Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНИГА Дошкільна лінгводидактика 2011.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
9.45 Mб
Скачать

Практичні завдання для самостійного опрацювання лекційного матеріалу

1. Сьогодні дискусійним залишається питання виникнен­ня і тривалості стадії белькотання. Одні вчені стверджують, що белькотання з'являється у 2—3 місяці, інші — в 5—6 місяців. На думку М. Кольцової, воно з'являється до 7-8,5 місяця, а з 8,5- 9,5 місяця у дітей виникає «модульоване белькотання».

Яка ваша думка щодо стадії белькотання? Чи виконує воно функцію спілкування? Знайдіть та випишіть різні погляди з цього питання у науково-педагогічній літературі.

2. Що таке стадія «співучого гулення» або «треллей»? Хто обстоює наявність цієї стадії? Що для неї характерне? Коли вона виникає?

3. Дослідниця мовлення дітей раннього віку Р. Тонкова-Ямпольська вважає, що з белькотання починається власне активне мовлення дітей. Чи згодні ви з цією думкою? Поясніть чому?

На основі спеціальних досліджень доведено залежність роз­витку активного мовлення дітей від розвитку дрібних м'язів пальців руки: чим краще розвинені м'язи пальців, зокрема вка­зівного, тим швидше дитина почне говорити (Кольцова М.М. Двигательная активность и развитие функций мозга. — М.: Пе­дагогика, 1993. - С. 132).

Поясніть чому? В якому віці потрібно стимулювати розви­ток дрібних м'язів пальців руки? Випишіть художні тексти, ігри-заняття для розвитку м'язів пальців руки.

4. Прочитайте конспект заняття з картинками. Для якого віку (вікової підгрупи) призначене це заняття? Яка роль повто­рення в роботі з дидактичною картинкою? Якими методични­ми прийомами ви користуєтеся при повторних проведеннях за­нять із предметними картинками?

Завдання: підтримувати в дітей інтерес до картинки, вчи­ти впізнавати знайомі предмети, наслідувати звуки, вимовля­ти слово ляля, правильно користуватися картинками (не м'яти, не кидати).

Матеріал: картинки із зображенням кішки, півника, ляльки.

Хід заняття: вихователь кладе на стіл дві картинки, пока­зує на одну з них, чітко і лагідно промовляючи: «Це киця, «няв-няв», а це півник, «ку-ку-рі-ку». Потім після короткої паузи звертається до дитини і говорить: «Покажи, Оленко, де киця? А півник де? Правильно, це киця, а це півник. Півник хоро­ший, він кричить «ку-ку-рі-ку». Якщо дитина не виконує нія­ких дій, вихователь її рукою показує названу істоту. Після цьо­го бере картинку й промовляє: «Киця нявчить, «няв-няв». Як нявчить киця?» Якщо дитина не наслідує звуків, вихователь ка сама відповідає: «Киця нявчить, «няв-няв». Як нявчить киця?» Якщо дитина наслідує, вихователь хвалить її, гладить по голівці й говорить: Правильно, Оленко, киця нявчить, «няв-няв». Потім він бере в руки картинку з півником і повільно промовляє: «А це півник, півник кукурікає «ку-ку-рі-ку». Оленко, скажи, як кукурікає півник?» Повторює прийом з картинкою кішки. Потім вихователь показує картинку, де зображено ляльку, і пропонує дитині повторити слово ляля: «Оленко, скажи: ляля, ляля» (Лоза Г. Ф. Альбом та методичні вказівки до використан­ня картинок з розвитку мовлення дітей раннього віку. — К.: Рад. шк., 1975.-С. 5).

5. Прочитайте вірші, складіть конспекти занять, викорис­товуючи їх.

Босоноге гусеня

А. Костецький

-Гусенятко, гусенятко, Чом у тебе босі лапки?

-А тому, що я багато люблю плавать і пірнати,

А пірнати в черевичках і не зручно, і не звично.

Півень

Шия жовта, хвіст зелений,

Борода - як маків цвіт.

Півник є такий у мене,

Він малятам шле привіт.

Ходить півник по садку

І співа: «Ку-ку-рі-ку!»

У яких вікових групах можна використати ці твори?

Плани семінарських і практичних занять

Практичне заняття 1.

Тема: «Особливості процесу становлення мовлення дітей у ранньому віці (умови, чинники, закономірності, тенденції)».

Форма заняття - захист стендових доповідей.

Навчально-розвивальні можливості заняття:

Можна дізнатися: про особливості становлення і розвитку мовленнєвої діяльності в дітей раннього віку; умови сприяння розумінню мовлення дорослих у до словесний період розвитку мовлення та способи стимулювання активного мовлення на етапі становлення і розвитку мовленнєвої діяльності.

Можна навчитись: через взаємодію з іншими готувати стен­дову доповідь, самостійно добирати, упорядковувати інформа­цію, обирати способи її унаочнення; брати участь у дискусії з проблем розвитку мовлення дітей раннього віку; виступати пе­ред аудиторією з підготовленим повідомленням.

Можна вдосконалити: вміння працювати з довідковою інформацією; розвинути власні інтелектуальні та комуніка­тивні здібності, діамонологічну компетенцію.