Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радченко В.В. , Зубко Є.І. Математичне i фiзичне моделювання гiдравлiчних процесiв.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
1.02 Mб
Скачать

3. 4. Порядок виконання роботи

Параметри асинхронної машини для виконання роботи задаються викладачем. Заповнюється вікно настройки параметрів моделювання.

Зняття механічної характеристики машини в руховому і генераторному режимах відповідно до п. 4. 1 змісту роботи проводиться на моделі (рис. 3.4.) при зміні моменту навантаження у всьому діапазоні -1,5 - 1,5 від номінального. При цьому для кожного значення моменту навантаження здійснюється моделювання. При проведенні досліджень заповнюється табл. 3.2.

Таблиця 3.2 - Механічна характеристик асинхронної машини в руховому і генераторному режимах

М [Нм]

[рад/с]

Зняття робочих характеристик двигуна відповідно до п. 4.2 змісту роботи проводиться на моделі (рис. 3.1) при зміні моменту навантаження в межах 0 - 1,2 від номінального. При цьому для кожного значення моменту навантаження здійснюється моделювання. При проведенні досліджень заповнюється табл. 3.3.

Таблиця 3.3. Зміряні і розраховані значення

М,

[Нм]

Вимірювання

Обчислення

P1,

[Вт]

Q1,

[Вар]

U1,

[В]

I1,

[А]

,

[рад/с]

,

[град]

P2,

[Вт]

,

[%]

S,

[%]

Обчислення проводяться по виразах:

За даними таблиць будується механічна характеристика машини і на окремому графіку - робочі характеристики.

Тимчасові залежності змінних стану машини можна спостерігати на екрані осцилографа. Тут видні і перехідний процес при пуску машини, і сталі процеси.

3. 6. Зміст звіту

3. 6. .1. Схема моделі і опис віртуальних блоків.

3. 6. 2. Механічна характеристика машини в руховому і генераторному режимах.

3. 6. 3. Робочі характеристики машини в руховому режимі.

3. 7. Питання для контролю

3. 7. 1. Особливості конструкції асинхронного КЗ двигуна.

3. 7. 2. Основні характеристики асинхронного КЗ двигуна.

3. 7. 3. Ротор асинхронного двигуна.

Лабораторна робота № 4.

Дослідження трифазної асинхронної машини з фазним ротором

Мета роботи: Дослідження трифазної асинхронної машини з фазним ротором.

4. 1. Короткий опис.

Асинхронною машиною називається електромеханічний перетворювач в якому виникнення моменту на валу ротора можливе, лише при різних швидкостях обертання магнітного поля і ротора. Основними елементами конструкції асинхронної машини є статор і ротор.

Важливою особливістю машин з фазним ротором є наявність на роторі обмотки з провідників круглого або прямокутного перетину, контакти якої виведені на контактні кільця. Вузол контактних кілець винесений з станини, а контактні кільця закриті кожухом. Вузол контактних кілець консольного типу. Контактні кільця опресовані пластмасою насаджуються на вал двигуна (вони виконуються чавунними або мідними). Вивідні кінці обмотки ротора підходять до трьох кілець через внутрішній отвір у валу ротора. Обмотка ротора з'єднується в зірку [2].

Для оцінки властивостей асинхронного двигуна використовується його механічна характеристика (залежність швидкості обертання ротора машини від обертаючого моменту М).

Побудувавши криву M = f() (рис. 4.1.) і використовуючи вираз для сковзання можна отримати механічну характеристику n = f(M) (рис. 4.2.).