Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звітна документація.docx
Скачиваний:
143
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
161.62 Кб
Скачать

Перевірки № 1,2,3 для дихальних ізолюючих апаратів на стисненому повітрі постауер Перевірка № 1

  1. Перевірка справності шолом-маски , після чого вона приєднується до протигазу.

  2. Підгшонка пасків, правильність і надійність з”єднання усіх частин протигаза,виявлення механічних пошкоджень.

  3. Перевірка герметичності протигазу на розрідження, для чого на голову одягається маска , і припри зачиненому вентилі робиться вдих. Якщо при цьому виникає великий опір, що не дає зробити подальший вдих і не знижується на протязі 2-3 секунд, протигаз вважається герметичним.

  4. Перевірка роботи легеневого автомату і клапана видиху, для чого відчиняється вентиль балону і робиться 2-3 вдихи і видихи. При цьому не повинен відчуватися опір легеневого автомату і клапану видиху.

  5. Тиск повітря в балоні та справність вмикача резерву визначається за показанням манометру , яке необхідне запам”ятати ( зафіксувати ). Для цього необхідно рукоятку вмикача резерву повітря повернути проти годинникової стрілки на 90 до упору перевівши його з положення “Р” в положення “О”.

При справному вмикачі резерву , тиск повинен збільшуватися на 3-4 МПа ( 30-40 Атм ) і складати не менш 30,0 МПа (300 Атм ).Після зробленої перевірки рукоятку вмикача резерву встановити в положення “Р”.

  1. Для перевірки герметичності системи високого тиску перекривний вентиль повітряного балону протигазу зачиняється . Якщо на протязі однієї хвилини тиск залишається незмінним , протигаз вважається герметичним, потім повітряпровідна система протигазу звільняється від надлишкового тиску шляхом натиснення на кнопку легеневого автомату. Стрілка манометру повинна стати на відмітку “0” . Після виконанння перевірок № 1 газодимозахисники повинні зробити запис у книзі служби

Перевірка № 2

  1. Чистка протигазу.

  2. Зовнішній огляд аналогічний перевірці № 1.

  3. Перевірка справності і регулювання редуктора. Між редуктором і шлангом легеневого апарату зв допомогою трійника встановлюється манометр зі шкалою 0-1,6 або 0-2,5 МПа ( 0-16 або 0-25 Атм ) і відкривається вентиль балону .

При тиску повітря в балонах 28-30 МПа ( 280-300 Атм ) тиск на виході із редуктора ( повторний тиск ) повинен бути в межах 0,45-0,5 МПа ( 4,5-5 Атм ).

Якщо тиск відхиляється від норми , його необхідно відрегулювати шляхом змінення головної пружини редуктора за методикою , що викладена в заводській інструкції для даного протигазу ( в АСП-2 відкручують контргайку і , повертаючи головку ,встановлюють необхідний тиск).

Якщо в справному редукторі ( при відсутності витрат повітя через легеневий автомат ) повторний тиск ( при відкритому вентилі балону і відсутності витрат повітря через легеневий автомат ) продовжує збільшуватись до спрацювання запобіжного клапану , то це свідчить про негерметичність клапанного пристрою редуктора . В цьому випадку редуктор розбирають , сідло і клапан ретельно оглядають і усувають причини негерметичності.

  1. Перевірка справності і регулювання запобіжного клапану редуктора . Після перевірки регулювання редуктора , не знімаючи з нього трійника з контрольним манометром , невеликим зусиллям натиснути на рухомий поршень. При цьому в порожнині редуктора повинен зрости тиск і спрацювати запобіжний клапан . Справний запобіжний клапан спрацьовує при тиску 0,8-1,1 Мпа.

При відхиленні контрольного тиску від норми він встановлюється шляхом зміни сутупеню стиснення пружини запобіжного клапана за методикою, що вказана в заводській інструкції для даного протигазу