Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 11 .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Лекція №11 Тема. Вихідні відомості на звороті титульного аркуша та вимоги до них

1.Склад і послідовність вихідних відомостей на звороті титульного аркуша

2. Склад макета каталожної картки.

3. ISBN як найголовніший міжнародний елемент вихідних відомостей книги.

4. Міжнарордний знак охорони авторського права (копірайт)

  1. Склад і послідовність вихідних відомостей на звороті титульного аркуша

Вихідні відомості, які допускається переносити на зворот:

1. Відомості про чотирьох і більше співавторів моновидання (правила їх подання див у Лекції 10)

2. Відомості про укладача, художника, відповідального редактора і склад редколегії

3. Рік заснування серії та імена осіб, які брали участь у створені всієї серії.

Надвипускні та випускні дані (вміщуються на звороті титульного аркуша лише в тому випадку, коли їм немає місця на останній сторінці).

Незалежно від виду і підвиду видання на звороті титульного аркуша зазначають:

-класифікаційні індекси УДК і ББК;

-авторський знак;

-макет аноюваної каталожної картки чи анотацію або реферат;

-міжнародний стандартний номер книги (ISBN);

знак охорони авторського права, якщо твір або частина твору належать до тих. які охороняються авторським правом.

Ці елементи розміщують на звороті титульного аркуша таким чином: у лівому верхньому куті— класифікаційні індекси та авторський знак, у лівому нижньому куті — ISBN , у правому нижньому куті — знак охорони авторського права; макет анотованої каталожної картки— у нижній його частині.

Наявність решти відомостей залежить від особливостей видання: у виданні-передруку — відомості про це; у повторному моновиданні зі зміненим колективом співавторів — відомгості про попередній колектив; у повторному виданні зі зміною назви — відомості про попередню назву; у будь-якому повторному виданні — відомостІ про рік попереднього видання; в уперше випущеному в перекладі виданні — вихідні відомості з титульного аркуша видання-оригіналу тощо.

Класифікаційні індекси УДК і ББК. Класифікаційні індекси Універсальної десяткової класифікації (УДК) і Бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК) визначають, до якої галузі та підгалузі знання відноситься видання.

Перед індексом зазначають ініціальну абревіатуру назви класифікації (УДК, ББК).

Авторський знак. Так називають умовне позначення у вигляді першої (великої) букви прізвища автора або назви видання, якщо автор на титульному аркуші не зазначений.

Авторський знак разом з класифікаційними Індексами становить шифр зберігання видання. :

2. Склад макета каталожної картки

Макет каталожної картки зазвичай вміщується в нижній половині звороту титульної сторінки, а в разі її переповнення іншою інформацією може переноситися на прикінцеву сторінку видання.

Макет картки виконується мовою оригіналу видання. Але якщо воно видається в Україні не українською мовою, видавець зобов’язаний додатково подати анотацію державною мовою.

У підручниках для середніх шкіл, а також видань для дітей (дошкілників і школячрів початкових класів).

За стандартом макет каталожної картки не потрібно вміщувати у наукових виданнях, оскільки в них обо’язковий реферат, допускається не друкувати його в підручниках для середньої вищої школи, виданнях малого обсягу і малоформатних ілюстрованих виданнях для дітей дошкільною і молодшого шкільного віку, в подарункових художньо ілюстрованих виданнях.

Склад макета каталожної картки. Макет картки вміщує бібліографічний запис що складається з бібліографічного опису видання, анотації, індексів УДК і ББК. авторського знака.

Схема і розміри макета каталожної картки

Схема макета однакова для всіх видань, а розміри залежать від формату видання.

Кеглі тя накреслення шрифтів для набору карток. Бібліографічний опис — кг. 10, заголовок, а за його відсутності перше слово назви — жирного накреслення, решта тексту — рядковий світлого накреслення; текст анотації — кг. 9 світлий рядковий; авторський знак — кг. 10 світлий, індекси класифікації -— кг. 9 жирного (напівжирного) накреслення.

Приклад макета картки для книги одного автора

Журавський В. С.

Ж 91 Вища освіта як фактор державотворення і культури в Україні. — К.: Видавн. Дім "Ін Юре", 2003 — 416 с.

ISBN 966-8088-36-6

У монографії аналізуються актуальні проблеми розвитку освіти в державотворенні. Велика увага приділяється питанням адаптації вищої освіти до викликів глобалізації та інформаційного суспільства. Аналізуються тенденції розвитку вищої освіти, основні суперечності та шляхи їх подолання в сучасному українському суспільстві. Досліджується роль педагога-вчителя, інформаційних технологій навчання, культури та соціальної роботи у вихованні сту­дентської молоді.

УДК 378 046 ББК X 621

Анотація. Вона стисло характеризує тематичний зміст видання (про що воно, які теми висвітлює), його соціально-функціональне і читацьке призначення, особливості форми.

Місце анотації у виданні. Як елемент вихідних відомостей анотація може бути надрукована у складі макета анотованої каталожної картки на звороті титульного аркуша чи на останній сторінці, а також окремо. В останньому випадку ї розміщують чи то на звороті титульного аркуша (за відсутності макета каталожної картки), чи на другій або четвертій сторінці обкладинки, або на передньому клапані суперобкладинки, або на її четвертій сторінці. Анотацію у виданні наводять для того, щоб ширше і повніше розкрити пере-ваги видання, показати, чим цікавий автор тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]