Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наскрізна практика бакалавра1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Другий курс «електронні технології документознавства» Мета і завдання практики

Програма практики спрямована на підготовку майбутніх фахівців-документознавців в умовах інформаційних технологій, що бурхливо розвиваються, на формування в них навичок використання комп’ютерних технологій під час створення документів та їх обробці. У період проходження практики студент знайомиться з обладнанням і програмним забезпеченням, необхідним для створення й обробки електронних документів; оволодіває прийомами раціональної роботи з факсами, модемами, принтерами, сканерами, розмножувальною технікою; вчиться організувати спеціальні прилади на робочому місці секретаря-референта, а також формувати й підбирати необхідне програмне забезпечення для викання конкретних завдань.

Мета практики: закріплення студентами теоретичних знань, отриманих під час вивчення професійно-орієнтованих дисциплін з основ комп’ютерної обробки й створення електронних документів; одержання практичних навичок роботи з оргтехнікою під час роботи зі звичайними й електронними документами.

Завдання практики:

  • виконати лабораторні роботи, необхідні для поглиблення теоретичних і практичних знань за технологією створення електронних документів;

  • ознайомитися з пристроєм і роботою обладнання з утворення електронних документів й їхньому тиражуванню: (сканерами, принтерами, копіювальною технікою, різографами).

Після проходження практики студент повинен:

  • аналізувати електронні документи: їх структуру, формати властивості;

  • розкривати зовнішню й внутрішню структуру документа;

  • розкривати сукупність і послідовність розміщення реквізитів документа;

  • оформлювати реквізити документів;

  • заповнювати бланки документів за допомогою ПК;

  • отримувати електронну пошту та оформлювати вхідну документацію;

  • реєструвати прийняті електронною поштою службові документи;

  • вести контроль за виконанням документів;

  • користуватися технічними засобами в роботі з документами;

  • створювати умови, які сприяють ефективній роботі з документами.

Організація практики

Практика відбувається на базі НМетАУ. На першому етапі (перший день практики) студент знайомиться зі структурою організації роботи обчислювальної техніки. Проводиться інструктаж з техніки безпеки.

На другому етапі (перший тиждень практики) вивчається організація робочого місця фахівця з діловодства з використанням засобів сучасних інформаційних технологій: ПК, принтера, модему, факсу, сканера, множно-копіювальної техніки, демонстраційно-проекторної техніки.

На третьому етапі (весь час до кінця практики) вивчаються процеси утворення документів та їхня комп’ютерна обробка документів за допомогою програмного забезпечення Word 2003, Outlook XP, Photoshop, Corel Drow, розробка шаблонів і бланків документів в Excel, створення й обробка складних таблиць в Excel, конструювання баз даних й їхня реалізація в середовищі Access. Відбувається робота в локальній мережі НМетАУ.

Керівник практики здійснює контроль за ходом практики відповідно до програми й календарного плану її проходження. Він навчає практиканта професійним навичкам створення електронного документа, знайомить з конкретними технологіями обробки електронних документів, контролює своєчасність і правильність виконання практикантами завдань, забезпечує виконання студентами трудового розпорядку, веде табельний облік роботи практикантів, оцінює письмовий звіт виконаних ними завдань. Керівник практики організує для студентів індивідуальну роботу з оргтехнікою під час створення й обробки електронних документів, проведення кваліфікованими працівниками занять, сприяє поглибленню теоретичних знань студентів під час використання матеріальних можливостей бази практики.