Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІВКвНГП_практикум_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать
    1. Завдання на практичне заняття

Згідно з поданими елементами функціональних схем (рис.1.1) опосередкованого контролю процесу ректифікації нафти на підставі функціонування технологічного обладнання та параметрів протікання зазначеного технологічного процесу обґрунтувати та визначити необхідні точки контролю та підібрати відповідні прилади та засоби.

На рисунку 1.1 подано елемент функціональної схеми зображена схема посереднього контролю та регулювання температури розподілу двох легких фракцій у процесі ректифікації. Тут обчислювальний пристрій визначає якісний параметр, за значенням якого змінюється подача зрошення в колону. Режимні параметри: температура зрошення, тиск у рефлюксній ємності та тиск у колоні, витрати зрошення та дистиляту.

1 - давач витрати температури; 2 – нормуючі перетворювачі; 3 – обчислювальний пристрій; 4 – регулятор; 5 - виконавчий механізм.

Рисунок 1.1 – Схема опосереднього регулювання температури двох фракцій

Практичне заняття №2

Тема:Практичний підбір приладів і засобів контролю при створенні ІВК на прикладі функціональної схеми блоку регенерації ДЕГу.

Мета: Проаналізувати умови протікання технологічного процесу та підібрати засоби контролю згідно з умовами протікання технологічного процесу.

Тривалість заняття: одна пара (80хв).

2.1 Теоретичні відомості

Згідно з технологічною схемою (додаток А) передбачена робота блоку в складі, як пускового комплексу, так і по схемі повної реконструкції.

Робота блоку згідно з технологічною схемою в складі пускового комплексу передбачає такі режими:

а) режим атмосферної регенерації з мінімальною продуктивністю по РДЕГ 6 м3/год;

б) режими атмосферної регенерації з продуктивністю по РДЕГ 9 м3/год;10 м3/год; 12,5 м3/год;

в) режими вакуумної регенерації з продуктивністю по РДЕГ 6 м3/год; 9 м3/год; 10 м /год; 12,5 м /год;

г) режими часткового вакуумування з рециркуляцією десорбційного газу з продуктивністю по РДЕГ 6 м3/год; 9 м3/год; 10 м3/год; 12,5 м3/год.

Варіанти режимів роботи блоку регенерації ДЕГу наведені згідно з існуючими насосними агрегатами подачі РДЕГу в абсорбери установки осушення газу Богородчанського ПСГ.

Опис технологічної схеми. Насичений диетиленгліколь (НДЕГ) з ємності вивітрювання НДЕГ Є–1/1 по трубопроводу 1 через кран 30, по байпасу насоса Н–4 надходить в блок регенерації ДЕГу. Забезпечується місцевий та дистанційний контроль за температурою та тиском НДЕГу на вході в блок.

При роботі на режимах з продуктивністю по РДЕГ більше 6 м3/год необхідно працювати по схемі з включеним насосом Н–4, тобто кран 39 → Н–4 → кран 31.

Далі НДЕГ через кран 1, КлР1, кран 22 проходить фільтр Ф–1, де відбувається процес знецінення НДЕГу та очищення від механічних домішок (байпасна лінія – кран 9), і через кран 8 надходить в між трубний простір паралельно розташованих теплообмінників Т–1/1, Т–1/2, Т–1/3, Т–1/4.

Після теплообмінників НДЕГ, нагрітий гарячим потоком регенерованого гліколю (РДЕГу) до 145÷150°С, надходить по трубопроводу 2 через кран 11 у випарну колону ВК–1, в якій проходить ректифікаційне розділення парів води та ДЕГ (байпасна лінія – кран 19).

Частково регенерований ДЕГ по від парній нижній секції насадки стікає на напівглуху тарілку випарної колони і самопливом перетікає по трубопроводу 3 в ємність НДЕГ випарної колони. Ємність НДЕГ обладнана приладами для дистанційного замірювання температури, сигналізатором мінімального та максимального рівня рідини, візуальним покажчиком рівня.

З ємності НДЕГ по трубопроводу 4 через кран 23 та фільтр Ф–2/2 забирається насосом Н–2 і через зворотний клапан Кл02 та електропровідний кран Кз1 по трубопроводу 5 подається в підігрівач ДЕГу П–1.

Насос Н–2 оснащений місцевим та дистанційним керуванням та сигналізацією на щиті в операторній.

В печі П–1 НДЕГ проходить конвекційну та радіаційну частину змійовика, які обігріваються продуктами спалювання паливного газу в пальнику фірми «Weishaupt», і нагрівається до температури 165÷175°С.

Піч обладнана приладами для дистанційного замірювання температури димових газів та сигналізацією на щиті в операторній про включення або виключення пальника. Пальник оснащений системою керування та блокування відносно тиску паливного газу, перевищення температури нагрівання ДЕГу, температури димових газів. Регулювання температури ДЕГу після підігрівача проводиться відповідною установкою витрати паливного газу.

Замірювання температури ДЕГу після підігрівача про дубльоване місцевим термометром. У випадку аварійної ситуації у топковий простір підігрівача передбачено подачу азоту по трубопроводу 19 через крани 50, 51.

Після підігрівача П–1 паро-рідинна суміш по трубопроводу 6 через кран 42 поступає під напівглуху тарілку випарної колони ВК–1.

Парова фаза через патрубок напівглухої тарілки піднімається вверх по випарній колоні, контактуючи з частково регенерованим ДЕГом у від парній нижній секції насадки, а гарячий РДЕГ зливається в секцію РДЕГ ємності випарної колони.

Ємність РДЕГ випарної колони обладнана сигналізатором мінімального та максимального рівня рідини, приладом для дистанційного замірювання температури та візуальним покажчиком рівня.

З ємності РДЕГ випарної колони гарячий РДЕГ по трубопроводу 7 через кран 17 та фільтр Ф–2/1 забирається насосом Н–1 і через зворотний клапан Кл01 та кран 15 по трубопроводу 8 подається двома паралельними потоками для охолодження в утилізаційні теплообмінники Т–1/1, Т–1/2, Т–1/3, Т–1/4.

Насос Н–1 оснащений місцевим та дистанційним керуванням та сигналізацією на щиті в операторній. На виході насоса встановлений манометр.

Після теплообмінників РДЕГ з температурою 3O÷35°С по трубопроводу 9 через кран 2 виводиться з блоку в ємність РДЕГ установки осушення газу.

За температурою та тиском РДЕГу на виході з блоку забезпечується місцевий та дистанційний контроль.

З верху колони ВК–1 виводиться водяна пара з десорбційним газом при температурі 97°С і по трубопроводу 11 поступає в повітряний конденсатор АПО–1. Паро–газова суміш охолоджується до 40°С, водяна пара конденсується і газорідинна суміш по трубопроводу 12 надходить в ємність Е–1.

Ємність Е–1 обладнана сигналізатором мінімального та максимального рівня рідини, приладом для дистанційного замірювання температури та візуальним покажчиком рівня водяний конденсат з ємності Е–1 по трубопроводу 13 через кран 33 та фільтр Ф–2/3 забирається насосом Н–3 і подається по трубопроводу 14 через кран 29 як зрошення на верх випарної колони ВК–1.Кількістю зрошення регулюється температура верху колони на заданому рівні балансова кількість водяного конденсату з виходу насоса Н–3 виводиться з блоку по трубопроводу 24 через кран 27 на очисні споруди.

Десорбційний газ з ємності Е–1 по трубопроводу 15 через кран 36 відсмоктується газодувкою ВН–1, стискається до надлишкового тиску 0,08 МПа і викидається в трубопровід 16. Розрахункова частина газу через кран 37, регулятор тиску "після сбе" КлР2 та вузол замірювання повертається по трубопроводу 27 в змійовик підігрівання десорбційного газу, змонтований в ємності НДЕГ випарної колони ВК–1. Залишкова частина газу вивітрювання, яка надходить разом з НДЕГ в блок регенерації, по трубопроводу 21 через кран 40 та редуктор газу скидається в паливну лінію 20 підігрівача П–1.

Блок регенерації ДЕГу обладнаний запобіжними клапанами:

  • КлП1 – на трубопроводі 23 подачі підживлення РДЕГ в ємність РДЕГ випарної колони ВК–1;

  • КлП2 – на лінії нагнітання 14 насоса зрошення Н–3 з перепуском середовища в лінію всмоктування 13;

  • КлП4 – на трубопроводі 15 виходу газу вивітрювання з ємності Е–1;

- КлП5 – на трубопроводі 21 подачі газу вивітрювання в паливну лінію 20 підігрівача П–1.

Контрольно–вимірювальні прилади. Контрольно-вимірювальні прилади, показуючи прилади встановлюються для вимірювання технологічних параметрів: