Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Розділ 2

Головні туристичні об єкти Криму

Для більшості людей слова Крим і відпочинок є синонімами. Це так би мовити – особливий регіон подорожей і туризму. Для того щоб оглянути всі визначні місця, палаци, водоспади, печери та гори вам знадобиться не один місяць. У межах Автономної Республіки Крим знаходиться 4 природних заповідника, 33 заказника (Казантипський заповідник, Кримський природний заповідник, Мис Мартьян, Ялтинській гірсько-лісовий природний заповідник, Карадагській заповідник),87 природних пам'яток(гора Ай-Петрі, Аю-Даг (Ведмідь-гора),водоспад Джур-Джур, Демірджі, Долина привидів, Мармурова печера, Су-Учхан, Червона печера), 21 одиниця садово-паркового мистецтва(парк Айвазовський, Алупкинський парк, Нікітський ботанічний сад, ХерсонесТаврійський), 12 палаців(Бахчисарайський палац, Воронцовський палац, Дюльбер, Лівадійський палац, Масандрівський палац. Ластівчине гніздо), близько 60 музеїв(Військово-морський комплекс "Балаклава"), десятки фортець(Генуезька (Судак), Калімата, Фуната, Чуффут-Кале), та безліч маловідомих туристичних об'єктів, які вражають своєю красою. Сама природа Криму є унікальною. Тут є і пустелі, степ, гори, стрімкі річки, солоні озера та ліси. В деяких регіонах клімат може змінюватись через декілька кілометрів. Однією з найбільших окрас Криму вважається Південна гряда гір, яка тягнеться у вигляді дуги шириною 60 км і довжиною 180 км. Фантастичний рельєф Кримських гір поєднує в собі мальовничі пласко-вершинні плато з химерними скелями на стрімких схилах річкових долин. Головний хребет Кримських гір круто обривається до моря, а його схили вкриті ефектними зсувами та кам'яними накопиченнями, що формують неймовірної краси ландшафти.

Також Крим вражає поєднанням різноманітних культур. Він був заселення та освоєння греками-колоністами ще в VI ст. до н.е., тут існувало Понтійське царство, генуезькі колонії, князівство Феодоро, Кримське ханство, пізніше ці землі відійшли до Російської імперії. Тут жили православні та іудеї, греки та мусульмани, татари та італійці. Кожен народ залишив після себе багату спадщину залишивши культові споруди, печерні міста, палаци та фортеці починаючи з античних часів. У Криму, як головної курортній зоні країни, безліч різностильових палацових, садибних та дачних будівель, переважно ХІХ-ХХ ст., Багато з яких можуть претендувати на унікальність. Майже всі палацові ансамблі доповнюються чудовими парками. Крим не знає собі рівних серед інших регіонів України за кількістю і різноманітністю природних і рукотворних пам'яток.

2.1 Селеще Кача

2.2 Місто-герой Севастополь

Севастополь - одне з найбільших портових міст України. Місто знаходиться на узбережжі Чорного моря на Південному Заході Кримського півострова. Заснований російською імператрицею Катериною II в 1783 році, як фортеця і, згодом, місто-порт. Севастополь сьогодні - найбільший порт, курортний і культурно-історичний центр Криму. У Севастополі розташовані головні бази Російського Чорноморського флоту і ВМС України, безліч визначних пам'яток і туристичних об'єктів.

Клімат Севастополя має свої особливості. Тут розрізняють два мікрокліматичних підзони: у передгір'ях - порівняно м'який, морський, помірно-континентальний, на південно-східному узбережжі - помірно-континентальний з рисами субтропічного середземноморського типу. Середньомісячна температура повітря протягом усього року є плюсовій. Самий холодний місяць - січень (середня температура +1,3 ? С), самий теплий - липень (+23,2 ? С). Середня температура моря в липні складає 22,2 С. Морське узбережжя міста протяжністю 100 км вміщає в себе більше 20 обладнаних пляжів. Територія міста включає національний історико-культурний заповідник "Херсонес Таврійський", чотири державних лісових заказника, безліч пам'яток природи, у тому числі - аквальних, заповідні урочища. Тут понад 1200 пам'яток історії та 400 пам'яток археології, на території міста знаходяться два найдавніших в Україні та Росії православних монастиря - Інкерманський Свято-Климентівський (заснований VIII-IX століттях) і Балаклавський Георгіївський (Х століття).

Розташування Севастополя - в центрі Чорного моря - визначило стратегічний інтерес до нього багатьох імперій, включаючи Римську, Візантійську, Оттоманську, Британську, Російську.

За місто боролися, умирали, робили подвиги багато, його двічі руйнували і відновлювали, зміцнювали і прикрашали.

Протягом всього року на екскурсії до Севастополя приїжджають практично всі жителі та гості Криму. А на літній і оксамитовий сезон - знавці і цінителі, для яких культовими місцями є мис Фіолент , мис Айя , бухти Ласпі і Батіліман з незвичайної навіть для Криму незайманою природою.

Севастополь лідирує серед інших міст Криму за кількістю іноземних туристів, перш за все з Англії, Франції та Італії, які відвідують місця героїчних битв Кримської війни 1854-1856 років.

Центр Севастополя являє собою безперервну експозицію, що складається з високого пагорба, в оточенні трьох чудово забудованих вулиць і трьох площ. Двічі місто витримував облоги і був повністю зруйнований. Більшість білокам'яних будівель, що відбиваються в морських водах бухт побудовані після Другої світової війни. Скрізь по місту пам'ятники й екзотична зелень. Одним з небагатьох старих будівель є Володимирський собор , де знаходиться усипальниця адміралів, а також інших героїв першої оборони Севастополя.

Особливо гарний Приморський бульвар зі знаменитим пам'ятником затопленим кораблям і Графській пристанню, а вище - площа адмірала Нахімова з величним пам'ятником. Завжди багато відвідувачів у Севастопольському акваріумі, дельфінарії та музеї історії Чорноморського флоту.

З античної та середньовічної історією цих місць можна ознайомитися в Херсонесі , яка проіснувала близько 2 тисяч років. Збереглися мощьние кріпосні стіни і вежі, міські ворота, вулиці і квартали з дворами, колодязями, житловими і громадськими будівлями, залишки театру античного часу.

На схід від Південної бухти на Корабельній стороні Севастополя знаходиться Малахов курган . Значно піднімаючись над рівнем моря, він панує над навколишньою місцевістю. Двічі ця висота ставала ареною запеклих боїв: у роки Кримської війни й у Велику Вітчизняну війну. Тут 16 пам'ятників і меморіальних позначень, збереглися зміцнення і масивні морські знаряддя часів Кримської війни 1854-1856 років, а також обертові броньовані вежі (з пошкодженого есмінця «Досконалий»), встановлені під час другої оборони.

Історіческій бульвар з численними пам'ятниками героям першої оборони, укріпленнями і знаряддями популярний, перш за все, завдяки художньої панорамі . Величезне полотно зображує відображення росіянами генерального штурму англо-французьких військ 6 червня 1856.

Ще одним пам'ятником героїзму є меморіальний комплекс Сапун-гора . Діорама «Штурм Сапун-гори» 7 травня 1944 року »повертає нас у славні миті звільнення Криму від німецько-фашистських загарбників. Крім Діорами до складу меморіального комплексу Сапун-гори входять виставка зразків бойової техніки СРСР та Німеччини періоду Другої Світової війни (польові і зенітні знаряддя, бронетанкова техніка, гвардійські міномети «катюші», трофейна бойова техніка) і меморіальний ансамбль «Героям битви за Севастополь».

На південний схід від Севастополя знаходиться містечко Балаклава. Балаклавська бухта - восьме диво світу. У всякому разі, у цьому переконані місцеві жителі, які вважають її красивою бухтою планети. Це дійсно один з наймальовничіших куточків Землі. На думку деяких учених бухта відповідає опису порту лестригони, куди нібито потрапив під час своїх мандрівок давньогрецький герой Одіссей. Балаклава - це і унікальні пам'ятники природи миси Айя і Фіолент , романтичні руїни генуезької фортеці Чембало і таємничі стародавні храми .

Південніше Балаклави виступає в море скелястий мис Айя , обмежує із заходу Південний берег Криму. Тут раптово починаються інший клімат, інші рослини. Скелі мису круто обриваються до моря, місцями утворюючи грандіозні обвали. У цьому регіоні вода в море надзвичайно чиста і прозора.

Урочища Батіліман і Ласпі на землях Севастополя -- повноцінне Південнобережжі. Скельні хаоси у воді виглядають досить небезпечними, але штормить тут дуже рідко, а вода між скель найчистіша. На схилах гір численні вічнозелені дерева, вік багатьох з яких наближається до тисячолітнього.

Якщо рухатися в бік Бахчисарая, потрапляєш в ще одне місто на землях Севастополя - Інкерман. З незапам'ятних часів тут добували щільний білий вапняк, тому навколишні скелі пронизані катакомбами. Використовували їх для військових цілей, для госпіталів і монастирських келій , ідеальні підземелля для витримки вин ( Інкерманський завод марочних вин ).

Інкерманскій печерний монастир заснований в VIII-IX століттях монахами іконошанувальників, що бігли з Візантії. Він складався з декількох церков і комплексу житлових і господарських печер. Всі вони пов'язані один з одним висіченими в скелі ходами.

Прямо над монастирем, на вершині гори красуються башти середньовічної фортеці Каламіта . Вона захищала торговельний порт Мангупській князівства, яке в XV столітті вело через Каламіту жваву торгівлю. Користувалося портом і Кримське ханство. У 1434 році Генуя розграбували і спалили Каламіту. Однак після розгрому генуезьких військ під Солхатом (Старий Крим) мангупские князі знову відбудували фортецю. У 1475 році турки без особливих зусиль оволоділи фортецею і перейменували її на Інкерман.

Дуже своєрідним пам'ятником технології є Інкерманський кар'єр, дно якого заповнене джерельною водою. Сюди пішли води джерела святого Климента, викликані його молитвою майже дві тисячі років тому. Протягом усіх цих років кар'єр діяв! Від Римської імперії і до сучасних стенорезная машин скелі зберігають штольні, вироблення, гігантські тераси. З Інкермана можна рейсовим теплоходом відправитися купатися на Північну сторону Севастополя. Пляж під Радіогоркой відомий як нудистський, а чудові пляжі Учкуєвки і Любимівки мають всі риси сучасних морських курортів. Далі на північ піщані пляжі біля села Орлівка та гарнізону Кача. Берег від Качі до Севастополя не освоєний і дикий.

Всі ці туристичні об єкти і клімат міста є основною причиною такої популярності Севастополя у туристів. Бо вони їдуть не лише щоб оздоровитись, а й щоб відвідати визначні місця, подивитись на стародавні монастирі та фортеці, і назавжди запамятати чудові краєвиди, які вони не побачуть більше ніде у світі. Ще Севастополь привабливий для туристів через помірність цін. Якщо говорити про харчуваня і проживаня у місті, то воно також не дуже дорогим, і є доступним для всіх верст населеня, а національна кухня припаде до смаку навіть найприскіпливішим гурманам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]