Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика з ЕОМ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

161

Міністерство освіти і науки україни Запорізький національний технічний університет методичні вказівки

до виконання практичних завдань по практиці

“ПРАКТИКАЗ ЕОМ”

Для студентів спеціальності 7.030403

Міжнародні економічні відносини”

Всіх форм навчання

2010

Методичні вказівки до виконання практичних завдань по практиці «Практика з ЕОМ» для студентів спеціальності 7.030403 “Міжнародні економічні відносини” усіх форм навчання / Укл.: В. В. Корольков, О. Ю. Салімонов. Запоріжжя: ЗНТУ, 2010.–– 16 с.

Укладачі: В. В. Корольков, доцент, к. е. н.,

О. Ю. Салімонов, асистент.

Відповідальний за випуск: О. Ю. Салімонов, асистент.

Затверджено

на засіданні кафедри

“Міжнародні економічні відносини”

Протокол № Х

від “ХХ” ХХХХХ 2010 р.

ЗМІСТ

  1. ЦІЛІ І ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ…………………………………..4

  2. ЕТАПИ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ…………………………..8

  3. ПЕРЕЛІК ТЕМ ДЛЯ ПОШУКУ В МЕРЕЖІ INTERNET

ПІД ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ……………………..….10

  1. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ……………………………….14

  2. ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ……………………………………………..16

Цілі і завдання практики

Наш час характеризується кардинальними змінами у різних сферах життя. Це стосується політичних та економічних перетворень, а також ряду інших, що помітно впливають на рівень життя населення у світі. Насамперед варто звернути увагу на те, що суспільство, в якому на перший план завжди виходили успіхи в промислових технологіях, стало приділяти першочергову увагу інформаційним технологіям. Треба підкреслити, що стрімкий розвиток промислових технологій тривав близько двох третин двадцятого сторіччя, а розвиток інформаційних технологій досягнув майже за одне останнє десятиріччя глобальних розмірів.

Існують показники, що яскраво характеризують такий стан. Так, обсяг ринку інформаційних систем кожні п’ять років подвоюється. Темпи розвитку світового ринку інформаційних технологій і систем перевищує дванадцять відсотків на рік. Є дані, які підтверджують, що тільки інформаційні технології та системи створюють близько десяти мільйонів робочих місць та забезпечують значне збільшення внутрішнього національного продукту.

Слід підкреслити, що на європейському континенті також приділяється значна увага проблемам інформатизації та інформаційним системам. Працює Програма технологічного розвитку Євросоюзу, складовою частиною якої є Європейська стратегічна програма інформатизації. Головна мета цієї Програми – скорочення розриву у технологічному відставанні від США і Японії та зменшення залежності в інформаційних технологіях від цих країн. Пріоритетні напрями її такі: освоєння та реалізація багатьох основних транс’європейських інформаційних послуг; підвищення технологічної і промислової ефективності сфери інформатизації та інформаційних систем; впровадження інформаційних технологій у соціальну сферу; розширення сфери використання інформаційних технологій; інтенсифікація розробки нових інформаційних технологій.

Досвід впровадження та використання інформаційних технологій та систем дає змогу говорити про великі потенційні можливості цієї сфери при розв’язанні соціальних проблем суспільства. Україна є молодою незалежною державою, що не стоїть осторонь цих процесів. Можна стверджувати, що інформаційні системи дедалі більше проникають в усі сфери діяльності суспільства.

Інформатизація й інформаційні технології останнім часом посіли у житті людей дуже важливе місце і стають фундаментом нових якісних змін у світі. Відкриваючи нові можливості, інформатизація потребує до себе уважного і дбайливого ставлення.

Також треба розглянути іншу сторону нашої сучасності. У соціально-політичному житті суспільства значне місце посідають мiжнароднi відносини держав світової спільноти, яка у наш час налічує більше 220 країн. Сучасні країни світу мають різний рівень економічного, соціального та духовного розвитку, з’єднані у рiзнi мiжнароднi регiональнi органiзацiї. Це об'єктивно зумовлює необхiднiсть постійного розвитку та удосконалення міжнародних відносин, зовнішньої політики кожної країни.

На засаді зовнішньополітичної діяльності окремих держав складаються певні міжнародні відносини. Міжнародні відносини - це сукупність економічних, політичних, культурних, правових та військових та інших зв’язків та взаємовідносин між народами, державами, економічними, політичними, науковими, культурними та релігійними організаціями та установами на міжнародній арені.

На складання міжнародних відносин впливають різноманітні фактори: досягнення суспільно-політичних наук, існуюча економічна та політична ситуація в світі, баланс військових сил, діяльність міжнародних організацій, вплив окремих держав, стан природного середовища та інші.

На наших очах у світовій економіці відбуваються ґрунтовні зміни. Людство послідовно відходить від моделі світу, в якій національна економіка окремих країн була досить ізольованою від решти світу бар'єрами, що стояли на перешкоді міжнародній торгівлі та зовнішнім інвестиціям, відстанню, часовими поясами, мовними бар'єрами, а також особливостями національного законодавства, культури й бізнесу. Людство рухається до такої моделі світу, де економіки окремих країн функціонують у рамках єдиної, взаємозалежної світової економічної системи. Цей процес прийнято називати глобалізацією. Тенденція до створення інтегрованої економічної системи спостерігається уже впродовж багатьох років, проте останнім часом темпи змін значно прискорились, і, схоже, вони зберігатимуться і в подальшому.

Швидке формування глобальної економіки сприяє виникненню низки можливостей для бізнесу, як великого, так і малого. Воно дає змогу підприємствам збільшити обсяги своїх надходжень, скоротити витрати й підвищити прибутки.

Враховуючи все вищесказане, для кожного студента, починаючи з перших днів навчання, одним із головних завдань – є завдання навчитися використовувати всі наявні інформаційні системи і технології, присутні в університеті, для пошуку, отримання, збору та обробки отриманої інформації.

Практикум з ЕОМ передбачає вивчення таких питань:

  • програмне забезпечення персонального комп’ютера;

  • операційні системи;

  • комп’ютерне забезпечення офісної діяльності;

  • текстовий процесор;

  • вибір структур та форми документа;

  • вибір стилю викладу документа;

  • введення та редагування документів з використанням програмно-технічних засобів;

  • табличний процесор;

  • система керування базами даних;

  • презентація електронних документів;

  • розв’язання задач за допомогою персонального комп’ютера;

  • системи автоматизованого реформування документів;

  • системи комп’ютерного опрацювання даних;

  • автоматизовані бібліотечні системи;

  • електронна пошта;

  • пошук інформації в мережі Internet.

Робота в Internet дає можливість студентам збирати спеціальну інформацію для виконання індивідуального завдання, вдосконалювати свої знання іноземної мови (інформація надається переважно іноземними мовами); відбирати та аналізувати отриману інформацію; набути навичок роботи з текстовим редактором Word, що буде потрібне під час підготовки звіту.

Також треба відзначити, що знання сучасних міжнародних економічних відносин є важливою необхідністю в наш час, а в поєднанні зі знанням сучасних інформаційних систем і технологій – це той шлях, який дає можливість кожному студенту гармонійно жити, працювати та розвиватись у сучасному світі, використовувати всі потужні можливості для отримання, обробки та використання інформації для власних потреб та потреб нашого суспільства.

Слід відзначити, що немаловажна увага приділяється досконалому оформленню звітів по практиці, які повинні відповідати усім вимогам діючого в університеті стандарту по оформленню курсових та дипломних робіт.