Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01_Banks_2011_MS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

2.3. Організація банківського кредитування

Банківські кредити та їх класифікація за різними ознаками: терміном використання; забезпеченням; ступенем ризику; методом надання; способом повернення; строком повернення; характером визначення процента; способом сплати процента; кількості кредиторів; призначенням.

Принципи й умови банківського кредитування. Кредитний договір.

Оцінка фінансового стану позичальника. Оцінка кредитоспроможності позичальника. Вимоги НБУ щодо визначення кредитоспроможності позичальників.

Форми забезпечення повернення банківських кредитів.

Кредитний ризик: визначення та мінімізація втрат. Формування резервів для покриття можливих втрат від кредитних операцій.

Ціна банківського кредиту.

Процес банківського кредитування та характеристика його етапів.

Контроль за дотриманням умов кредитного договору. Управління проблемними кредитами. Кредитні санкції.

Особливості механізму надання та погашення окремих видів кредиту. Кредити, пов’язані з вексельним обігом. Кредити під заставу цінних паперів. Споживчі кредити, класифікація та характеристика. Поточний рахунок з овердрафтом.

Модуль 3. Регулювання банківської діяльності

Сутність та необхідність регулювання діяльності банків. Створення нормативно-правової бази, що регламентує діяльність банків. Завдання та основні напрями банківського регулювання.

Організація системи банківського регулювання. НБУ — орган банківського регулювання та нагляду. Сучасні тенденції розвитку системи банківського регулювання.

Державна реєстрація банків. Особливості реєстрації банків з іноземним капіталом. Ліцензування банківської діяльності. Установлення економічних нормативів, що регламентують діяльність банків: достатність капітальної бази, ліквідну позицію банків, кредитний ризик, ризик інвестування та ризик відкритої валютної позиції.

Вимоги до банків щодо формування та використання резервів за активними операціями: резервів на покриття кредитного ризику, ризику інвестицій у цінні папери та ризику непогашення дебіторської заборгованості.

Модуль 4. Інвестиційна діяльність кредитних установ

4.1. Інвестиційний процес у банку

Економічна сутність та класифікація інвестицій. Інвестиційний процес та його стадії. Ринок інвестицій та інвестиційних товарів і його складові. Особливості діяльності банків у сфері інвес­тиційної діяльності.

Управління реальними інвестиціями, інноваціями підприємства. Основні напрямки державної інноваційної політики.

Іноземні інвестиції. Види та форми іноземних інвестицій. Міжнародні фінансово-кредитні установи та організації, їхні фун­кції на інвестиційному ринку. Спеціальні економічні зони (СЕЗ). Політика держави з залучення іноземних інвестицій.

Управління інвестиційним проектом. Аналіз банком інвестиційного проекту. Порядок оцінки банком ефективності інвестиційних проектів. Оцінка інвестиційного проекту в умовах невизначеності.

Концепція вартості грошей за часом. Нарощування та дисконтування грошових потоків.

Фінансове забезпечення інвестування. Схеми та джерела фінансування реальних інвестиційних проектів. Механізм ціноутво­рення в інвестиційній діяльності.

4.2. Операції банків із цінними паперами

Управління фінансовими інвестиціями. Особливості та форми здійснення фінансових інвестицій кредитними установами. Цінні папери: класифікація, характеристика та особливості обігу. Оцінка ефективності фінансових інвестицій.

Ринок цінних паперів: поняття та структура. Інституційна структура ринку цінних паперів.

Операції банків із цінними паперами. Види та цілі професійної діяльності банків на ринку цінних паперів. Формування банком власного портфеля цінних паперів. Емісійна діяльність банку.