Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для сам. вивчення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

Третє питання

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРА ТУРА: 3:(32 - 40), 7:(14-24). Проблема походження та етногенезу східних слов`ян в історичній літературі При вивченні третього питання слід з'ясувати зміст поняття “етногенез” (походження, становлення етносу, народу), зрозуміти, чому він є одним з найскладніших розділів історіографії. І не тільки через об'єктивні причини - віддаленість цього процесу в часі, а через його надмірну заміфологізованість.

Міфологізація свого минулого - риса, притаманна практично кожному з народів і обумовлена таким поняттям як етноцентризм. Причому спостерігається певна закономірність: чим менше пощастило тому чи іншому народові в реальній історії, тим більшу схильність проявляє він до міфологізації свого минулого. Оскільки Україна в цьому плані не є винятком, згадайте відомі вам приклади, які, на вашу думку, є красномовним свідченням міфологізації вітчизняної історії.

Щодо українського етногенезу то слід зауважити, що на сьогодні немає чіткої, науково обґрунтованої і загальноприйнятої теорії походження українського етносу. Це стосується часу, місця зародження і формування українського етносу, а особливо проблеми його етнічного коріння. Це аж ніяк не означає, що немає потреби заглиблюватися в передісторію українського народу, шукати його витоки, підходи, які б наближали наукові гіпотези до наукової істини. При цьому варто враховувати, що найпоширеніша з них - це концепція індоєвропеїзму, оприлюднена наприкінці XVII ст. І на сьогодні вона має чи не найбільше прихильників. її суть: порівняльне мовознавство служить основою для висновку, що у прадавні часи існував єдиний пранарод, який мав єдину прамову і свою прабатьківщину. У процесі етнічної диференціації цей народ розпався на декілька народів із спорідненими мовами, мігруючи на незайняті території. Одним із таких народів були й українці (праукраїнці), які, на думку окремих істориків, публіцистів, залишилися на території колись єдиної для всіх народів індоєвропейської сім'ї прабатьківщини, отже є “найавтохтоннішими серед усіх автохтонних” народів.

Слід звернути увагу, що на рубежі християнської ери зарубіжні джерела згадують слов'ян під спільним іменем - венеди. Східною частиною великого слов'янського масиву, що заселяв землі від верхнього і середнього Наддніпров'я до басейну Вісли і Одри були анти. У II - IV ст. вони об'єдналися у політичний союз державного типу.

М.Грушевський вважав антів не лише безпосередніми предками, а тим самим народом, який у пізніші часи дістав назву українці.

Отже, культурний генофонд в українському регіоні органічно передавався у спадок з покоління в покоління, від одного народу до іншого, при цьому щось зникало, щось з'являлось нове. Відповідно відбувалися поступові етнічні перетворення, у тому числі й асимілятивного характеру. Інакше кажучи, не один народ - український проходив тисячолітній розвиток (хоч і під різними назвами), а різні народи, змінюючи один одного, передаючи один одному культурний генофонд, нагромаджували цивілізаційний потенціал, на основі якого і постав український етнос.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ.

1. Дайте кваліфікацію джерел історії України.

2. Назвіть давні літописи і дайте їм характеристику як основним джерелам і, водночас, давнім історичним творам історії України.

3. У чому полягає суть “історичної схеми” М. Грушевського.

4. Кого з провідних істориків України радянського часу ви знаєте?

5. Кого з істориків української діаспори ви знаєте? Назвіть їхні твори.

6. Які ви знаєте основні джерела найдавнішого періоду історії України?

7. Розкрийте основні теорії походження людини.

8. Визначте шляхи і термін заселення людиною території України.

9. Охарактеризуйте основні періоди історії первісного суспільства.

10. Яку періодизацію первісного суспільства використовують археологи?

11. Дайте характеристику трипільській цивілізації. Покажіть її вплив на етнокультурний розвиток Європи.

12. Коли виникають перші державні утворення на території України?

13. Яку роль відіграли грецькі міста-держави Північного Причорномор'я в історії українського народу?

14. Розкрийте причини і хід великого слов'янського розселення (за М. Грушевським).

15. Охарактеризуйте теорії походження східних слов'ян.

16.У чому суть концепції “індоєвропеїзму”? Розкрийте зміст поняття “етногенез”.

18. Поясність, чому українській народ вважається автохтоном на своїй землі?

19. Визначте роль Антського союзу в створенні української державності.

20. Яку роль відіграв Схід і Захід в суспільно-політичному й економічному розвитку корінного населення України в найдавнішій період історії України.