Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБ_Т З ЦИВ_ЛЬНОГО ПРА...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Завдання для контрольних робіт з цивільного права ( частина друга )

Спосіб обрання варіанту:

Варіант обирається відповідно

До останньої цифри в номері залікової книжки студента

( 1 – 1; 2 – 2; 3 – 3 і так далі ).

Цифрі нуль відповідає десятий

варіант.

ВАРІАНТ 1.

  1. Поняття та характеристика договорів підряду та субпідряду.

2. Договори морського перевезення.

  1. Поняття, елементи, різновиди зобов’язаннь.

Задача

Громадянин Рижов застрахував житловий будинок і своє особисте майно в чотирьох страховиків. У кожного зі страховиків житловий будинок і майно були застраховані в розмірі їхньої вартості, оціненої страховиками і страхувальником за згодою стосовно до існуючих ринкових цін. У зв'язку з загибеллю застрахованого майна в результаті повені громадянин звернувся до страховиків з вимогою про виплату страхового відшкодування. Однак усі чотири страховики погодилися виплатити страхове відшкодування тільки в розмірі однієї четвертої частини страхової суми. Рижов вважав дії страховиків незаконними і звернувся з позовами до страховиків у суд.

Чи будуть задоволені ці вимоги? Чи має право громадянин Рижов на повернення страхових платежів у відповідній частині, якщо вимоги до всіх чотирьох страховиків не будуть задоволені?

ВАРІАНТ 2.

  1. Поняття та види транспортних договорів. Відповідальність сторін за транспортними договорами.

  2. Договір про спільну діяльність.

3. Правова характеристика виконання зобов”язання

Задача

У підтвердження одержання грошей за договором позики Макєєв видав Павленку розписку. При поверненні грошей Макєєв зажадав від Павленко повернути розписку. Павленко відповів, що не може повернути розписку, тому що він її загубив, і запропонував написати розписку про те, що він прийняв від Макєєва гроші. Він був також згодний вказати в розписці на те, що отриману від Макєєва розписку він загубив. Однак, Макєєв стверджував, що він не може повернути гроші, поки не буде повернута Павленком видана при укладанні договору позики розписка. Чи законні вимоги позичальника (Макєєва)?

ВАРІАНТ 3.

  1. Кредитні правовідносини. Кредитний договір.

2. Поняття та характеристика договору експедиції.

3. Правова характеристика і значення неустойки.

Задача

АТ "Новий світ" подало позов проти ТОВ "Самандр" про стягнення неустойки, передбаченої договором. Однак, договір був загублений позивачем, і представити його в засідання господарського суду він не зміг. Відповідач також відмовився представити свій екземпляр того ж договору, посилаючись на те, що він не зберігся. Позивач думав, що відсутність у справі договору не може бути підставою для відмови в позові, оскільки мається значна переписка сторін, побічно підтверджуюча наявність угоди про неустойку. Відповідач не заперечував наявності угоди про неустойку, але стверджував, що воно не було оформлено письмово, і тому не має юридичної чинності.

Чи буде стягнена неустойка?

ВАРІАНТ 4.

  1. Зобов’язання по страхуванню, види страхування. Договір страхування.

  2. Договір комісії.

6. Правова характеристика і значення поруки.

Задача

Два брати - спадкоємці одержали свідоцтво про право на спадщину, а згодом належно оформили право власності кожний на одну другу частину житлового будинку, що раніше належав їхній померлій матері. Через деякий час один із братів уклав договір застави належної йому частини житлового будинку, однак нотаріус відмовив у посвідченні договору застави, оскільки частина житлового будинку, що закладається, не виділена в натурі.

Чи правильні дії нотаріуса?

ВАРІАНТ 5.

  1. Договір доручення.

  2. Договір підряду на капітальне будівництво.

3. Правова характеристика і значення гарантії.

Задача

Банк «Хрещатик» пред'явив позов про визнання недійсним договору про видачу кредиту. Підставою позову з'явилася та обставина, що в договорі не були передбачені умови про заставу. При цьому Банк просив зобов'язати позичальника АТ «Кондор» повернути суму кредиту. Позичальник пред'явив зустрічний позов про повернення відсотків, сплачених за кредитним договором. Банк проти зустрічного позову заперечував, вважаючи, що стягнення з нього отриманих відсотків можливо за умови, що одночасно з відповідача будуть стягнені суми в порядку відшкодування Позичальником вартості права користування коштами, яке (право користування) не може бути повернуто.

Яке рішення повинне прийняти суд?

ВАРІАНТ 6.

  1. Договір контрактації.