Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радченко В.В. , Зубко Є.І. Математичне i фiзичне моделювання гiдравлiчних процесiв.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1. 5. Порядок виконання роботи

Тип трансформатора для виконання роботи задається викладачем. Заповнюється вікно настройки параметрів моделювання.

Визначення параметрів схеми заміщення по п. 4.1 і порівняння їх із заданими у вікні настройки проводиться за допомогою методів холостого ходу і короткого замкнення. При холостому ході навантаження відключене, трансформатор живить номінальною напругою. Значення напруги і струмів трансформатора, що діють, при холостому ході визначаються у вікні блоку Powergui.

Активна потужність в режимі холостого ходу рівна втратам в сердечнику трансформатора.

Відносні параметри гілки намагнічення розраховуються по виразах (1.1-1.4).

Дослід короткого замкнення проводиться при короткому замкненні у вторинному ланцюзі. При цьому напруга джерела живлення повинна бути рівною напрузі короткого замкнення трансформатора (Uk = 29,7 В).

Активна потужність в режимі короткого замкнення при первинному струмі короткого замнення рівному номінальному, визначає втрати в обмотках трансформатора. Після проведення дослідів і розрахунку параметрів слід порівняти їх з тими, які були введені у вікно параметрів.

Зняття навантажувальної і робочих характеристик трансформатора проводиться на моделі (рис. 1.1) при зміні опору навантаження (0,2 - 1,2) Rном. При цьому для кожного значення опору навантаження здійснюється моделювання. Номінальний опір навантаження розраховується по формулі:

(1.5)

При проведенні досліджень заповнюється табл. 1.2.

Таблиця 1.2. Розміряні і розраховані значення

Нагр.

Вимірювання

Обчислення

Rн,

[Ом]

Р1,

[Вт]

Q1,

[ВА]

U1,

[B]

I1,

[A]

P2,

[Вт]

Q2,

[ВА]

U2,

[B]

I2,

[A]

,

[град]

,

[град]

Обчислення проводяться по виразах:

(1.6)

За даними табл. 1.2 будується характеристика навантаження трансформатора і на окремому рисунку - робочі характеристики. Форми напруги і струму на вторинній обмотці трансформатора, отримані за допомогою осцилоскопа Scope.

1. 6. Зміст звіту

1. 6. 1. Схема моделі і опис віртуальних блоків.

1. 6. 2. Порівняльна таблиця заданих і визначених з дослідів холостого ходу і короткого замкнення параметрів трансформатора.

1. 6. 3. Характеристика навантаження трансформатора U2=f(I2)

1. 6. 4. Робочі характеристики трансформатора, I1, U2 =f(I2).

1. 7. Питання для контролю

1. 7. 1. Основні характеристики трансформатора.

1. 7. 2. Структура втрат в трансформаторі і їх джерела.

1. 7. 3. Основні коефіцієнти трансформатора.

Лабораторна робота № 2.

Дослідження трифазного трансформатора

Мета роботи: Дослідження трифазного трансформатора при різних схемах з'єднання первинних і вторинних обмоток.

2 1.. Короткий опис

Трансформатором називається статистичний електромагнітний пристрій з двома або декількома обмотками, що використовують явище електромагнітної індукції для перетворення струмів і напруги однієї системи в струми і напругу іншої. Особливо важливу роль трансформатори відіграють при передачі електричній енергії на великі відстані, оскільки в цьому випадку до надходження її споживачеві вона піддається багатократному (3 - 5 разів) перетворенню з низької напруги у високу напругу і навпаки.

Енергетичні співвідношення отримані для однофазних трансформаторів (дивитися л. р. № 1) справедливі і для трифазних трансформаторів, але за обов'язкової умови їх роботи в режимі симетричного навантаження.

Специфічними для трифазних трансформаторів є способи з'єднання його первинних і вторинних обмоток. Обмотки можуть з'єднаються зіркою (Y) або трикутником () при прямому і стрічному включенні. Повне число варіантів з'єднань обмоток високої і низької сторін трансформатора рівне дванадцяти.

При сполученні зіркою використовується нульовий дріт. Спосіб з'єднання обмоток впливає як на відношення напруги на фазах, так і на зрушення фази між напругою на вході і виході трансформатора.

Залежно від фазового зрушення трансформатори розрізняються по групах. Номер групи визначається фазовим зрушенням між однойменною лінійною напругою первинній і вторинній сторони, розділеними на .