Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод госп. процесс укр для 4 к д.о.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Вступ

У сфері регулювання сучасних економічних відносин у період економічних змін і формування ринкової економіки в Україні важливе місце посідає розгляд спорів господарськими судами. Значення ролі цієї ланки судової системи з часом тільки зростає, оскільки вона визначається не лише впливом діяльності господарських судів на господарський обіг, а ще й тим, що зміст і організація роботи безпосередньо обумовлюються завданням спрямувати підприємницьку активність у правове русло.

Зі зростанням впливу господарського судочинства на формування правосвідомості учасників економічних відносин, з урахуванням його процесуальних особливостей, виникла необхідність у вивченні господарського процесуального права як самостійної начальної дисципліни у вищих навчальних закладах.

Метою вивчення господарського процесуального права є засвоєння студентами спеціальності «Правознавство» основ господарського процесу, принципів і способів організації господарського судочинства, вироблення і розвиток спеціальних практичних навиків і вмінь.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є система норм, які регулюють організацію і діяльність органів господарського суду, що визначають порядок і умови розгляду спорів. Тому при підготовці до практичних занять особлива увага приділятиметься текстуальному вивченню законодавства про господарські суди і господарський процес.

Методичні рекомендації до вивчення навчальної дисципліни «Господарське процесуальне право» включають тематичний план дисципліни, робочу програму, контрольні питання до кожної теми, завдання для практичних занять роботи студентів, зразкову тематику курсових, дипломних і магістерських робіт, контрольні питання для складання іспиту, перелік нормативних актів, список підручників і навчальних посібників з дисципліни «Господарське процесуальне право», наукової літератури.

При підготовці методичних рекомендацій використані:

Абрамов Н.А. Хозяйственно-процессуальное право Украины: Учебное пособие (курс лекций). – Х.: Одиссей, 2002. – 256 с.

Арбитражный процесс: Учебник для юридических ВУЗов и факультетов / Под ред. проф. М.К. Треушникова, проф. В.М. Шерстюка. – М.: Изд-во Городец, 2000. – 480 с.

Арбитражный процесс: Практикум. / Под ред. В.В. Яркова. – М.: Юристь, 1999. – 188 с.

Балюк І.А. Господарське процесуальне право: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2002. – 248 с.

Вандышев В.В. , . Дернова В.Д. Арбитражный процесс: Учебное наглядное пособие. – СПб.: Паритет, 1999. – 224 с.

Васильев С.В. Хозяйственное судопроизводство Украины: Учебное пособие. – Харьков: Эспада, 2002. – 368 с.

Притика Д.М., Тітов М.І. Арбітражний процес: законодавство та практика застосування. Навчальний посібник (Станом на 1 січня 1999 р.) – Харків: Консум, 1999. – Ч. 1. – 544 с.

Притика Д.М., Тітов М.І., Щербіна В.С. та інші. Арбітражний процес: Навчальний посібник. – Харків: Консум, 1999. – Ч. II. – 416 с.

Чернадчук В.Д., Сухонос В.В. Основи господарського процесуального права Украиїни: Навчальний посібник. – Суми: ВТД “Університетська книга”, 2003. – 220 с.

Анотація дисципліни

Умовно господарське процесуальне право можна поділити на загальну та особливу частини. У загальній частині вивчаються: місце господарського процесуального права в системі права, його джерела, принципи, право на звернення до господарського суду, склад суду, підвідомчість і підсудність справ, докази в судовому процесі, склад осіб, що беруть участь у справі, представництво, судові витрати і строки. В особливій частині вивчаються стадії господарського процесу: порушення справи, підготовка справи до судового розгляду, порядок розгляду і вирішення спорів, оскарження рішень, винесення ухвал, розгляд спорів за нововиявленими обставинами, виконання судових рішень.

Вимоги до знань і вмінь студентів

Студент повинен знати:

- місце господарського процесуального права в загальній системі права;

- основні джерела господарського процесу;

- систему, склад, структуру, повноваження господарських судів України;

- правовий статус учасників господарського судочинства;

- характеристику і процесуальні особливості стадій господарського судочинства;

- основні положення розгляду господарських спорів третейськими судами;

- правове регулювання господарського судочинства.

Студент повинен уміти:

- орієнтуватися в системі нормативних актів, які регулюють господарські процесуальні правовідносини;

- складати необхідні господарські процесуальні документи;

- застосовувати норми матеріального і процесуального права при вирішенні спорів господарськими і третейськими судами.

Критерії оцінки знань (поточний контроль)

Поточний контроль знань з дисципліни здійснюється на практичних заняттях. Його метою є перевірка рівня теоретичних знань студентів і здатності виконувати конкретні практичні завдання. Форма проведення практичних занять змінюється залежно від сформульованого перед студентами завдання: співбесіда, юридична консультація, судове засідання, аналіз практичної ситуації і її правова оцінка під час практичного заняття.

Вивчення курсу завершується складанням іспиту, який полягає в оцінці засвоєння студентами навчального матеріалу на підставі результатів виконання ними конкретних видів робіт на практичних заняттях.

Студент вважається допущеним до екзамену з дисципліни, якщо він прослухав курс лекцій, відвідав усі практичні заняття, виконав усі передбачені навчальним процесом види робіт і пройшов поточний контроль за ними. У разі відсутності на практичних заняттях, невиконання конкретних практичних завдань, викладач має право видати студентові додаткові завдання з метою перевірки засвоєння їм дисципліни і допуску до іспиту.

Критерії оцінки знань на іспиті

За результатами складання іспиту з навчального курсу, залежно від якості показаних знань, студентові виставляється одна з оцінок: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно».

Оцінки «Відмінно» заслуговують відповіді тих осіб, які показали міцне знання передбаченого програмою матеріалу, використовували для підготовки і засвоїли основну літературу; можуть розібратися у спірних точках зору з питання, що розглядається, вміють навести приклади з чинного законодавства і судової практики, чітко і послідовно висловлюють відповідь на дане питання.

Оцінки «Добре» заслуговують відповіді тих осіб, які показали тверде знання матеріалу в обсязі навчальної програми, не допустили істотних помилок при відповіді на всі три питання, зуміли чітко викласти матеріал, проілюструвати його прикладами із законодавства і судової практики.

Оцінки «Задовільно» заслуговують відповіді осіб, які показали знання основного матеріалу в обсязі навчальної програми і цих методичних рекомендацій, але допустили неточність у відповідях, неточність формулювань окремих понять або показали поверхневе знання одного з трьох питань квитка. Ця оцінка виставляється і у випадку недостатньо аргументованого викладення матеріалу, недостатньо чіткого і послідовно викладеного відповіді.

Оцінки «Незадовільно» заслуговують відповіді студентів, які показали недостатнє знання навчально-програмного матеріалу, виявили істотні прогалини в орієнтуванні в основному матеріалі. Зазвичай це виражається в незнанні основних понять і положень навчального курсу, в невмінні пов'язати загальнотеоретичний матеріал з прикладами з чинного законодавства, судової практики.