Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звітна документація.docx
Скачиваний:
143
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
161.62 Кб
Скачать
  1. Перевірка справності легеневого автоматув зборі з маскою здійснюється за допомогою реометру-манометру при закритому вентилі балонів в двох положеннях: при надлишковому тиску і розрідженні.

При надлишковому тиску: отвір видихаючого клапана в масці з середини затуляють пробкою . За допомогою спеціального пристрою ( перевіряючий пристрій з відводами ) маска приєднується до реометра-манометра.

Для цього головна частина маски розтягується руками , вставляється диск , який герметизується металевою натяжною стрічкою з замком.

Після герметизації маски з перевіряючим диском , який одним відводом з”єднюється з реометром , а через другий створюється тиск 1000 Па ( 100 мм вод. ст. ).Падіння тиску не повинне перевищувати 30 Па ( 3 м вод. ст. ) за хвилину.

При розрідженні : пробка з отвором клапана входу маски виймається , під маскою створюється розрідження 1000Па ( 100 м вод. ст. ). Падіння розрідження неповинно перевищувати 30 Па ( 3 мм вод. ст.) за хвилину .

Примітка.

Негерметичність , як правило , викликається нещільним з”єднанням редуктора і маски з легеневим автоматом .

  1. Перевірка справності легеневого автомата і клапану видиху. Не від”єднюючи маски від реометру-манометру , відкрити перекривний вентиль балонів. Утворюючи розрідження в корпусі легеневого автомату помітити показники манометра при якому спрацьовує легеневий автомат , що визначається з характерним шумом повітря , яке виходить ( справний легеневий автомат повинен спрацьовувати при розрідженні не більше 30 Па ( 3 мм вод. ст.). Потім під маскою утворюється надлишковий тиск і визначається , при якому тиску спрацьовує клапан видиху. Відкриття клапану видиху повинно здійснюватися при тиску не більше 40 Па ( 4 мм вод. ст.).

  2. Перевірка герметичності системи подачі повітря під тиском. Відкрити , потім закрити перекривний вентиль балону і спостерігати за стрілкою манометру.

Якщо на протязі однієї хвилини тиск що показує манометр , залишається незмінним , то прогтигаз вважається герметичним. Якщо тиск за манометром падає , то необхідно визначити місце витікання повітря . Для цього протигаз занурюють у воду або намащують з”єднання мильною водою. Виявленні витікання усувають заміною прокладки або затягуванням відповідного з”єднання.

Якщо такими способами місце витікання не визначене , перевіряють легеневий автомат . Для цього його розбирають (з конусу легеневого автомату знімається обойма , кришка , мембрана , запобіжний щиток ), в конус заливають небагато води і закривають вентиль балону.

Поява бульбашок повітря свідчить про витікання повітря через клапан легеневого автомату. В цьому випадку необхідно розібрати повітряподаючий клапан і усунути причину витікання ( причиною негерметичності пристрою частіше всього буває попадання сторонніх частин на гумову вставку клапану).

При збиранні легеневого автомату необхідно слідкувати за правильністю взаємного розташування деталей , що сполучаються , і особливо мембрани. Вона повинна встановлюватись таким чином, щоб ось отвору в диску жорсткості була розташована перпендикулярно осі ричага клапана.

  1. Перевірка тиску в балонах і спраність вмикача резерву аналогічна перевірці № 1. При цьому , якщо тиск в балоні менше припустимого, вони повинні бути дозарядженні.

Перевірка № 3 протигазів на стислому повітрі.

  1. Легеневий автомат розбирають і перевіряють цілісність і еластичність мембрани , справність кнопки легеневого автомату, і пружини і стан стопорних кілець.

  2. Клапан легеневого автомату розбирають , перевіряють стан ущільнюючих кілець , пружини, кромки сідла і гумової вставки золотника.

  3. Повністю розбирають редуктор, в тому числі і запобіжний клапан. Перевіряють стан ущільнюючих кілець, мембран, вставок, пружин, фторопдастового клапана. Вивертають фільтр і очищають його від пилу. В запобіжному клапані перевіряють стан пружини і гумової вставки клапана.

  4. Розбирають перективний вентиль , вмикач резерву і зарядний штуцер. У перективному вентилі і вмикачі резерву оглядають вставки клапана вентилю і золотника вмикача резерву, шкіряні сальникові прокладки , пружину золотника вмикача резерву, фіксатор маховичка перективного вентиля і рукоятку вмикача резерву.

В зарядному штуцері перевіряється стан вставки клапана , пружини , кромки сідла, уущільнюючого гумового кільця і прокладки заглушки.

При перевірці усі деталі прочищують від наліту солей і окисів, несправні деталі ремонтують або замінюють на нові . Перед збиранням їх промивають у спирті а канали продувають стисненим повітрям. Після повного збирання протигаз наповнюється стисненим повітрям, а потім робиться перевірка № 2.

Пункт№2.6