк³н. Б. Фуросем³д. В. П³локарп³н. Г. Строфантин. Д. Корд³ам³н.
16.При недавно виниклому отруºнн³ ефективним º видалення з орган³зму речовини, що невсмокталась. Якою з перерахованих речовин можна видалити отруту з³ шлунка?
А. Сульфатом магн³ю. Б. Б³сокодилом. В. Папаверином. Г. Атроп³ном. Д. Апоморф³ном.
Інформацію, необхідну для формування знань-умінь можна знайти в наступних підручниках:
1. Філімонов В. І. Нормальна фізіологія. Київ. «Здоров'я», 1994. С. 382-422, 441-489.
2. Березов Т. Т., Коровкин В. Ф. Біологічна хімія. М., «Медицина», 1998. С. 551-566.
3. Зайко Н. Н. Патолог³чна ф³з³олог³я. Ки¿в. «Вища школа», 1995. С. 459—480.
4. Ком³ссаров ². В. та ³н. «Фармаколог³я: введення у фармако- ³ х³м³отерап³ю» — Донецьк, «Новий св³т», 2004.
Еталонн³ в³дпов³д³ до завдань: 1:Г, 2:В, 3:Б, 4:Б, 5:Г, 6:Г, 7:А, 8:Б, 9:В, 10:Б, 11:Г, 12:Б, 13:В, 14:Г, 15:А, 16:Д.
