Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Технологічна модель діяльності спеціаліста в...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать
  1. Діагностичний (соціальна паспортизація класів, посередницька діяльність);

Соціальний портрет класу, як правило, складається за такою схемою:

Сироти

Повні сім’ї

Неповні сім’ї

Проблемні сім’ї

Багатодітні сім’ї

Здоров’я, лікування

Матеріальна допомога

Дозвілля

Аналіз отриманих результатів дозволяє соціальному педагогу не лише діагностувати процес соціалізації різних категорії дітей і труднощів сімейного виховання, а й намітити цілісну програму організаційно – технологічного впливу на соціум.

  1. медико-психологічний (патронажна робота з інвалідами, робота з сиротами);

  2. організація дитячих та молодіжних ініціатив (дитяче бюро соціальних послуг, програми “Учень – учень” і т.п.);

  3. реалізація методичної та інформаційної допомоги соціального педагога (консультації в наукових центрах, робота ЗМІ);

  4. педагогічна анімація та організація дозвілля (проведення свят, виховних заходів);

  5. робота з проблемними сім’ями (контроль забезпечення умов соціально–педагогічного патронажу, роботу з багатодітними сім’ями, одинокими (неповнолітніми) матерями).

Зрозуміло, що кожний з цих напрямків здійснюється за певними принципами та методами і включає в себе необхідність першочергового дотримання дитячих прав. Але виникнення критичної ситуації в сфері соціально-педагогічного захисту дитини (особливо в охоронному напрямку) вимагає створення специфічної технології діяльності соціального педагога – спеціаліста із захисту прав дитини.

Під поняттям “технологія” у сучасній науці прийнято розуміти сукупність методів, що спрямовані на найефективніше виконання певної задачі. Окрім цього, до такого комплексу методів висуваються вимоги поступовості, відтворюваності, цілеспрямованості та ін. У соціальній роботі під терміном “соціальні технології” прийнято розуміти сукупність прийомів, методів та впливів, що застосовуються соціальними службами, окремими закладами соціального обслуговування і соціальними працівниками з метою досягнення успіху соціальної роботи та забезпечення ефективності реалізації завдань соціального захисту населення. Такі технології виступають переважно у формі знань (наука), знань та вмінь (навчання), знань, умінь, досвіду і практики (діяльність). Діяльнісний аспект трактування соціальних технологій дозволяє визначити наступні їх види: соціальний контроль, соціальну профілактику, терапію, реабілітацію, соціальну допомогу і захист, соціальне страхування, соціальне обслуговування, соціальне опікунство і соціальне посередництво.

Технології соціально-педагогічної роботи є сукупністю дій, що спрямовані на встановлення, збереження або поліпшення соціального функціонування об’єктів роботи, а також на попередження негативних соціальних процесів, серед методів якої визначають і правовий. В.О.Нікітін пропонує під такими технологіями розуміти “певну програму дій соціального педагога, його співробітництво з індивідом або соціальною групою в прогнозованих чи спонтанних умовах”.

Під поняттям “технологія соціально – педагогічної діяльності із реалізації прав дитини” ми будемо розуміти структуровану систему методів соціально – педагогічної діяльності, які спрямовані на послаблення для дітей негативних наслідків процесів, що відбуваються у суспільстві, а також у створенні умов для реалізації інтересів і життєво важливих потреб дітей завдяки захисту прав дитини та навчання користуванню ними.