Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММ тема 4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
154.62 Кб
Скачать

10.5. Консолідована фінансова звітність

Відповідно до чинного законодавства України підприємства, які мають філії або власність за кордоном повинні складати консолідовану фінансову звітність. При цьому з'являється валютний ризик обліку (accounting exposure) або ризик перерахування (translation exposure). Він виникає в силу того, що зміни валютного курсу можуть негативно впливати на показники діяльності підприємства при конвертації фінансової звітності по зовнішньоекономічних операціях з іноземної валюти у вітчизняну.

Включення до консолідованої фінансової звітності статей фінансової звітності господарчої одиниці за межами України (зарубіжного підрозділу), перерахованих у валюту звітності, здійснюється відповідно до П(С)БО 20 „консолідована фінансова звітність” шляхом упорядкованого додавання показників фінансової звітності всіх дочірніх підприємств і аналогічних показників фінансової звітності материнського підприємства. Порядок включення до фінансової звітності підприємства показників статей фінансової звітності господарської одиниці за межами України у валюті звітності наведено в П(С)БО 21 „вплив змін валютних курсів”.

Показники статей звітності дочірніх підприємств відповідно до П(С)БО 21 перераховуються у валюту звітності за курсом, який застосовується при обліку операцій в іноземній валюті. Зокрема, на дату балансові статті звітності перераховуються наступним чином:

- монетарні статті (грошові кошти, розрахунки з дебіторами та кредиторами) в іноземній валюті – з використанням валютного курсу на дату балансові;

- немонетарні статті, які враховуються по історичній собівартості, – за валютним курсом на дату здійснення операції;

- немонетарні статті зі справедливою вартістю в іноземній валюті – з валютним курсом на дату здійснення цієї справедливої вартості.

У випадку, якщо зарубіжна філія діє відносно автономно по відношенню до головного та його діяльність відповідає всім наведеним характеристикам, показники статей фінансової звітності такого підприємства включаються в звітність підприємства, що звітується, у наступному порядку:

- монетарні і немонетарні статті (крім статей власного капіталу) перераховуються за валютним курсом на дату балансу;

- статті доходів, витрат та руху грошових коштів перераховуються за валютним курсом на дату здійснення операцій;

- показники статей власного капіталу (крім нерозподіленого прибутку та непокритого збитку) потрібно відображати за валютним курсом на дату їх визнання;

- нерозподілений прибуток (непокритий збиток) на дату балансу визначається виходячи з:

- нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок року;

- чистого прибутку (збитку) за даними перерахованого Звіту про фінансові результати за звітний період;

- суми прибутку, розподіленого в звітному періоді (списаного збитку) та перерахованого за валютним курсом на дату його розподілу (списання).

Цей порядок перерахунку застосовується відносно показників фінансової звітності господарських одиниць, які відповідають певним ознакам класифікації, а саме:

а) операції з підприємством становлять незначну частку в обсязі діяльності господарської одиниці;

б) основним джерелом фінансування діяльності господарської одиниці є доходи від власних операцій або місцевої позики;

в) витрати на заробітну плату, матеріали та інші елементи операційних витрат господарської одиниці сплачуються або відшкодовуються переважливо в іноземній валюті;

г) оплата реалізованої продукції (робіт, послуг) здійснюється переважливо в іноземній валюті;

д) рух грошових коштів підприємства відокремлено від поточної діяльності господарської одиниці за межами України і не зазнає прямого впливу її господарської діяльності.

Якщо ж господарська одиниця за межами України не відповідає ознакам кваліфікації, то показники фінансової звітності перераховують у валюту звітності в порядку, визначеному для операцій в іноземній валюті. За всіма характеристиками така господарська одиниця відповідає закордонним господарським одиницям, які є частиною операцій підприємства, що регулюється П(С)БО 21. Таким чином, господарські одиниці підприємств діляться на дві групи:

- закордонна господарська одиниця, яка є складовою частиною операцій підприємства, що складає звіт;

- закордонне підприємство.

Показники статей звітності зарубіжного підрозділу, що відповідають ознакам класифікації, включаються до фінансової звітності підприємства при складанні консолідованого звіту у валюті звітності (у гривнях). Звідси вони підлягають перерахуванню із застосуванням середньозваженого валютного курсу за відповідний місяць.

Фінансова звітність зарубіжного підрозділу, складена в грошовій одиниці країни з гіперінфляційною економікою, попередньо (до складання консолідованої звітності) коригується відповідно до вимог П(С)БО 22 „Вплив змін цін та інфляції”.

Головним показником гіперінфляціїпри цьому є рівень кумулятивного темпу інфляції, який протягом трьох років складає 100 або більше відсотків.

24