Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 1 впес.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

3. Генералізовані річкові системи з непорушеними ландшафтами

Поняття про річкові екосистеми об'єднує у собі весь комплекс наукових досліджень у галузі ландшафтознавства та біоценології.

Ландшафт є елементарною часткою біосфери, природно-територіальним комплексом, однорідним за походженням та історією розвитку, неподільним за загальними ознаками, який об'єднаний єдиним геологічним фундаментом, однотипним рельєфом, кліматом, одноманітним поєднанням гідротермічних умов, грунтів, біоценозів і однаково простим набором геокомпонентів.

На відміну від географічного визначення, ґрунтознавці визначають ландшафт як ділянку суші, представлену одним видом грунтів або їх комбінацією, який відповідає видовому складу рослинності і біопродуктивності. Правомірність такого підходу підтверджується "законом екологічної відповідності" видового складу і продуктивності біоти, яка відіграє важливу роль у функціонуванні біоценозів суші і водного середовища.

Безпосередньо ландшафт може бути представлений однотипними біоценозами - лісу, луків, поля, болота або їх комплексом.

Однак, в цьому підході має місце істотний недолік - із системи випадає річкова мережа - сполучна ланка ландшафту і його біоценозів. В той же час якісний стан водного середовища є показником стану ландшафту, його природної буферності (екологічної ємності), є його функцією.

Цьому факту багато екологів не приділяли належної уваги, а саме поняття про річкову екосистему набуло розвитку тільки в останні десятиріччя, однак частиною вчених-екологів не сприймається.

Термін "екосистема малої річки" цілком припустимий і відповідає визначенням і принципам екології.

Екологічна система - це сукупність організмів, які спільно проживають на даній території чи в екологічній ніші, перебувають у взаємозв'язку один з одним і які формують систему взаємообумовлених біотичних і абіотичних явищ і процесів [194,213,214,359,361,388,422]. Автор терміну "екосистема'' А. Тенслі під екосистемою розумів "основні природні одиниці на поверхні землі", в які входять "не тільки комплекс організмів, але і весь комплекс фізичних факторів, які утворюють те, що ми називаєм середовищем біому, -фактору місцеіснування у самому широкому розумінні". Для екосистеми характерний ряд ознак, основною із яких є сталий обмін речовиною і енергією між живою (органічною) і косною (неорганічною) речовиною.

В табл. 1.1. подані основні ознаки наземних екосистем, що традиційно вивчаються і відповідні їм ознаки водних екосистем. Всі 11 ознак мають чітке проявлення в річкових екосистемах. Однак, при цьому характер циркуляції речовини і енергії в непорушеній екосистемі малої річки значно відрізняється від схеми циркуляції речовини і енергії в порушених річкових екосистемах, (рис. 1.1, рис. 1.2.).

Рушійною силою розвитку водної біоти є сонячне випромінювання, привнесення речовини і енергії з поверхні водозбору (поверхневий стік з території лісу, луків, болота, поля), а також підземний і ґрунтовий стік, що визначають енергетичну базупервинного синтезу живої органічної речовини.

Таблиця 1.1.

Характерні ознаки екосистеми малої річки.

Ознаки

Автори

Характерні прояви в річковій екосистемі

1

2

3

Наявність певної ділянки (біотопу)

Тенслі,1935

Сукачов,1967

Визначається поверхнею водозбору і елементами ландшафту,що входять до нього.

Наявність біоценозу

Тенслі,1935

Сукачов,1967

Визначається видовим складом і продуктивністю органічної речовини підсистем лісу,луків,болота,поля.

Взаємодія з фізичним середовищем

Тенслі,1935

Формування умовного природного гідрохімічного фону за рахунок підземних вод,а також вилуговування літосфери атмосферними опадами.

Видова різноманітність

Тенслі,1935

Сукачов,1971

Екосистема містить до 100 таксонів макроводоростей, десятки видів мікролітів, зоопланктону, риб; володіє високою пластичністю,яка залежить від абіотичних умов середовища.

Кругообіг речовин всередині системи

Тенслі,1935

Сукачов,1967

Одум,1971

Рамад,1981

У продукційно-деструкційних процесах споживається органічний вуглець,мінеральні азот і фосфор,частина органічної речовини мінералізується.

Стабільність

Сукачов,1967

Непорушена річкова система,яка є саморегулюючою і стабільною.

Обмін речовиною і енергією між компонентами біоценозу і його оточенням

Сукачов,1967

Відбувається в період весняної повені в системі «річка-луки»,а також «ліс-річка», «луки-річка», «болото-річка»,тощо.60% річкового стоку формується на поверхні водозбору.

Продуктивність системи по органічній речовині

Вільямс,1948

Одум,1971

Рамад,1981

В річковій екосистемі існує стала трофічна піраміда,яка визначає біопродуктивність річкової біоти.

Закономірності зміни сукцесій

Вільямс,1948

Сукачов,1967

Здійснюється взалежності від віку і ступеня зрілості екосистеми,енергетичної бази.

Структурованість екосистеми

Одум,1971

Річкова екосистема має чітку просторову (зовнішня буферність) і внутрішню структуру,екологічні зв’язки між підсистемами, в цілому це генералізована система.

Відповідність основним законам і правилам функціонування екосистем:

а)перший закон термодинаміки

б)другий закон термодинаміки

в)закон мінімуму

г)закон толерантності

д)принцип взаємодії факторів

е)правило різноманітності видів і засобів захисту

є)правило екологічної відповідності видового складу і продуктивності біоценозів умовам середовища

ж)закон екологічного бумерангу

з)правило виживання штучних екосистем

и)правило «червоної мережі»

і)правило заборони

ї)правило абсолютності живої речовини

й)правило інформаційного віддзеркалення матерії

Лібіх,1840

Тейлор,1934

Шелфорд,

1913

Вент,1957

Одум,1971

Байєринк,

1921

Байєринк,

1921

Висоцький,

1962

Бельгард,

1971

Травлєєв,1977

Одум,1971

Гриб,1993

Гриб,1993

Гриб,1993

Гриб,1993

Енергія не зникає,а переходить з однієї форми в іншу(продукційно-деструкційні процеси).

Процеси,пов’язані з перетворенням енергії,можуть відбуватися тільки при переході із концентрованої форми в розсіяну(фотосинтез органічної речовини-дихання-споживання і деструкція).

Біопродуктивність екосистеми визначається речовиною,яка знаходиться в мінімуму (в стаціонарних умовах-це фосфор,азот і вуглець,розчинений кисень і температура;в нестаціонарних умовах лімітуючий фактор-це антропогенне забруднення).

Область функціонування водної екосистеми визначають верхні і нижні межі абіотичних характеристик;які забезпечують збереження і відтворення виду водному середовищі.

Принцип взаємодії виявляється

У взаємозв’язку “pH-карбонати», «тем

«температура», «розчинений кисень-вуглекислий газ», «кальцій-стронцій», «калій-цезій».

Обумовлює пластичність водної екосистеми і її пристосованість до абіотичних факторів.

Видовий склад і продуктивність біоценозу визначається характером біотопу і фізико-географічними умовами.

Внесення в екосистему додаткової енергії і домішок призводить до екологічного кризового стану і розвитку найбільш пристосованих непродуктивних видів.

Продуктивність штучних біоценозів повинна бути вищою від біоценозів природних.

Народження іззовні в екосистему речовини і енергії повинно бути нище буферної ємності екосистеми(по відношенню до умов виживання найбільш чутливого виду).

Знання людини про екологічні зв’язки екосистем не абсолютні,тому без детального їх вивчення втручання в них не припустиме,а частина природних територій повинна бути збережена як генофонд флори і фауни.

Жива природа(речовина)існує незалежно від людини,вона абсолютна у часі і просторі.

Якісні характеристики водних екосистем є функцією стану ландшафту і відповідають закономірності розвитку живої матерії-правилу «золотого перетину»,пентасистемності і математичного ряду чисел Фібоначчі.

Рис.1.1. Схема циркуляції речовини і енергії в непорушеній

екосистемі малої річки (врівноважена екосистема)

Визначальні фактори рівноваги річкової екосистеми -температура води, час добігання води до гирла, циклічність фаз гідрологічного режиму розвиток заплави, множинність екотонів, якість води.

Рис 1.2.Схема циркуляції речовини і енергії в порушеній екосистемі малої річки(надходження стічних вод,зарегулювання)

Визначальні фактори рівноваги річкової екосистеми(рис. 1.2.) це -управління кількістю речовин і енергії, що надходять, посилення окислювальної здатності (аерація), відновлення циклічності фаз гідрологічного режиму (пульсуючий режим рівнів річкових вод), відновлення екологічних ніш.

Основу трофічної піраміди водного середовища становлять саме мікроводорості і зоопланктон (зоофаги), які визначають собою рівень вторинних консументів. Вершину трофічної піраміди становить іхтіофауна.

В екосистемі відбувається постійне надходження іззовні органічної речовини, її фотосиснтез річковими фітоценозами, а також її розсіювання. Динамічність екосистеми малої річки сприяє малій ентропії, система періодично омолоджується через попуски, паводки, повені, добову, внутрішньорічну і річну циклічність продукційно-деструкційних процесів.