Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
miy_zvit Олі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

5 Сегментація ринку послуг і забезпечення та визначення ніші, яку займає підприємство

ДП «Рожнятівтеплокомуненерго» є єдиним підприємством такого типу в нашому районі, то й конкурентів-підприємств, як таких, воно не має. Хоча, конкурентом можна вважати індивідуальні засоби опалення (ІЗО).

За останні роки у зв’язку з переходом на індивідуальні засоби опалення частка ДП «РТКЕ» на ринку теплопостачання різко зменшилась (рис.2).

Рисунок 2 – Ринок теплопостачання у 2010 році

Сегментація ринку — процес розподілу споживачів на групи взалежності від потреб, запитів тощо.

Цільовим сегментом ДП «РТКЕ» є: власники житлових, виробничих і адміністративних споруд, житлових будинків, споруд промислового і комунально-побутового призначення, школи, музеї та інші заклади.

Найбільшими клієнтами-споживачами є державні установи, зокрема:

  • Рожнятівська РДА;

  • Рожнятівська районна рада;

  • Відділ освіти Рожнятівської РДА;

  • Рожнятівська центральна районна лікарня;

  • Відділ культури;

  • Рожнятівська селищна рада;

  • Територіальне управління державної судової адміністрації;

  • Юридична консультація;

  • Відділ містобудування та архітектури;

  • Відділ земельних ресурсів;

  • НАСК «Оранта»;

  • ПП Турчин П.С тощо.

6 Характеристика внутрішнього та зовнішнього середовища дп «Рожнятівтеплокомуненерго»

Організація - це група людей з усвідомленими загальними цілями. Організацію можна розглядати як засіб досягнення цілей, який дозволяє людям виконувати колективно те, що вони не можуть виконати індивідуально. Основна загальна мета організації, що є чітко визначеною причиною її існування, визначається як її місія. Цілі розробляються для здійснення цієї місії. Питання про цілі існування організації не таке вже й просте, як може виявитись з першого погляду. Якщо виходити з того, що досягнення мети, як правило, супроводять активні дії, то вона повинна бути корисною даному суб'єкту, інакше витрати на її досягнення будуть марними, що само по собі не має змісту.

Місія ДП «Рожнятівтеплокомуненерго»: забезпечення населення району тепловою енергією.

Головним завданням підприємства є виробництво теплової енергії, транспортування її магістральними (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії.

Дане підприємство має такі цілі:

  • виробляти та реалізовувати максимальну кількість теплової енергії (до 5000 Гкал) при ефективному використанні ресурсів підприємства;

  • збільшити чистий прибуток до 5000,00 грн.;

  • підвищити конкурентоспроможність та якість продукції (ККД = 0,92 - 0,97);

  • мінімізувати витрати на одну одиницю наданих послуг теплопостачання до 400,00 грн.;

  • встановити 3 нові економні котли;

  • скоротити дебіторську заборгованість до 458,7 тис. грн..

Для проведення аналізу внутрішнього середовища ДП «РТКЕ» використаємо такі елементи як: працівники, ресурси, технологія та інформація.

Працівники. Працівниками підприємств є всі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору, контракту, угоди, а також інших форм, що регулюють трудові відносини з підприємством.

Інтереси працівників представляє профспілковий комітет.

Кількість працівників на ДП «РТКЕ»становить 48 осіб (дані за 2010 рік). Асортимент послуг вимагає високої кваліфікації робітників. Вони виконують певний обсяг робіт, що забезпечує їм рівномірне навантаження протягом робочого дня.

Всі ці чинники залежать від керівника і, у той же час, у тій чи іншій мірі впливають на працівника, визначають якість і інтенсивність його праці.

Оплата праці це один з найголовніших чинників мотивації робітників та підвищення їх продуктивності праці, це заробіток обчислений як правило в грошовому виразі, який виплачується працівникові за виконану роботу або надані послуги. Оплата праці працівників підприємства проводиться по формі щомісячно зарплати та премії по кінцевому результату, згідно Положення про преміювання. Підприємство самостійно встановлює для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги.

Ресурси. В загальних рисах мета кожної організації вміщує перетворення ресурсів для досягнення результатів. Основними ресурсами, які використовуються в ДП «РТКЕ» - це люди, капітал, матеріали, технологія та інформація. До трудових ресурсів можна віднести весь персонал підприємства, тобто робочу силу; до матеріальних - сировина, матеріали, комплектування тощо; до фінансових - власні кошти підприємства, кредити банків, кошти, одержані від продажу цінних паперів; інформаційні - результати маркетингових досліджень, замовлення, запити, повідомлення тощо; технологічні - техніка, технологія.

Технологія. Це засіб перетворення вхідних елементів (матеріалів, обладнання, сировини) у вихідні (продукт, послуга). За ознакою рівня організації виробництва на підприємстві використовується безперервна технологія виробництва. З огляду на особливості їх внутрішньої організації та застосування на виробництві - інтенсивна технологія. Технологія відіграє вирішальну роль у процесі виготовлення продукту, забезпечуючи його конкурентоспроможність. Однак вибір технології доцільно здійснювати з огляду на вимоги того сегменту ринку, для якого працює підприємство.

Техніка. На підприємстві станом на 01.01.10 наявні такі види технічного обладнання: котли (марки: ВК-34, НПСТУ-5, МІНСЬК-1); мережні та живильні насоси (марки: К-45/32, К-8/18, FGE-40); та водопідігрівачі (марка: Z-26).

Інформація. Ефективне використання інформації дозволяє суттєво покращити схеми збуту продукції, підвищити ефективність каналів розподілу, визначати терміни здачі в експлуатацію. А це, в свою чергу, дозволяє якісно задовольняти потреби споживачів, що дає змогу підвищити їхню лояльність до підприємства та конкурентоспроможність пропонованої продукції.

Керівнику будь-якої організації, незалежно від її розміру або ж місця на регіональному рівні, слід врахувати вплив зовнішнього середовища, оскільки організація як відкрита система залежить від зовнішнього світу у відношенні поставок ресурсів, енергії, кадрів, споживачів, конкурентів. Оскільки від керівника залежить виживання організації, він повинен вміти виявити значущі фактори в оточенні, що вплинуть на його організацію. Тому організації вимушені пристосовуватись до середовища, щоб вижити і зберегти ефективність. Організація весь час знаходиться під прямим або непрямим впливом зовнішніх факторів. До факторів прямого впливу слід віднести постачальників, закони і провадження державного регулювання, споживачів і конкурентів, профспілки, партії та громадські організації, інфраструктура, підприємства-сусіди, а до факторів непрямого впливу - стан економіки, науково-технічний прогрес, рівень техніки та технологій, політичні зміни.

З точки зору системного підходу організація - це механізм перетворення входів у виходи. Основні різновиди входів - це матеріали, обладнання, енергія, капітал і трудові ресурси. Так, підприємство має справу з постачальниками та різними клієнтами, тому потрапляє в залежність від їх дій. Гарний приклад - забезпечення енергією, водою, опаленням що організація одержує від держави - монополіста та за монопольно-високими цінами. Це в свою чергу підвищує фактичну собівартість на утримання 1 м приміщень, що знижує прибуток підприємства. Аналогічним чином з матеріалами, якщо підприємство буде позбавлено матеріальних ресурсів з високою якістю та відносно низькою матеріалоємністю і, відповідно, низькою собівартістю продукції, то покупці звернуться до конкурентів. Для росту і процвітання фірми потрібні також постачальники капіталу. В Україні таких потенційних інвесторів декілька: банки, акціонери, інвестиційні компанії. Для підприємства найбільш зручним інвестуванням є кредити банку, які використовуються для розширення діяльності та торгових можливостей підприємства. Щодо трудових ресурсів, то будь-якій організації потрібні працівники певних спеціальностей і кваліфікацій для реалізації задач, що пов'язані з досягненням поставлених цілей. Без людей, що здатні ефективно використовувати матеріали, обладнання, енергію і капітал, все перераховане стає непотребом. Навіть розвиток деяких галузей в сучасний час стримується через дефіцит спеціалістів. Тому основною проблемою сучасної організації є відбір і підтримка талановитих та кваліфікованих спеціалістів.

Також слід врахувати вплив такого фактору, як закони і провадження державного регулювання. Адже взаємодія між покупцями і продавцями кожного ресурсу і кожного продукту знаходиться під впливом багаточисельних правових обмежень. Кожна організація має визначений правовий статус і це визначає, яким чином організація може вести свої справи і які податки повинна сплачувати.

Підприємство є юридичною особою і в своїй діяльності керується Законами України, Постановами ВРУ, Указами КМУ, постановами, розпорядженнями і наказами Міністерства оборони України, його наказами, розпорядженнями та іншими актами. Також підприємства повинні дотримуватися вимог органів державного регулювання. Ці органи забезпечують примусове виконання законів у відповідних сферах своєї компетенції, а також вводять власні вимоги, що мають силу закону.

Господарська діяльність підприємства, як і будь-якої організації що займається торговельною діяльністю періодично контролюється і перевіряється такими державними органами як КРУ, ПІ, а на місцевому рівні проводиться комплексна ревізія фінансово-господарської діяльності філій та представництв по затвердженому плану не частіше ніж 1 раз на рік.

Представництва ДП «Рожнятівтеплокомуненерго»:

  • Котельня №1, 77600, смт Рожнятів, вул. Шкільна, 9;

  • Котельня №2 77662, смт. Брошнів-Осада, вул.. 22 січня, 83;

  • Котельня №3, 77672, смт. Перегінське, вул.. Січових Стрільців, 89;

  • Котельня №4, 77600, смт Рожнятів, вул.. Шевченка, 13;

  • Котельня №5, 77600, смт Рожнятів, вул.. Миру, 34.

Також впливовими факторами є споживачі і конкуренти. Саме виживання і виправдане існування організації залежить від здатності знаходити споживача результатів її діяльності і задовольняти його запити. Споживачі вирішуючи, які товари та послуги для них бажані і за якою ціною, визначають для організації майже все, що відноситься до результатів її діяльності. Тим самим необхідність задоволення потреб споживачів впливає на взаємодію організації з постачальниками матеріалів та трудових ресурсів. Споживачі здійснюють значний вплив на структуру організації. Організація повинна визначити і прийняти рішення про те як, коли і де надавати послуги. Крім того керівництво кожної організації розуміє, якщо не задовольняти потреби споживачів на тому ж рівні, як це роблять конкуренти то організація довго не протримається в своїй діяльності. В багатьох випадках не споживачі, а конкуренти визначають які послуги можна продати і за якою ціною. Важливо розуміти, що споживачі - не єдиний об'єкт конкуренції організацій. Вони можуть конкурувати за трудові ресурси, матеріали, капітал і право використовувати певні технічні нововведення. Від реакції на конкуренцію залежать такі внутрішні фактори, як умови праці, оплата праці і характер відносин керівників з підлеглими.

Споживачами ДП «РТКЕ» можна назвати: власників житлових, виробничих і адміністративних споруд, житлових будинків, споруд промислового і комунально-побутового призначення, школи, музеї та інші заклади.

Найбільшими клієнтами-споживачами є державні установи, такі як: райдержадміністрація, селищні ради та школи району.

Оскільки, ДП «Рожнятівтеплокомуненерго» є єдиним підприємством такого типу в нашому районі, то й конкурентів-підприємств, як таких, воно не має. Хоча, конкурентом можна вважати індивідуальні засоби опалення.

Розглянемо фактори середовища непрямого впливу. Середовище непрямого впливу складніше, ніж середовище прямого впливу. Керівництво вимушене приймати свої рішення на прогнозах про існування і вплив середовища, аналізуючи неповну інформацію, у спробах визначити можливі наслідки для організації.

Рівень техніки і технології. Зміни в технологічному зовнішньому середовищі можуть поставити організацію в безнадійно програшне конкурентне становище. Технологічні нововведення впливають на ефективність, з якою можна виготовляти продукцію і продавати, на те як можна збирати, зберігати і розподіляти інформацію, які послуги і нові товари очікують споживачі від організації. Аналіз технологічного зовнішнього середовища може враховувати застосування ЕОМ в проектуванні і наданні товарів та послуг або досягнення в технології засобів зв'язку. Але не всі організації знаходяться під впливом швидкого науково-технічного прогресу.

Дане підприємство належить до таких підприємств, до мети діяльності якого входить впровадження нової техніки і передового досвіду, щодо збуту продукції, складних робіт, операцій по розрахунках з покупцями, постачальниками і підприємствами. Значна кількість технологій ґрунтується на використанні комп'ютерів.

Науково - технічний прогрес. Охоплює процес розвитку науки й техніки, що зумовлює глибокі перетворення в усіх верствах суспільства. Особливістю НТП є високі темпи розвитку науки, скорочення часу впровадження фундаментальних наукових винаходів, створення прогресивних технічних засобів, технологій тощо.

Науково-технічні фактори повинно визначати керівництво, виходячи з новітніх досягнень науки і техніки та з врахуванням доцільності їх застосування на підприємстві. Підприємство впроваджує нову сучасну технологічну лінію встановлення сучасних потужних котлів. Це дає змогу покращити якість продукції та зменшити її собівартість.

Стан економіки. Керівництво також повинно вміти оцінювати як вплинуть на структуру організації та її діяльність загальні зміни стану економіки. Стан економіки впливає на вартість всіх вхідних ресурсів і здатність споживачів купувати певні товари та послуги. Зараз Україна переживає економічний спад, а отже спостерігається зниження купівельної спроможності споживачів.

Політичні обставини. До них належать обставини, що склались у процесі формування державного устрою, здійснення реформ, розвитку суспільства, політичної боротьби тощо. В зв'язку з переходом на індивідуальне опалення, населення від централізованого опалення відключено, це дуже негативно позначилось на діяльності підприємства.

Характер бізнесу організації впливає на її структуру розмір та внутрішню культуру. Наявність бухгалтерії, відділу кадрів та адміністративно-господарчого відділу необхідна кожній організації, особливо якщо вона займається комерційною діяльністю. Те, що організація займається комерційною діяльністю також впливає на її внутрішню культуру та імідж. ДП «РТКЕ» як будь-яка комерційна організація, користується кредитами банку, має постійних клієнтів, тому що для неї важливо мати репутацію чесного і відповідального партнера, який виступає гарантом успішної співпраці для своїх партнерів по бізнесу.

Так, ДП «РТКЕ» співпрацює з такими підприємствами як:

  • ДП «Івано-Франківськтеплокомуненерго»;

  • ДП «Калушводотеплосервіс»;

  • ДП «Городенкатеплокомуненерго»;

  • ДП «Надвірнатеплокомуненерго».

Існує також поняття соціокультури - це соціально-психологічний компонент організації, її духовний та ідеологічний зміст. З року в рік нарощується значення соціокультури в бізнесі якщо в минулому практично всі нововведення починалися переважно з технічних і оргструктурних перебудов, то зараз в число першочергових проблем включають питання перебудови соціокультури. Але це більш розповсюджена в Західних країнах з розвинутою економікою. Нашій країні необхідно буде змінити спочатку тип мислення, щоб осягнути необхідність перебудови соціокультури на підприємствах, установах та організаціях. За своїм змістом соціокультура являє собою систему пануючих в організації цінностей, думок і норм поведінки. Власне слово „культура" в даному випадку, означає розуміння того, як слід діяти в плані досягнення цілей організації. Соціокультура виникає на основі різних явищ.

При оцінці ступеню впливу соціокультури на діяльність організації враховують три фактори: спрямованість, широта і сила. Перший фактор вказує на те, як соціокультура впливає на досягнення мети організації - допомагає або гальмує; другий фактор свідчить про широту розповсюдження ідеї соціокультури серед персоналу і третій фактор характеризує міру прийняття персоналом ідеї і цінностей соціокультури.

Звідси зрозуміло, що тільки та соціокультура позитивно впливає на організацію, яка підтримує її цілі, широко охоплює працівників і знаходить в їх серцях гарячий відклик. Всі інші варіанти з комбінації трьох факторів свідчать про незначний навіть шкідливий вплив соціокультури на організацію.

Соціокультурні складові, а саме цінності, думки і соціальні норми важко замітити в їх безпосередньому прояві. Однак всі вони проглядаються через систему динамічних факторів таких як: відношення працівників до своєї трудової діяльності і до робочого місця; внутрішньо організаційна соціальна комунікація; управлінська культура організації; пануючі в організації мотивація і мораль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]