Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI_lec01.doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

3. Методична система навчання інформатики: мета, зміст, засоби, форми, методи. Інформатична компетентність.

Метою сучасного курсу інформатики є формування в учнів теоретичної бази знань з основ інформатики, умінь і навичок ефективного використання сучасних комп'ютерно-інформаційних технологій у своїй діяльності, що має забезпечити формування у випускників школи основ інформаційної культури та інформатичних компетентностей.

Компетентність (за матеріалами Вікіпедія) – проінформованість, обізнаність, авторитетність. Компетентність у перекладі з лат. competentia означає коло питань, у яких людина добре обізнана, має знання та досвід.

Інформатична компетентність – здатність людини орієнтуватися в інформаційному просторі, оперувати інформаційними даними на основі використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій відповідно до потреб ринку праці для ефективного використання професійних обов’язків (підр. Інформатика 9 кл., Н.В. Морзе).

Зміст курсу інформатики включає сукупність двох взаємопов'язаних компонентів: теоретичного і практичного. Теоретична частина курсу спрямована на формування в учнів основ інформаційної культури, навичок аналізу і формалізації предметних задач, ознайомлення з такими поняттями як інформація, повідомлення, властивості інформації, інформаційні процеси, алгоритм, виконавець алгоритму, структура алгоритму, величина, типи величин. Практичний аспект пов'язаний з виробленням навичок роботи з готовим програмним забезпеченням, написанням програм однією з конкретних мов програмування, використанням глобальної мережі Інтернет для обміну інформацією та повідомленнями, її пошуку. Необхідність вироблення практичних навичок і умінь роботи на комп'ютері передбачає значне підвищення питомої ваги практичних занять (порівняно з іншими предметами) у загальній структурі курсу, надаючи курсу інформатики специфічні риси, які відрізняють його від інших предметів.

Засоби навчання (інформатики) – знаряддя діяльності вчителя та учнів, що являють собою матеріальні та ідеальні об’єкти, що залучаються у навчальному процесі в якості носіїв інформації та інструментів діяльності (В.В. Малєв):

– методичне забезпечення;

– дидактичне забезпечення;

– інструментальне (апаратне) забезпечення;

– програмне забезпечення.

Методом навчання (у перекладі з грецької означає шлях, спосіб) називають систему послідовних взаємозв'язаних дій вчителя і учнів, які забезпечують засвоєння змісту освіти і спрямовані на досягнення ними освітніх цілей.

Розрізняють репродуктивні та продуктивні методи навчання. При використанні репродуктивних методів навчання учень засвоює готові знання і репродукує (відтворює) вже відомі йому способи діяльності (пояснювально-ілюстративні, відтворення алгоритму за зразком). При використанні продуктивних методів навчання учень здобуває суб'єктивно нові знання внаслідок творчої діяльності (частково-пошуковий або евристичний метод, дослідницький метод та метод проектів).

Методи навчання сучасного курсу інформатики:

– метод проектів;

– самостійна робота учнів;

– пошук інформації в глобальній мережі Інтернет;

– проблемний;

– дослідницький;

– частково-пошуковий.

Форма організації навчання – обмежена рамками часу конструкція окремої ланки процесу навчання. Форми організації навчання означають певний вид занять — урок, екскурсія, факультативне заняття, екзамен, гурток, олімпіада та ін.

Основною формою організації навчально-виховної роботи з учнями з інформатики в сучасній школі залишається урок, що є основою класно-урочної системи навчання, характерними ознаками якої є постійний склад навчальних груп учнів; строге визначення змісту навчання в кожному класі; певний розклад навчальних занять; поєднання індивідуальної і колективної форм роботи учнів; провідна роль вчителя; систематична перевірка і оцінювання знань учнів.

Будь-який урок має свій зміст і свою структуру. Загальна дидактична структура уроку характеризується такими компонентами:

1) актуалізацією попередніх знань і способів дій;

2) формуванням нових знань і способів дій;

3) застосуваннями знань, тобто формуванням умінь.

За дидактичною метою (за К.Д. Ушинським) виділяють такі уроки:

1) урок подання (засвоєння) нових знань;

2) урок розвитку і закріплення навичок і умінь (тренувальний урок);

3) урок повторення, систематизації й узагальнення вивченого;

4) урок перевірки та оцінювання знань, умінь і навичок.

У більшості випадків учитель має справу не з однією з названих дидактичних цілей, а з кількома (і навіть з усіма відразу), тому на практиці широко розповсюджений так званий комбінований урок, на якому ставляться різні цілі, поєднуються різні види навчальної роботи (робота щодо закріплення вивченого раніше, засвоєння нового навчального матеріалу, вироблення практичних навичок та ін.). Комбінований урок може мати різну структуру, а тому низку переваг: забезпечувати багаторазову зміну видів діяльності, що створює умови для швидкого застосування нових знань, забезпечує зворотний зв'язок і управління педагогічним процесом, можливість реалізації індивідуального підходу в навчанні.

В основу іншої поширеної класифікації типів уроків покладено способи їх проведення. При цьому виділяють:

– уроки повторення,

– уроки-бесіди,

– контрольні роботи,

– лабораторні роботи,

– комбіновані уроки.

У методиці навчання інформатики використовують обидві класифікації уроків, до кожної з яких додають ще й уроки за способами використання комп'ютера:

1) демонстрація;

2) фронтальна практична робота;

3) лабораторна робота;

4) практикум;

5) навчально-дослідницька робота (робота над проектом);

6) контрольна або самостійна робота;

7) екскурсія.

До основних етапів уроку інформатики, як правило, належать та

1. Постановка мети уроку.

2. Ознайомлення з новим матеріалом.

3. Закріплення нового матеріалу: а) на рівні відтворення інформації і способів діяльності; б) на рівні творчого застосування і відкриття нового.

4. Перевірка та оцінювання знань, навичок і вмінь.

Залежно від мети уроку послідовність цих етапів може бути різне або деякі можуть бути відсутніми. Проте для кожного уроку обов'язковий перший етап — постановка мети, зокрема і перед учнями.

Структура комбінованого уроку характеризується постановкою досягненням кількох дидактичних завдань. Традиційною для нього є така структура:

– ознайомлення з темою уроку; постановка його цілей і завдань;

– перевірка домашнього завдання;

– перевірка знань і вмінь учнів з пройденого матеріалу;

– подання нового матеріалу;

– первинне закріплення матеріалу, що вивчався;

– підведення підсумків уроку і постановка домашнього завдання.

Структура уроку подання нових знань визначається його основною дидактичною метою (введення понять, встановлення властивостей об'єктів, що вивчаються, побудова правил, алгоритмів, програм) та включає такі пункти:

– повідомлення теми, мети, завдань уроку і мотивація навчальної діяльності;

– підготовка до вивчення нового матеріалу за допомогою повторення і актуалізації опорних знань;

– первинне осмислення і закріплення нового матеріалу;

– постановка домашнього завдання;

– підведення підсумків уроку.

Основна дидактична мета уроку розвитку і закріплення умінь та навичок – формування певних умінь і навичок. Структура даного уроку:

– перевірка домашнього завдання; уточнення напрямів актуалізації матеріалу, що вивчався;

– узагальнення теми, мети, завдань уроку і мотивація навчальної діяльності;

– відтворення матеріалу, що вивчався, та його застосування в стандартних умовах;

– перенесення одержаних знань і їх первинне застосування в змінених умовах з метою формування вмінь і навичок;

– підведення підсумків уроку;

– постановка домашнього завдання.

Структура уроку систематизації і узагальнення знань:

– постановка мети уроку і мотивація навчальної діяльності учнів;

– відтворення і корекція опорних знань;

– повторення і аналіз основних алгоритмів, означень, правил;

– узагальнення і систематизація понять, засвоєння системи знань і їх застосування для пояснення нових фактів і виконання практичних завдань;

– засвоєння основних ідей і теорій на основі широкої систематизації підсумків уроку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]