Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

2. Покупки в інтернеті. Інтернет-магазини.

Сьогодні для керівників торговельних підприємств поняття «інтернет-магазин» не є чимось новим і невідомим. Можливості інтернет-торгівлі з успіхом магазини у всьому світі використовують не тільки для створення іміджу, але й для залучення в свій магазин найбільш «просунутої» клієнтури, а, отже - для заробляння грошей в кінцевому підсумку. У будь-якому випадку, знайти відповідний віртуальний магазин неважко - було б бажання. А от про те, що саме стоїть в них купувати, треба поговорити детальніше.

Програми. Більша частина програмного забезпечення, зібраного в Інтернет-колекціях на спеціальних програмних сайтах, не доступна ніде, крім Мережі. Значить, і купувати вподобану програму потрібно тільки там, в режимі online.

Інформація. Бути може, ви захочете підписатися на електронний варіант газети або журналу? Адже далеко не всі видання викладені в безкоштовний доступ - велика частина вимагає оплати. Можливо, вас також зацікавить один з платних списків розсилки - їх в Інтернет не менше, ніж безкоштовних. Буду мовчати про всюдисущої порнографії - велика частина сайтів з «непристойними» вимагає за свої послуги плату, хоча й чисто символічну (10 дол на місяць або навіть на рік).

Товари. За допомогою Інтернет ви можете замовити в одному з тисяч онлайнових магазинів, розкиданих по різних країнах і континентах, рідкісну книгу або компакт-диск, відеофільм або запчастини для вашого автомобіля, букетик квітів для подружки і тисячі, тисячі інших товарів.

Послуги. Забронювати авіаквиток в потрібну країну, замовити номер в готель, доставку квітів до дня народження подружки .... Перелік можна продовжувати до нескінченності.

Останнім часом, буквально останні кілька років, в Росії широко поширилася мода на замовлення товарів через Інтернет. Замовляють все - від майок до комп'ютерів, а це значить, електронна комерція стає дуже вигідною торговим майданчиком для бізнесу.

3. Торговельні майданчики.

Практично щотижня в потоці ділової преси з-за кордону можна знайти повідомлення про початок створення нової електронної біржі або торгового майданчика - Marketplace. Не встигло стихнути хвилювання з приводу створення єдиної електронної біржі гігантами автомобільної індустрії (General Motors Corp, Ford Motor Co, DaimlerChrysler AG) у березні цього року, як на початку червня шість найбільших авіакомпаній - Air France, American Airlines, British Airways, Continental Airlines, Delta Air Lines і United Air Lines - оголосили про рішення відкрити наприкінці цього року електронну біржу з передбачуваним щорічним обігом товарів і послуг 32 млрд. дол.

В даний час в світі налічується кілька десятків активно діючих галузевих торгових майданчиків. Потрібно сказати, що і в нас - у відповідності з російським прислів'ям «довго запрягаємо, та швидко їздимо» - цей процес поступово набирає обертів. Компанія «Сибнефть» оголосила недавно про створення нафтового порталу. Компанія «Северсталь» ухвалила рішення про приєднання до проекту електронного торговельного майданчика Global Steel Exchange. «Інтерфакс», що брав участь у розробці EuroSteel. com, активно просуває компоненти технологічної платформи торгового майданчика.

Основні бізнес-моделі організації вертикальних (галузевих) торгових спільнот включають:

· Агрегатори (електронні каталоги),

· Аукціони,

· Біржі.

Вертикальні галузеві торговельні спільноти, що з'єднують покупців і продавців у певної індустрії, утворюються на базі і навколо Інтернет-порталів. У всіх бізнес-моделях галузевих торгових майданчиків мова йде не тільки і не стільки про продаж інформації, скільки про гарантування виконання всіх елементів ланцюжка купівлі-постачання, починаючи від пошуку партнера і закінчуючи реєстрацією виконання всіх зобов'язань сторін по укладеній угоді [4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]