Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4777_3 уроки з теми Розчини 9 клас.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Урок 1.

ТЕМА: Значення розчинів у природі й життєдіяльності людини. Поняття про дисперсні системи, колоїдні та істинні розчини.

МЕТА: сформувати поняття про розчини, ознаки класифікації розчинів, відмінності істинних і колоїдних розчинів; сформувати вміння розрізняти дисперсні системи; розвивати вміння порівнювати, аналізувати; виховувати культуру хімічних записів, хімічної мови

ОБЛАДНАННЯ ТА РЕАКТИВИ: вода, калій перманганат, купрум сульфат, пісок, пляшка з газованою мінеральною водою, розчин кухонної солі, розведений чай; хімічні стакани, скляні палички, етикетки мінеральних вод і солодких газованих напоїв.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ: розчин, дисперсна фаза, дисперсійне середовище, істинний розчин, колоїдний розчин, емульсія, суспензія.

ТИП УРОКУ: вивчення нового матеріалу.

ВИД УРОКУ: урок-лекція

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

Привітання, перевірка готовності до уроку.

ІІ. МОТИВАЦІЯ УЧБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Слайди презентації або фотоматеріали “Розчини в природі, житті людини”

у природі:

у житті людини:

Фронтальна бесіда:

1) Що об'єднує ці фотографії?

2) Як вони відносяться до теми уроку?

Розчини і процес розчинення мають величезне значення в природі, повсякденному житті людини, науці і техніці.

Найчастіше ми маємо справу не з чистими речовинами, а з розчинами або сумішами. Вода морів, річок, озер, ґрунтові води, питна вода - це розчини. Більшість мінералів - це тверді розчини. Сік рослин, напої, лаки, фарби, ліки - це розчини. Засвоєння їжі пов'язане з розчиненням поживних речовин. Розчини використовуються в промисловості: текстильній, металообробній, фармацевтичній, при виробництві пластмас, синтетичних волокон, мила. Більшість хімічних реакцій відбувається в розчинах, живі організми складаються з розчинів - кров, лімфа, міжклітинна рідина, цитоплазма.

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Бесіда.

Наведіть приклади розчинів, з якими ви зустрічаєтеся в повсякденному житті.

«Мозковий штурм»: Що ви знаєте про розчини? Запис відповідей на дошці під словом “Знаю”. На які питання ви би хотіли отримати відповіді на уроці? при вивченні теми? Запис на дошці під “Хочу знати”.

Виходячи з схеми складеної на дошці під час проведення “Мозкового штурму” формулюються задачі уроку учнем за допомогою вчителя (“Ми знаємо, що...”, “Ми дізнаємось про ...”).

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Поняття про розчини.

Демонстрація: в хімічні стакани з водою поміщаємо кухонну сіль, цукор, купрум сульфат (мідний купорос) або калій перманганат, пісок.

Бесіда:

  • Як змінюється кількість речовини в стакані з водою?

  • Чому відбувається зміна забарвлення води при додавання кольорових речовин?

  • Як впливає перемішування на швидкість розчинення речовин?

  • Чи змінюються властивості води після додавання речовин?

При цьому вода набуває нових властивостей: у неї з'являється смак, колір, змінюється щільність, температура кипіння і інше. Отримана рідина вже не є водою. Це розчин.

Розчин - це однорідна суміш речовин.

Профільтруємо розчини - сіль, цукор, купрум сульфат або калій перманганат - не вдається відділити від води. Ці розчини прозорі і однорідні. Це істинні розчини. Їх основна ознака — однорідність.

При розчиненні піску у воді отримуємо суміш з крупинками речовини, вона непрозора і неоднорідна. Крупинки поступово осідають на дно, тому що пісок не розчиняється. При фільтрації вони залишаються на фільтрі.

При розчиненні речовин відбувається їх подрібнення і розсіювання в об'ємі розчину. Усі розчини інакше називають дисперсними системами. У розчині частинки однієї речовини рівномірно розподілені між частинками іншої.

У розчині завжди міститься розчинник (дисперсійне середовище) і розчинена речовина (дисперсна фаза).

Групова робота:

Роздивиться етикетки мінеральних вод і солодких напоїв, визначте їх якісний і кількісний склад.

Питання для обговорення:

  • Чи мають розчини постійний хімічний склад?