Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 15.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
45.06 Кб
Скачать

Лекція №15 Тема. Правила складання бібліографічного опису

  1. Види бібліографічних описів.

2. Особливості мови, орфографії, пунктуації бібліографічних описів.

  1. 1. Види бібліографічних описів

За повнотою характеристики видання бібліографічні описи ділять на декілька видів: 1) короткий; 2) розширений; 3) повний бібліографічний опис.

За тим, як подано в описі видання, що складається із декількох чи багатьох друкованих одиниць, розрізняють бібліографічний опис: І) зведений (складається із загальної частини, де наводять характеристику видання в цілому, та специфікації, де містяться бібліографічні відомості про кожен том, випуск, частину цього видання); 2) окремого тому видання (випуску, частини).

Залежно від того, подано об'єкт бібліографічного опису в цілому чи якась його складова, виділяють аналітичний бібліографічний опис — опис складової видання: твору, розділу, параграфа, неозаглавленого фрагмента тексту, ілюстрації тощо.

Бібліографічний опис, в якому об'єкт опису представлений всіма своїми публікаціями й відгуками на них (рецензіями, рефератами тощо) називають об'єднаним.

Короткий бібліографічний опис. – це бібліографічний опис, який складається лише з обов'язкових елементів (основна назва, порядковий номер видання (для перевидань), місце та рік випуску видання, обсяг, ISBN, ISSN). У бібліографічних посиланнях до них додається заголовок бібліографічного запису з одного, двох, трьох прізвищ індивідуальних авторів, у бібліогрфічному описі багатотомних і серіальних видань — номер тому (випуску, частини) і дата випуску.

Короткий опис найбільше підходить для бібліографічних посилань, одне із завдань яких — допомогти читачу знайти об'єкт опису в бібліотеці (книгарні), а одна із умов — зайняти якомога менше місця.

Розширений бібліографічний опис. – це бібліографічний опис, до якого крім обов'язкових елементів, входять і факультативні, важливі для характеристики видання (твору) з точки зору читацьких інтересів. Розширений тією чи Іншою мірою бібліографічний опис застосовують головним чином у прикнижковнх і пристатейних бібліографічних списках і покажчиках.

Повний бібліографІчний опис. – цей бібліографічний опис крім обов'язкових, подає і всі факультативні елементи, навіть ті, які можна встановити не за об'єктом опису, а за іншими джерелами. В бібліографічному апараті зустрічається рідко, лише коли по тексту потрібно дати читачу максимально повне уявлення про видання І всі його особливості.

Зведений бібліографічний опис. До нього вдаються, коли багатотомне чи серіальне видання потрібно подати або в цілому (зі всіма його томами, випусками, частинами), чи то якоюсь їх сукупністю (наприклад, наявних або виданих у певний період).

Аналітичний біоліографічнни опис. Він необхідний, коли потрібно представити твір, опублікований у виданні разом з іншими, чи його частину (главу, параграф, неозаглавлений фрагмент тексту), що особливо характерно для бібліографічного апарату видання — його бібліографічних посилань, оскільки читачу дуже часто потрібно знати дані не тільки про видання в цілому, а й про його складові.

Об'єднаний бібліографічний опис. Його в бібліографічному апараті видання застосовують рідко, переважно тоді, коли досліджують історію твору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]