Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_pr[1].doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Пакетні вимикачі і перемикачі

Пакетні вимикачі (ПВ) і перемикачі призначені для здійснення достатньо складних переключень одночасно в декількох електричних ланцюгах і використовуються для запуску малопотужних асинхронних двигунів.

Вимикач складається з набору кілець-пакетів з ізолюючого матеріалу, усередині порожнин яких розташоване окреме для кожного полюса контактний пристрій. Контактний пристрій має нерухомі контакти, закріплені на кільці пакета, і рухливий ніж, що повертається за допомогою ручки на або . Всі ножі приводяться в рух вертикальним валиком за допомогою ручки.

Контактна система кожного полюса (секції) утворює два роз’єднання. Дуга гаситься в закритій камері, утвореної між пакетами і газогенеруючими шайбами гасіння дуги.

Пакетні вимикачі і перемикачі серії ПВ і ГМ випускаються одно-двох- і триполюсні із числом шайб до семи, на номінальні струми від 10 до 400 А постійного струму при напрузі 220 В і від 60 до 250 А змінного струму при напрузі З80 В.

Повітряні автоматичні вимикачі

Повітряний автоматичний вимикач (автомат) - апарат, призначений для автоматичного розмикання електричних ланцюгів. Повітряним він називається тому, що електрична дуга гаситься в середовищі навколишнього повітря. Як правило, автоматичні вимикачі виконують функції захисних автоматів при коротких замиканнях, перевантаженнях, зниженні або зникненні напруги і т.д.

Під власним часом спрацьовування розуміють час від моменту, коли контрольований параметр перевершив встановлену для нього величину, до моменту початку розмикання контактів. По власному часі спрацьовування автомати підрозділяються на нормальні, селективні і швидкодіючі. Нормальні автомати - власний час спрацьовування - 0,02...0,1 с. Селективні автомати спрацьовують після отримання імпульсу на спрацьовування, тобто перед відключенням, витримка часу до 1 с. Швидкодіючі автомати - час спрацьовування не повинно перевершувати 0,005 с.

Автомати складаються з таких основних елементів: контактної і системи гасіння дуги, приводу, механізму вільного розмикання, розмикачів і комутатора з блок контактами.

Контактна система повинна знаходитися під струмом тривалий час і бути спроможної відключати великі струми короткого замикання. Система гасіння дуги повинна забезпечувати відключення великих струмів короткого замикання в обмеженому просторі. Привід служить для вмикання автомата.

Механізм вільного розмикання повинен виключити можливість утримувати контакти автомата у включеному положенні при наявності ненормального режиму роботи в ланцюзі, що захищається; забезпечити моментне відключення, тобто незалежне від оператора, виду і маси приводу швидкість розмикання контактів.

Роз’єднувачі - елементи, що впливають через механізм вільного розмикання на відключення автомата.

Комутатор із блоками контактами служить для переключень у ланцюгах керування, блокування і сигналізації в залежності від комутаційного положення автомата.

Плавкі запобіжники

Плавкий запобіжник - апарат, що автоматично відключає електричний ланцюг при короткому замиканні або перевантаженні в ній. Відключення ланцюга здійснюється шляхом розплавлювання плавкої вставки, що нагрівається безпосередньо струмом, що захищається ланцюга.

Струм, на який розрахована плавка вставка для тривалої роботи, називають номінальним струмом плавкої вставки. Він може відрізнятися від номінального струму запобіжника. Звичайно в той самий запобіжник можна вставляти плавкі вставки на різноманітні номінальні струми. Номінальний струм запобіжника, зазначений на ньому, дорівнює найбільшому з номінальних струмів плавких вставок, призначених для запобіжника даної конструкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]