Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІВКвНГП_практикум_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать
    1. Завдання на практичне заняття

Відповідно до розглянутого вище прикладу підібрати засоби вимірювання та контролю до рис.1.1. згідно з індивідуальним завданням, спроектувати функціональну схему.

Практичне заняття №4

Тема: Проектування схеми зовнішніх з’єднань.

Мета: Спроектувати схему зовнішніх з’єднань.

Тривалість заняття: одна пара (80хв).

4.1 Теоретичні відомості

Схема з'єднань зовнішніх з’єднань - це комбінована схема, на якій показані електричні і трубні зв'язки між приладами і засобами автоматизації, встановленими на технологічному обладнанні, поза щитами і на щитах, а також підключення проводок до приладів і щитів. Схема зовнішніх з’єднань виконується окремим документом тільки при наявності одиничних багатосекційних або складених щитів, великого числа з’єднувальних коробок, групових стійок приладів, коли підключення до них ускладнює читання схеми з’єднань. Схеми підключення допускається не виконувати, якщо всі підключення можуть бути показані на схемі зовнішніх з’єднань.

При необхідності роздільного зображення електричних і трубних проводок ділянки, технологічного агрегату і допускається виконувати схеми з’єднань і підключення роздільно, на різних листах для електричних і окремо труб-проводок.

Схеми з'єднань і підключення зовнішніх з’єднань виконують на підставі наступних матеріалів: схем автоматизації технологічних процесів; принципових, електричних, пневматичних, гідравлічних схем; експлуатаційній документації на прилади засоби автоматизації; таблиць з'єднань і підключення щитів і пультів, що виконуються у відповідності з вказівками РМ4-107 -77; креслень розташування технологічного, сантехнічного енергетичного і тому подібного устаткування і трубопроводів відбірними і приймальними пристроями, а також будівельних креслень зі всіма необхідними для прокладки зовнішніх з’єднань.

Обов'язковим попереднім етапом роботи по виконанню схем з'єднань і підключення повинні бути: перевірка наявності на технологічних кресленнях всіх застав і добірних пристроїв, необхідних для установки первинних вимірювальних перетворювачів на трубопроводах і устаткуванні, розміщення на кресленнях (планах, розрізах) і узгодження з проектувальником місць установки індивідуальних зовнішніх приладів і групових стійок приладів, місцевих щитів і щитів, розташованих в щитових приміщеннях. Схеми з'єднань і підключення виконують без дотримання масштабу на одному або декількох листах формату не більш А1 (594x841) по ГОСТ 2.301 -68

За наявності в проекті систем автоматизації декількох аналогічних агрегатів (цехів і т. п.) з постійними даними, загальними для всіх агрегатів, схеми виконують для одного агрегату (цехи і т. п.), а в технічних вимогах (вказівках) дають пояснення.

За наявності агрегатів (цехів) з однотипними зовнішніми проводками, що відрізняються тільки завдовжки, схему з'єднань виконують тільки для одного агрегату (цехи) з таблицею вживаності для інших агрегатів, про що в технічних вимогах (вказівках) дають пояснення. Маркування жил кабелів і проводів на схемі з'єднань і підключення проставляють відповідно до принципових електричних схем і вказівок керівного матеріалу РМ4-106 -77 «Схеми електричні принципові систем автоматизації. Вимоги до виконання». На схемах з'єднань слід указувати категорії імпульсних трубних проводок відповідно до вимог СНіП 3.05.07 - 85. Категорію одиночних трубних проводок допускається указувати над зображенням труби після позначення її -характеристики.

Схеми в загальному випадку повинні містити: первинні прилади; щити; пульти; групові установки приладів; зовнішні електричні і трубні проводки; захисне занулення систем автоматизації; технічні вимоги (вказівки); перелік елементів.

У необхідних випадках схеми з'єднань можуть містити додатково таблицю не стандартизованих умовних позначень і таблицю вживаності. На схемах з'єднань зверху поля креслення, а при великій насиченості схеми приладами зверху і знизу в дзеркальному зображенні розміщують таблицю з пояснюючими написами .

Датчики, виконавчі механізми і інші засоби автоматизації з електричними входами і виходами зображають монтажними символами по заводських інструкціях. При цьому усередині символу указують номери затисків і підключення до них жил кабелю або проводів. Маркування жил наносять поза монтажним символом.

Щити, пульти зображають у вигляді прямокутників в середній частині креслення (при розташуванні таблиці з пояснюючими написами зверху і знизу поля креслення) або в нижній частині поля креслення (при розташуванні таблиці тільки зверху). Усередині прямокутника указується найменування щита, пульта, а під ним (у дужках) - позначення таблиці підключення даного пульта, щита, виконаною відповідно до РМ4-107-81.

Для складених щитів, пультів, що складаються з декількох одиничних щитів, пультів, додатково для кожного з них указують їх номери і позначення таблиць підключення.

Для щитів, що складаються з декількох секцій, додатково указують номери окремих секцій. Розміри прямокутників, що позначають щити, пульти, слід приймати, виходячи з розміщуваної в них інформації. Якщо повний об'єм зовнішніх з’єднань для даного щита, пульта не поміщається на одному листі або документі, то на даному листі або документі роблять обрив щита, пульта і продовження їх з відповідними проводками зображають на наступному листі або документі із стрічною вказівкою в місці обриву листа або документа, на якому зображено продовження цього щита, пульта.

Прилади (датчики, манометри електроконтактів і т. п.) і групові установки приладів розташовують на полі креслення між таблицею з пояснюючими написами і прямокутниками, що зображають щити, пульти, умовні позначення, прийняті для цих приладів на схемах автоматизації, тобто по ОСТУ 36-27-77.

Прилади, що мають номери електричних і пневматичних входів і виходів, зображають символами по заводських інструкціях. Номери затисків і з'єднувачів, підключення до них кабелів, проводів або труб і маркування жил. Позиції всіх приладів указують над полицями ліній-винесень, а під полицями позначення креслень їх установки. Для групових установок приладів, що мають самостійні схеми з'єднань, застосовують умовні позначення у вигляді прямокутників з вказівкою в них позицій встановлюваних приладів по схемах автоматизації і в дужках позначення схеми з'єднань