Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
27.38 Кб
Скачать

Семінар

Тема 6. Форми (джерела) права.

Семінар 1. (2 год.)

План.

  1. Поняття форм (джерел) права, їх різновиди.

  2. Правовий звичай та правовий прецедент.

  3. Нормативно-правовий договір та правова доктрина.

4. Поняття нормативно-правового акту, відмінність його від інших актів (документів) правового характеру.

5. Закон як вид нормативно-правового акту.

6. Підзаконні нормативно-правові акти.

7. Нормативні акти в системі МВС.

Методичні рекомендації.

При відповіді на перше питання першого семінару слід перш за все визначитись, що ми розуміємо під поняттям “джерело права” – те, що народжує право, впливає на його формування (суспільні відносини, загальнолюдські цінності, воля певної частини населення, правосвідомість) – матеріальне джерело, чи те, в якому вигляді загальнообов’язкові правила поведінки знаходять своє зовнішнє відображення – формальне джерело. Більшість авторів визначає джерела права саме в останньому сенсі як форми зовнішнього встановлення та закріплення норм права, якими користуються при вирішенні юридичних справ. Далі необхідно зазначити, що форми (джерела) права виникають в наслідок діяльності державних органів (нормативно-правовий акт, правовий прецедент), безпосереднього волевиявлення суб’єктів правовідносин (нормативно-правовий договір), або складаються у суспільстві протягом тривалого часу і потім санкціонуються державою (правовий звичай). Розкривши сутність кожного з цих джерел права, слід з’ясувати, які з них офіційно визнані в Україні.

Друге і третє питання присвячені детальній характеристиці відповідних форм (джерел) права. При підготовці відповіді необхідно з’ясувати їх поняття, ознаки, специфіку прояву у правовій системі України.

Розкриваючи четверте питання семінарського заняття, необхідно сформувати уявлення щодо притаманних нормативно-правовому акту рис, які дозволяють йому бути основним джерелом права в Україні та інших державах. Далі потрібно дати характеристику ознакам, що відрізняють нормативно-правовий акт від актів застосування норм права, документів політичного характеру: декларацій, заяв, звернень, які містять у собі не норми права, а офіційно оголошують про напрями внутрішньої і зовнішньої політики держави чи демонструють наміри, офіційну думку вищого керівництва держави відносно певних питань. Після цього слід навести класифікацію нормативних актів за різними критеріями.

В межах 5 питання необхідно більш детально зупинитись на визначенні поняття закону, його основних ознак, видів (конституційні, поточні, надзвичайні), охарактеризувати місце і роль закону у системі нормативно-правових актів держави.

Аналогічно з цим у відповіді на шосте питання потрібно розглянути підзаконні нормативно-правові акти.

Останнє питання має прикладне значення і повинне з теоретичних позицій ознайомити майбутнього правоохоронця з нормативно-правовими актами в системі органів внутрішніх справ. Необхідно розглянути нормативно-правові акти, які доводять до свідомості співробітників органів внутрішніх справ, акти вищих органів влади і управління та нормативно-правові акти як результат власної правотворчості.