Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОВАРОЗНАВСТВО.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
3.7 Mб
Скачать

Місто деревних матеріалів:

ДВП: виробляють шляхом склеювання листів шпону. В основному виготовляється з сосни, модрини, ялини, берези. Застосовується для теплоізоляції, у виробництві меблів. Також фанеру використовують як виробний матеріал.

ДСП (деревно – стружкові плити): матеріал, який виготовляється шляхом пресування деревної стружки в плити. Для зв'язки в основному використовують синтетичні смоли. Класифікуються по щільності.

Довжина ДСП варіюється від 2440 до 5500 мм, ширина від 1220 до 1440 мм, товщина від 10 до 25 мм. Плюсом ДСП, є легкість у роботі з цим матеріалом, з мінусів – низька вологостійкість.

Більш поглиблені знання з різновидах пиломатеріалів, ви зможете отримати з спеціалізованої літератури.

Пластини — це розпиляні вздовж колоди на дві рівні частини. Якщо пластини розпиляти вздовж ще на дві рівні частини — одержують четвертини.[2]

Дошки — основний вид пиломатеріалів. Ширина їх повинна бути не менш як у два рази більшою товщини.[2] Товщина дощок від 8 мм до 100 мм.

  • Террасная доска представляет собой материал, из которого осуществляется отделка террас. Как правило, тут используются легкие тропические породы – пальмы, пробковая доска и прочие;

  • Подоконная доска – используется для подоконников. Могут применяться разные породы, однако главное правило – достаточная сушка и пропитка, так как она может покоробиться от сильного воздействия влаги и перепадов температурного режима;

  • Инженерная доска – вид напольного покрытия, который предполагает особый состав. Нижний ее слой изготовлен из фанеры – а верхний покрыт натуральным шпоном.

Бруски мають товщину не більшу 100 мм. Ширина бруска може бути більша від товщини не більше як вдвоє. Область применения бруса очень широкая, это строительство:Домов;Коттеджей;Загородных домов;Бань и саун;Веранд;Беседок.

Товщина і ширина брусків не перевищує 100 мм Вони бувають обрізані з усіх боків — чотирикантові, і обрізані лише з двох боків — двокантові.

Заготовки — це пиломатеріали з дощок або брусків, порізані і підібрані за товщиною відповідно (з припуском на обробку) до розміру майбутніх деталей.

Матеріали з розпиляної та подрібненої деревини: столярні плити, деревостружкові плити, орієнтовно-стружкові плити, деревно-шаруваті плити, деревно-волокнисті плити, матеріали зі шпону (фанерні плити, водостійка, декоративна фанера).

Гідроізол- гідроізоляційний матеріал; азбестовий або асбестоцеллюлозный картон, просочений нафтовим бітумом. Гідроізол випускається в рулонах дл. 20 м і шир. 950 ± 5 мм . Щоб гідроізол в рулоні не злипався, його поверхню тонким шаром посипається тальку. До вживання гідроізол зберігається 24 години при темп-рі не нижче 0°. Вага 1 м2 картонної основи гідроізолу 400 г, відношення ваги бітуму до ваги сухого картону приблизно 1:1.

Фане́ра (дикт[1]) — композитний матеріал у вигляді шаруватої клеєної деревини, що складається із склеєних між собою трьох і більше листів лущеного шпону із взаємно перпендикулярним розташуванням волокон деревини в суміжних шарах[2]

27

Склоруберойд - рулонний покрівельний та гідроізоляційний матеріал на скловолокнистій основі, одержуваний шляхом двостороннього нанесення бітумного (бітумогумового або бітумополімерного) в'яжучого на скловолокнисті полотно. Склоруберойд покривається з однієї або двох сторін суцільним шаром посипки.

Ковкиий чавун — умовна назва чавуну, що відзначається підвищенною пластичністтю. Міцний, стійкий до впливу зовнішнього (корозійного) середовища і проти зношування, має добрі ливарні властивості. Містить 2,2…3,1 % вуглецю. Назва чавуну — умовна, оскільки він не піддається куванню, хоча він пластичніший ніж сірий чавун і білий чавун.