Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СЦБ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

2. Порядок виконання роботи

  1. Визначити яку сигналізацію необхідно застосувати у варіанті, вказаному викладачем

  2. Розрахувати мінімальну відстань зближення потягів на станції

  3. Розрахувати мінімальний інтервал при розгалуженні потягів трома блоками – ділянками

  4. Розрахувати мінімальний інтервал попутного руху потягів

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4

Тема :«Вивчення принципів побудови систем автоблокування»

Мета роботи: вивчити принципи побудови систем автоблокування постійного струму і числовий кодової автоблокування шляхом складання принципових схем сигнальних точок в залежності від місцезнаходження поїздів та додаткових умов (несправностей).

1. Короткі теоретичні відомості і рекомендації щодо виконання контрольної роботи

1.1 Автоблокування постійного струму

Автоблокування постійного струму передбачають на лініях з автономною тягою. У цій автоблокуванні використовуються рейкові кола (РЦ) постійного струму з імпульсним харчуванням. Імпульсне колійне реле І і його повторювач П (рис. 1) завжди розташовуються на вихідному за напрямком руху поїзда кінці блок-ділянки. Це дозволяє в даній системі включити шляхові пристрої автоматичної локомотивної сигналізації (АЛС) при вступі поїзда на блок-ділянку.

Рис. 1 Схема рейкового кола постійного струму з імпульсним живленням

Зв'язок між показаннями прохідних світлофорів здійснюється по лінійної ланцюга, завдяки якій контролюється вільність одного, двох або більше блок-ділянок від даного світлофора.

Розглянемо схему двоколійний тризначної АБ постійного струму з нормально палаючими лінзовими світлофорами при односторонньому русі по кожній колії перегону. Включення приладів трьох сигнальних установок 5, 7, 9 для одного з колій двоколійного перегону показано на рис. 2.

При вільності блок-ділянок у їх РЦ надсилаються імпульси постійного струму від маятникового трансмітера МТ, які з РЦ в кожній сигнальної установці приймаються імпульсним дорожнім реле І. При перемиканні контакту релі І в ланцюзі релейного дешифратора РД спрацьовує колійне реле П і фіксує вільність блок-ділянки .

У лінійну ланцюг Л-ОЛ в кожній сигнальної установки включається лінійне комбіноване реле Л. Харчування на лінійне реле подається завжди з релейної шафи впередістоящей світлофора по лінійним дротах. За допомогою лінійної ланцюга в АБ постійного струму здійснюється контроль: стану РЦ даного блок-ділянки включенням фронтового контакту колійного реле П (лінійна ланцюг виявляється замкнутою тільки при вільному блок-ділянці); стану попереду розташованого блок-ділянки включенням фронтового контакту лінійного реле цієї ділянки для перемикання полярності струму в даній лінійній ланцюга; горіння вогнів впередістоящей світлофора включенням фронтового контакту вогневого реле О, контролюючого дійсне горіння відповідного вогню на прохідному світлофорі. При перегорання лампи жовтого або зеленого вогню контактами вогневого реле змінюється полярність струму в лінійній ланцюга і на позаду стоїть світлофорі включається замість зеленого вогню жовтий, а в разі перегоряння лампи червоного вогню лінійний ланцюг вимикається і на позаду стоїть світлофорі замість жовтого вогню спалахує червоний.

Контактами нейтрального і поляризованого якорів лінійного реле здійснюється управління вогнями тризначного світлофора.

При занятті блок-ділянки 5П поїздом відбувається шунтування рейкового кола, від чого припиняється імпульсна робота реле 5и (на схемі не показано), і вимикається його повторювач - колійне реле 5П у світлофора 3 (на схемі не показано).

Знеструмити, реле 5П знеструмлює лінійну ланцюг (лінійне реле 5Л) в релейному шафі (РШ) світлофора 5.

У лінійній ланцюга до світлофора 7 через тилові контакти реле 5Л і фронтові контакти реле 7п і 5О утворюється ланцюг струму зворотної полярності для порушення лінійного реле 7л світлофора 7, яке притягує нейтральний і перемикає вправо поляризований якір. Через фронтовий контакт і перекладений вправо поляризований контакт реле 7л в РШ світлофора 7 створюється ланцюг включення лампи жовтого вогню на світлофорі 7 і збудження вогневого реле 7О, контролюючого горіння цієї лампи.

Рис. 2 Схема двоколійний (односторонньої) автоблокування постійного струму

За лінійної ланцюга до світлофора 9 через фронтові контакти реле 9П, 7л і 7О (так як від світлофора 9 вільні дві блок-ділянки) протікає струм прямої полярності для порушення лінійного реле 9л світлофора 9, яке притягує нейтральний і перемикає вліво поляризований якір. Через фронтовий контакт і перекладений вліво поляризований контакт створюється ланцюг включення лампи зеленого вогню на світлофорі 9 і збудження вогневого реле 9О, контролюючого горіння цієї лампи.

Після повного звільнення поїздом блок-ділянки 5П на світлофорі 5 включається жовтий вогонь. За лінійної ланцюга від світлофора 3 протікає струм зворотної полярності для лінійного реле 5Л світлофора 5, так як колійне реле 5П блок-ділянки 5П, порушили при звільненні блок-ділянки, замкнуло свої фронтові контакти. Аналогічно лінійне реле 5Л світлофора 5 замикає фронтової і перемикає вправо поляризований контакти і на світлофорі 5 включається жовтий вогонь, а в лінійній ланцюга до світлофора 7 міняється полярність струму зі зворотним на пряму для спрацьовування лінійного реле 7л світлофора 7. Перемикаючи поляризований контакт вліво, лінійне реле 7л вимикає на світлофорі 7 жовтий вогонь і включає зелений.

У розглянутій схемі АБ застосовані захисні заходи, що підвищують надійність і безпеку її дії. У разі порушення цілісності шляху, наприклад на блок-ділянці 9П, при лопнувшие або вилученому рейці переривається ланцюг струму в рейкового кола, і вимикається реле 9П. Відпускаючи якір, реле 9П вимикає лінійне реле 9л світлофора 9, після чого на світлофорі 9 вимикається зелений вогонь і вмикається червоний, ніж огороджується небезпечне місце шляхи.

При перегорання лампи червоного вогню на світлофорі 5 червоний вогонь спалахує на попередньому світлофорі 7. Перенесення вогню здійснюється вогневим реле 5О, яке вимикається при перегорання лампи і, відпускаючи якір, розмикає фронтові контакти в лінійній ланцюга. Лінійне реле 7л світлофора 7 знеструмлюється, вимикає жовтий вогонь на світлофорі 7 і включає тиловим контактом червоний вогонь.

При перегорання лампи жовтого вогню світлофора 7 жовтий вогонь переноситься на світлофор 9. Перенесення здійснює вогневе реле 7О світлофора 7, при відпусканні якоря якого змінюється полярність струму в лінійній ланцюга на лінійному реле 9л світлофора 9. Лінійне реле 9л, перемикаючи поляризований якір, включає лампу жовтого вогню на світлофорі 9.

При перегорання на світлофорі 9 зеленого вогню на попередньому світлофорі 11 загоряється лампа жовтого вогню.