Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_1_5 (1).doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
398.85 Кб
Скачать

Лекція № 1. Вступ до мікробіології

1. Предмет і завдання мікробіології

2. Значення мікроорганізмів в природі

3. Систематика і номенклатура мікроорганізмів

1. Предмет і завдання мікробіології

Мікробіологія - наука, предметом вивчення якої є мікроскопічні істоти, звані мікроорганізмами, їх біологічні ознаки, систематика, екологія, взаємини з іншими організмами.

Мікроорганізми - найбільш стародавня форма організації життя на Землі. По кількості вони є найзначнішою і найрізноманітнішою частиною організмів, що населяють біосферу.

Мікроорганізми можна виявити тільки за допомогою оптичного або електронного мікроскопів. Максимальне збільшення оптичного мікроскопа складає 30000. Це дозволяє розрізняти частинки розміром не менше 0,1- 0,2 мкм. Сучасні електронні мікроскопи мають розпізнавальну здатність до 0,15 нм, що дає можливість бачити не тільки найдрібніших організмів, але і тонкі структури клітин. Подібний мікроскоп збільшує об'єкт у 750 000 разів.

Світ мікроорганізмів в природі – дуже різноманітний. Назва мікроби, або мікроорганізми, є збірною.

До мікроорганізмів відносять:

1) бактерії;

2) віруси;

3) гриби;

4) найпростіші;

5) мікроводорості.

Загальна ознака мікроорганізмів - мікроскопічні розміри; відрізняються вони будовою, походженням, фізіологією.

Основні розділи мікробіології: загальна, технічна, сільськогосподарська, ветеринарна, медична, санітарна.

Загальна мікробіологія вивчає найбільш загальні закономірності, властиві, які характеризують кожну групу перерахованих мікроорганізмів: структуру, метаболізм, генетику, екологію і т.д.

Основним завданням технічної мікробіології є розробка біотехнології синтезу мікроорганізмами біологічно активних речовин: білків, ферментів, вітамінів, спиртів, органічних речовин, антибіотиків і ін.

Сільськогосподарська мікробіологія займається вивченням мікроорганізмів, які беруть участь в круговороті речовин, використовуються для приготування добрив, викликають захворювання рослин і ін.

Ветеринарна мікробіологія вивчає збудників захворювань тварин, розробляє методи їх біологічної діагностики, специфічної профілактики і етіотропного лікування, направленого на знищення мікробів-збудників в організмі хворого тварини.

Предметом вивчення медичної мікробіології є хвороботворні (патогенні) і умовно-патогенні для людини мікроорганізми, а також розробка методів мікробіологічної діагностики, специфічної профілактики і етіотропного лікування інфекційних захворювань, які викликаються мікроорганізмами.

Цікавим розділом медичної мікробіології є імунологія, яка займається вивченням специфічних механізмів захисту організмів людей і тварин від хвороботворних мікроорганізмів.

Предметом вивчення санітарної мікробіології є санітарно-мікробіологічний стан об'єктів навколишнього середовища і харчових продуктів, розробка санітарних нормативів.

Коротка історія розвитку мікробіології.

Мікробіологія є відносно молодою наукою, трьохсотліття якої у всьому світі було відмічено в 1973 р. Основоположником цієї науки вважається голландський любитель-натураліст Антоній Ван Льовенгук. Він першим оцінив розміри бактерій, першим спостерігав за їх рухом.

До середини XIX в. відбувалося накопичення окремих розрізнених спостережень та фактів. Це був описовий і морфологічний період в розвитку мікробіології. Звертати увагу на функції мікроорганізмів стали тільки після того, як великий французький вчений Луї Пастер показав, що хімічні перетворення і захворювання викликають мікроорганізми.

Його роботи поклали початок фізіологічному періоду в історії мікробіології і заклали основи сучасної мікробіології. Луї Пастер є творцем експериментального методу в мікробіології, основоположником вчення про інфекційні хвороби. Йому належить заслуга відкриття процесів бродіння, створення теорії анаеробіозу та мікробіологічної доктрини, що обгрунтувала специфічність мікроорганізмов і наявність причинного зв'язку між життям мікроорганізмів і перетвореннями речовин в навколишньому середовищі. Завдяки роботам Л. Пастера мікроорганізми вперше стали розглядатися як носії хімічної енергії і хімічних перетворень.

Накопичення мікробіологічних знань сприяло вивченню функцій мікроорганізмів в кругообігу речовини в природі і мало великий вплив на формування нових уявлень про грунт, рослин, тварин, зв'язавши те, що раніше вважалося розрізненим і несумісним.