Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радченко В.В. , Зубко Є.І. Математичне i фiзичне моделювання гiдравлiчних процесiв.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
1.02 Mб
Скачать

9. 5. Порядок проведення лабораторної роботи

9. 5. 1. Для заданої викладачем машини розрахувати значення параметрів і заповнити поля вікна настройки параметрів машини.

9. 5. 2. Задати параметри моделювання.

9. 5. 3. При знятті характеристик по п. 4 1 порядку виконання роботи у вікні настройки блоку Moment послідовно задаються значення моменту від 0 до 1,2 з кроком. Для кожного значення моменту здійснюється моделювання і заповнюється табл. 9.2 розміряних і розрахованих значень.

Таблиця 9.2. - Розміряні і розраховані значення.

Завдання

Вимірювання

Розрахунок

М, Нм

, [рад/с]

, [А]

, [А]

, [Вт]

, [Вт]

Обчислення здійснюються по виразах:

(9.5)

9. 5. 4. При знятті характеристик по п. 4.2 порядку виконання роботи у вікні настройки блоку Moment послідовно задаються значення моменту від 0 до -1,2 Mн з кроком -0,2 Мн. Для кожного значення моменту здійснюється моделювання і заповнюється табл. 9.2. Коефіцієнт корисної дії в цьому випадку обчислюється за формулою:

(9.6)

9. 5. 5. Зняття механічних характеристик при різній напрузі живлення в ланцюзі якоря по п. 4.3 змісту роботи слід провести для двох значень напруги на якорі 0,6 Uя і 0,8 Uя де Uя - первинна напруга на якорі, при якому виконувалися п.п. 4.1, 4.2. При цьому момент навантаження слід змінювати від -1,2 Мн до 1,2 Мн з кроком 0,2 Мн. Для кожного значення напруги на якорі і моменту проводиться моделювання і заповнюється табл. 9.3.

Таблиця 9. 3. - Механічні характеристики в ланцюзі якоря

М , [Нм]

, [рад/с]

9. 5. 6. Зняття механічних характеристик при різних опорах в ланцюзі якоря по п. 4.4 змісту роботи слід провести для двох значень опору якоря 2Rя і 4Rя, де Rя - первинне значення опору. Зміна опору якоря здійснюється в полі вікна настройки параметрів машини. При цьому момент навантаження слід змінювати від -1,2 Мн до 1,2 Мн з кроком 0,2 Мн. Для кожного значення опору якоря і моменту проводиться моделювання і заповнюється табл. 9.3.

9. 5. 7. Зняття механічних характеристик при різних потоках збудження по п. 4.5 змісту роботи слід провести для двох значень потоку 0,6 Фн і 0,8 Фн. Для цього в полі Field - armature mutual inductance необхідно встановити значення Laf спочатку 0,6, а потім 0,8 від первинної величини.

При цьому момент навантаження слід змінювати від -1,2 Мн до 1,2 Мн з кроком 0,2 Мн. Для кожного значення потоку і моменту проводиться моделювання і заповнюється табл. 9.3.

9. 5. 8. Зняття регулювальних характеристик при зміні напруги якоря по п. 4.6 зміст роботи проводиться для постійного моменту навантаження, рівного номінальному, і зміні напруги в ланцюзі якоря від 0,4 до 1,2 початкового значення з кроком 0,2 початкового значення напруги. Для кожного значення напруги проводиться моделювання і заповнюється табл. 9.3.

Таблиця 9.3. - Регулювальні характеристики при зміні напруги якоря

Uя, [Нм]

,[рад/с]