Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст курсової.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
90.42 Кб
Скачать

1.1. Періодичні друковані видання англомовних країн.

Газети Великобританії

У Великобританії видається приблизно 120 щоденних (що виходять шість разівна тиждень, крім неділі) і недільних газет, які, навіть коли мають ідентичні назви з додаванням "Sunday Issue" і видаються тією ж самою компанією, є особливими друковані органи зі своєю власною редакцією. Загальний наклад національних (тобто які розповсюджуються по всій  Великобританії) щоденних газет - 15 мільйонів примірників, недільних -більше 17. За кількістю газетної продукції на душу населення Великобританія йде попереду інших капіталістичних країн, поступаючись лише Швеції.

Навіть при зовнішньому зіставленні англійських національних щоденних газет видно, що вони поділяються на згадані нами дві групи.  Англійські «якісні» газети відрізняються строгою, некрикливой версткою,помірними за величиною шапками і заголовками, досить невеликим обсягом ілюстрацій. Для «популярних», або «масових», газет характерні великі, навсю першу смугу шапки, короткі матеріали, строката верстка, безліч фотографій.

Серед щоденних національних газет до «якісних» відносяться "The  Times "," Financial Times ","The Guardian" і ”The Daily Telegraph"; до  «Популярних» - "Daily Mail", "Daily Express", "Daily Mirror", "The Sun" і ін.

Дані про читацькі аудиторії цих видань показують, що за чисто зовнішніми ознаками «якісності» і «популярності» ховається досить істотна відмінність. Читачами першої групи є представники великого, середнього і частково дрібної буржуазії, а в читацьку аудиторію другої групи входять в основному кваліфіковані і напівкваліфіковані робітники, тобто верстви населення з найменшим достатком.

Нікчемно малий відсоток читачів «якісних» газет взагалі із числа робочих зокрема свідчить, що видання ці звернені досвоєму класу, класу буржуазії, що управляють, у той час як "популярні"друковані органи направлені на ворожий буржуазії клас - клас робітників, експлуатованих. Всі англійські газети продаються нижче собівартості і  «живуть» з реклами. Реклама в "якісних" газетах коштує значно дорожче, що і покриває їх порівняно невеликий тираж. Рекламодавця вданому випадку цікавить не тираж, а «якісний» склад читацької аудиторії, тобто такі покупці товару, які розпоряджаються великими капіталами.

Таким чином, економічний регулятор все ставить на свої місця в інтересах можновладців. Співвідношення тиражу «якісних» і «популярних» газет, розподіл двох категорій інформації в тих і інших детерміновані самою природою буржуазного суспільства і мають чітку класову спрямованість. Коротко зупинимося на характеристиці основних англійських газет.

"The Times" (заснована в 1785 році, наклад близько 381,1 тис. примірників) є однією з найстаріших англійських газет. Її нинішній власник - видавничий концерн Руперта Мердока. Газета називає себе незалежною.  Дійсно, широко відкривши свого часу двері для реклами, газета стала існувати на рекламні та інші надходження від комерсантів Сіті і впливових кіл англійської буржуазії. Таким чином газета позбулася фінансових надходжень з казни і постійної опіки уряду. Ставши органом великого фінансового капіталу, газета повчала не одного прем'єр - міністра, як консервативного, так і лейбористського. "The Times" не впливала на політику, а «робила» її, недарма її псевдонімом було "The Thunderer"  ( «Громовержець»). До послуг "The Times" була широка кореспондентська мережа в країні і за кордоном, інформація з надр Форін офіс і Сіті, доступна тільки редакторам цієї газети. Не дивно тому, що для решти преси цей газетний патріарх служив «керівництвом», постачальником ідей.

Але час йшов, історія диктувала свої умови. Зайшло сонце  Британської імперії, померкло і могутність «Громовержця», а читацькі симпатії господарів Сіті і Уайтхолла дедалі більше схиляються в бік "Financial  Times "(заснована в 1888 р., тираж 166 з гаком тис. примірників). Недивно тому, що для решти преси цей газетний патріарх служив  «Керівництвом», постачальником ідей. Велика обізнаність, впливовість, дипломатичність, тонкема йстерність редакторів та кореспондентів притаманні нинішній  "Financial Times". Крім того, газета є авторитетним фінансово - економічним виданням. І хоча наклад її і не великий, газета не без підстави претендує на звання національної газети номер один.

Газета "The Guardian" (заснована в 1821 році, тираж близько 478 тис. примірників) є виразником поглядів ліберальної інтелігенції (сюди ж примикає і "The Observer", заснована в 1791 році, тираж близько 773 тис. примірників). За останні пів століття вплив ліберальної партії різко впало,і тому ці газети визначають свою позицію десь між консервативним центром і правим крилом лейборизму.

Досить відомої англійської газетою є проконсервативна  "Daily Mail", яка належить «популярним» газетам. Її тираж - 1800тис. примірників. Вона була першою англійською «газетою-копійкою» і стала торгувати не політичними новинами, а кримінально-пригодницької сенсацією з метою відвернення трудящих від гострих проблем соціального характеру.

Газети США

Всього в США видається приблизно 1700 щоденних газет із загальним тиражем більше 60 млн. екземплярів. Найбільші належать трестам Найт-Ріддер,  Доу Джонса, Скріппса-Говарда, Херста, Нью-хаузу, Перрі, Ганнета. Зараз приблизно 150 монополістичних об'єднань контролюють більше половини тиражу щоденних і недільних газет у США. Так, концерну Скріппса-Говарда належить близько двадцяти газет. Трест Херста володіє більш ніж двадцятьма періодичними виданнями і контролює прес-синдикат, клієнтами якогоє в різних країнах понад 2500 газет. Панування монополій в економічному і політичному житті країни є тим вирішальним фактором, який дозволяє їм здійснювати повний диктат над пресою.

Вся преса США ділиться на три групи: 1) «трестована періодика», об'єднує газети і журнали, що видаються трестами, видавничими концернами, прес-синдикатами; 2) «нетрестовані органи друку» - порівняно невелике число газет і журналів, організаційно не пов'язаних з провідними видавничими концернами і газетними трестами; 3) так звана мала преса - щоденні газети і журнали, що поширюються, як правило, в межах одного міста, невеликого промислового або сільськогосподарського району країни.

Серед газет та журналів «трестованої періодики» можна назвати "New  York Daily News", "Des Moines Register".

До «нетрестованної періодики» належать провідні газети, що видаються в найбільших промислових центрах США: "New York Times", "Wall Street  Journal "," New York Post ".

Провінційні газети зазвичай входять в так звані« Чейні »(chain - ланцюжок) - об'єднання, що знаходяться під контролем одного з газетних магнатів. Цілий ряд «Чейні» повністю контролюється газетними трестами і видавничими концернами великої преси.

Мала преса орієнтує читача в рамках інтересів цього штату і міста. Інформація, яку публікує на сторінках місцевих газет, в основномувідповідає інтересам місцевих торгових фірм, висвітлює події, що цікавлять читача цих районів. Однак многополосність газет малої преси дозволяє також публікувати та інші повідомлення.

Газети Канади

У Канаді видається 117 щоденних газет загальним тиражем 4,4 млн.примірників. Внаслідок традицій, що склалися, а також з-за надзвичайно великих відстаней між населеними пунктами, періодика носить, як правило, регіональний характер.

Для преси Канади властива характерна для більшості капіталістичних країн досить високий ступінь концентрації. Значна частина періодичної преси видається декількома найбільшими газетно - журнальними про об'єднаннями. Центральне місце серед них займають групи "Free Press Publication",  "Southam Press" і група лорда Томсона, що контролює 27 місцевих газет. Найбільшими газетами є "Globe and Mail" (тираж 320 тис. примірників), що виражає інтереси консервативної партії; "Toronto Star"  (тираж 530,6 тис. примірників) та інші газети.