Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непрод. Короткі запитання.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

10. Основні етапи виробництва меблів

11. Хімічний склад та властивості деревини для виготовлення меблів. Переваги, недоліки та шляхи їх усунення

Деревина є продуктом рослинного походження і складається з живих та відмерлих клітин різної величини та форми.

Деревина — це природний органічний композиційний матеріал в якому матриця представлена просторовою сіткою з лігніну (речовини ароматичної природи, які виконують функцію клею), а армуючий компонент (наповнювач) — волокнами у вигляді целюлози (основна речовини деревини). Характер структури деревини, в тому числі його кори, визначає експлуатаційні властивості отриманих виробів.

До складу деревини входить низка складних органічних сполук. Повний хімічний аналіз показує, що вона містить близько 50% вуглецю, 6% водню і 44% кисню

Переваги деревини як матеріалу. Мала щільність при відносно високої міцності. Мала теплопровідність. Теплопровідність деревини зростає зі збільшенням щільності і вологості. Добре обробляється різальними інструментами. Можливість склеювання. Легка гвоздимість.  Здатність до вигину, що має істотне значення при гнутті деревини. Більш високою здатністю до вигину відрізняється деревина листяних порід. Порівняно велика зносостійкість. Властивості "попереджати" (потріскуванням) при критичних навантаженнях про своє швидке руйнування.

Недоліки деревини як матеріалу. зміна механічних характеристик залежно від породи, місця зростання, зони в поперечному перерізі стовбура (заболонь, ядро, серцевина), напрямку волокон, наявності вад та їх розташування, вологості та інших чинників; це ускладнює відбір матеріалу для відповідних виробів і споруд. Зміна розмірів і форми в результаті усушки, розбухання, жолоблення, особливо під впливом зміни температури і вологості повітря. Через нерівномірне видалення вологи виникають напруги, які призводять до розтріскування матеріалу.  Загнивання,  пошкодження комахами, загоряння в несприятливих умовах служби.

Вади (дефекти) деревини поділяють на сучки, тріщини, хімічні забарвлення, вади форми стовбура, грибні ураження, пошкодження комахами та різні деформації.

Для захисту деревинних матеріалів від впливу зовнішнього середовища її покривають лаками та фарбами. Щоб запобігти загниванню та враженню грибками й комахами, деревину просочують спеціальними хімічними речовинами - антисептиками. Детальніше про це ти дізнаєшся з наступних параграфів.