Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Педагог_чна психолог_я.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
43.39 Кб
Скачать

Тема : Основи психології навчання (1).

Мета : ознайомити студентів із предметом та завдання педагогічної психології, підходами різних авторів щодо визначення моделей навчання. Домагатись свідомого засвоєння та використання в практичній діяльності факторів , що забезпечують успіх навчання, розуміння сутності учіння та научіння, як шляхів засвоєння соціального досвіду. Виховувати потребу у аналітичному підході до наукової теорії, формувати вміння проектувати та конструювати авторський педагогічний процес.

План.

1.Предмет та завдання педагогічної психології.

2.Поняття учіння та научіння як шляхів засвоєння соціального досвіду.

3.Моделі навчання.

4.Фактори, що забезпечують успіх навчання.

Література :

1.Власова О.І. Педагогічна психологія:Навч. посібник – К.:Либідь,2005.-С.47-58, 65-77,101-106, 126-174.

2.Вікова та педпгогічна психологія: Навч. посіб./О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. 2-ге вид.-К.:Каравела, 2007.-С.273-283, 314-334.

3.Лисянська Т.М.Педагогічна психологія : Навч. посібн.-2-ге вид., випр.і доп.- К.: Каравела, 2012.-С.7-11, 20-21, 39-46, 69-88.

1.Предмет та завдання педагогічної психології.

Педагогічна психологія виникла у середині 19 ст. і розвивалась у галузі загальної психології у зв’язку із віковою психологією.

Педагогічна психологія досліджує закономірності засвоєння соціального досвіду, тобто суспільно-вироблених знань, умінь і навичок, їх використання на різних стадіях розвитку людини. Педагогічна психологія головний акцент робить на діяльності засвоєння досвіду. Об’єктом вікової та педагогічної психології є дитина, учень, студент в різні періоди їх дозрівання і навчання. Педагогічна психологія з’ясовує, якими повинні бути умови, щоб забезпечити інтенсивний психічний розвиток.

Педагогічна психологія вивчає психологічні закономірності навчання та виховання, оволодіння знаннями, вміннями і навичками в школі, управління процесом учіння, формування пізнавальних інтересів, формування особистості учня. Досліджує індивідуальні відмінності учня, рушійні сили його розвитку у процесі навчання, особливості взаємин між вчителем та учнями, між самими учнями, основи самовиховання. Крм цього, до предмету педагогічної психології входять особливості діяльності вчителя, умови розвитку його педагогічних здібностей.

Структура педагогічної психології : психологія навчання, психологія виховання, психологія діяльності і особистості вчителя.

Принципи педагогічної психології – детермінізму, розвитку, єдності психіки й діяльності, об’єктивності, системності, особистісного підходу, інтеріоризації, визначення соціальної природи законів формування психіки людини, визнання пріоритету соціальної детермінації над біологічною.

Завдання педагогічної психології :

  • Розкривання психологічних механізмів навчальних і виховних впливів на інтелектуальний та особистісний розвиток учня;

  • Визначення механізмів і закономірностей освоювання учнями соціокультурного досвіду, зберігання його в індивідуальній свідомості й використання в різних ситуаціях;

  • Визначення зв’язку між рівнем інтелектуального й особистісного розвитку учнів та формами й методами навчального й виховую чого впливу (співробітництво, активні форми навчання тощо);

  • Визначення особливостей організації та управління навчальною діяльністю учнів і впливу цих процесів на їхній особистісний та інтелектуальний розвиток, а також на навчально-пізнавальну й соціальну активність;

  • Дослідження психологічних основ діяльності педагога, його індивідуально-психологічних і професійних якостей;

  • Визначення психологічних основ діагностики рівня й якості виховання та здібностей учнів, засвоювання ними знань, вмінь і навичок;

  • Розроблення психологічних основ дальшого удосконалення освітнього процесу на всіх рівнях освітньої системи.