Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
503.81 Кб
Скачать

Обґрунтування запланованих заходів

Аналіз стану умов праці

Вивчення факторів, які впливають на умови праці

Узгодження проекту плану з поліпшення умов праці з іншими розділами проекту плану підприємства

Удосконалення організації виконання плану та його пропаганда серед працівників

Соціальна й економічна оцінка стану умов праці

Визначення ефективності застосовування заходів

Розробка заходів щодо відповідальності та стимулювання виконання плану

Обговорення, доробка проекту плану

Врахування досягнень науково-технічного прогресу

Внесення

змін у проект

плану

Прогноз зміни умов праці

Затвердження плану

Рис. 1. Структурно-логічна схема

здійснення заходів щодо поліпшення умов праці

Планування роботи з поліпшення умов праці в межах підприємства здійснюється у формі довгострокових програм, перспективних і поточних планів. Враховуючи існуючий стан мікрокліматичних умов на виробництві, розробка заходів щодо їх покращення повинна бути спрямована на:

  • удосконалення технологічних процесів;

  • механізацію та автоматизацію виробничих процесів;

  • впровадження дистанційного управління виробничими процесами для виведення людини з зони несприятливих умов праці;

  • вдосконалення конструкцій устаткування або заміна застарілого устаткування новим;

  • улаштування та реконструкція діючих вентиляційних систем;

  • виготовлення та встановлення ефективних інженерно-технічних засобів охорони праці (огорож, засобів сигналізації і контролю, запобіжних приладів тощо);

  • дотримання норм освітленості, рівнів шуму, вібрації, температури тощо;

  • раціоналізація режимів праці та відпочинку;

  • використання індивідуальних засобів захисту тощо.

Запровадження заходів з поліпшення умов і охорони праці має стимулюючий вплив як на економічні, так і на соціальні результати виробництва.

До економічних результатів впливу умов праці на людину, які мають позитивне значення, слід віднести: підвищення продуктивності праці, раціональне використання основних виробничих фондів, робочого часу завдяки зниженню добових втрат через тимчасову непрацездатність та виробничий травматизм.

Зростання продуктивності праці супроводжується досягненням високої якості продукції та послуг, а скорочення затрат робочого часу сприяє зменшенню собівартості продукції (комплекс заходів з поліпшення умов праці може забезпечити приріст продуктивності праці на 15–20 %).

Поліпшення умов праці та впровадження заходів із забезпечення безпеки праці сприяють також скороченню плинності кадрів. Враховуючи те, що за мотивами “небезпечні та шкідливі умови праці” в промисловості звільняється до 20 % усіх звільнених за власним бажанням, а в будівництві – понад 25 %.

До негативних економічних результатів відноситься: зменшення виробленого продукту, непродуктивне споживання робочої сили та зниження продуктивності праці.

Крім того, слід звернути увагу на соціальні результати впливу умов праці на працівників. До позитивних соціальних результатів можна віднести ступінь сприятливого впливу процесу праці на стан здоров'я людини, її ставлення до праці, соціальну активність, а також максимальне задоволення умовами праці. Негативним соціальним результатом є зниження творчої активності, зацікавленості в праці, трудової дисципліни, а також зростання плинності кадрів внаслідок несприятливих умов праці.

Оцінка ефективності заходів з поліпшення умов та охорони праці проводиться з урахуванням системи показників, а саме: зміни стану умов і охорони праці; соціальних; економічних.

Зміни стану умов та охорони праці характеризуються підвищенням рівня безпеки праці, поліпшенням санітарно-гігієнічних, естетичних та психофізіологічних показників.

Соціальні результати характеризуються збільшенням кількості робочих місць, що відповідають нормативним вимогам, та зменшенням кількості працюючих у незадовільних умовах; зниженням рівня виробничого травматизму; зменшенням кількості випадків професійних захворювань, пов’язаної з незадовільними умовами праці; зменшенням кількості випадків інвалідності внаслідок травматизму чи професійних захворювань; зменшенням плинності кадрів через незадовільні умови праці. Економічні результати заходів щодо поліпшення умов і охорони праці виражаються у вигляді економії за рахунок зменшення збитків внаслідок аварій, нещасних випадків і професійних захворювань. Стимулювання роботи з поліпшення умов праці передбачає систему заохочень. Стаття 29 “Економічне стимулювання охорони праці” ЗУ “Про охорону праці” визначає, що до працівників підприємств можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу в здійсненні заходів щодо підвищення безпеки та поліпшення умов праці. Види заохочень визначаються колективним договором (угодою, трудовим договором).

64

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]