Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБ_Т З ЦИВ_ЛЬНОГО ПРА...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

2. Поняття та характеристика договору поставки. Чим відрізняється договір поставки від договору купівлі-продажу.

3. Правова характеристика і значення застави.

Задача

При наявності ознак загальної аварія вантаж було викинуто за борт. Завдяки цьому судно й інший вантаж були врятовані. Причиною загальної аварії виявилися приховані дефекти судна. Відправник викинутого за борт вантажу зажадав складання диспаши з метою розподілу збитків, що відносяться до загальної аварії між ним, судновласником і іншими відправниками вантажу. Судновласник думав, що він не може нести відповідальність за несхоронність вантажу, оскільки вона викликана прихованими дефектами судна.

Хто повинний нести відповідальність за несхоронність вантажу?

ВАРІАНТ 7.

  1. Догвір довічного утримання.

2. Поняття, види та форми лізингу.

3. Правова характеристика і значення притримання.

Задача

Договором підряду на капітальне будівництво адміністративного будинку було передбачено, що у випадку прострочення закінчення будівництва об'єкта більш ніж на 6 місяців підрядчик сплачує неустойку в розмірі 50 відсотків кошторисної вартості об'єкта. У зв'язку з пропуском цього терміну замовник пред'явив позов про стягнення об підрядчика неустойки в сумі 1200000 грн. Заперечуючи проти позову, підрядчик у засіданні господарського суду представив докази того, що в результаті повені була знищена значна частина будівельних матеріалів, заготовлених для своєчасного закінчення будівництва. Позивач наполягав на задоволенні позовних вимог. Він звернув увагу на те, що договором передбачене звільнення сторін від відповідальності тільки в тому випадку, якщо обов'язок неналежно виконаний або невиконана з вини іншої сторони. Відповідач думав, що ця умова не виключає дії загального правила: "немає провини - немає відповідальності".

Як вирішити спір?

ВАРІАНТ 8.

  1. Поняття та характеристика договору концесії.

  2. Особливості оренди державного та комунального майна.

3. Правова характеристика і значення завдатку.

Задача

Покупець ТОВ «Імпульс» пред'явив до постачальника АТ «Металмаш» позов про стягнення збитків і неустойки за прострочення постачання комплектуючих виробів. Заперечуючи проти позову, постачальник звернув увагу на відсутність своєї вини. Він представив докази того, що йому у свою чергу не були поставлені двома заводами кольорові метали, необхідні для виготовлення комплектуючих виробів. Крім того, він представив докази відсутності цих металів на його складі. На думку позивача, відповідач саме і винний у тім, що належним чином не подбав про забезпечення свого виробництва матеріалами і сировиною, необхідними для виготовлення комплектуючому виробі, і своєчасного постачання їхньому покупцеві.

Як вирішити спір?

ВАРІАНТ 9.

  1. Договір майнового найму. Договір оренди.

  2. Поняття, значення, функції та види договорів.

3. Правові наслідки порушення зобов”язання. Відповідальність за порушення зобов”язання.

Задача

Заперечуючи проти позову про стягнення збитків і неустойки, Постачальник представив докази того, що підлягаюча постачанню продукція знаходилося на складі готової продукції, однак не була вчасно відвантажена в зв'язку з тим, що залізниця обмежила подачу перевізних засобів у зв'язку з ремонтом залізничної колії. Покупець вважав, що це не виключає вини Постачальника і наполягав на задоволенні позову.

Яке рішення винесе господарський суд?

ВАРІАНТ 10.

  1. Понятт, види та форми лізингу. Поняття та характеристика договору лізингу.

2. Поняття та характеристика договору купівлі-продажу. Роздрібна купівля-продаж.

3. Договори на постачання енергією та газом.

Задача

Покупець Радченко купив у громадянина Захарова холодильник, оплатив його і відповідно до домовленості залишив холодильник у гаражі Захарова на збереження, що було належно оформлено. Протягом доби покупець зобов'язаний був вивезти холодильник своїм транспортом. Однак уночі зловмисники улаштували вибух у гаражі, у результаті якого холодильник цілком став непридатним. Покупець, посилаючись на ст. 667 ЦКУ зажадав від Захарова відшкодування вартості холодильника, продавець відкинув ці вимоги покупця. У суді продавець представив письмовий договір закупівлі-продажу, підписаний сторонами, де було вказано, що право власності до покупця перейшло в момент оплати холодильника. Отже, думав продавець, у відповідності зі ст. 323 ЦК до покупця перейшов і ризик випадкової загибелі речі. Покупець вважав, що річ загинула не випадково, а з вини третіх осіб. Справа продавця - установити винних і зажадати від них відшкодування збитків.

Яке рішення винесе суд?