Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
140.29 Кб
Скачать

Тема № 1

Екскурсія, її сутність, основні ознаки та функції

Лекція № 2

1. Основні функції екскурсії

Визначення екскурсії як форми і засобу освіти, виховання, задоволення духовних, естетичних, інформаційних потреб туристів обумовлює її основне призначення і , відповідно, основні функції.

Функція - це зовнішній прояв будь-якого об’єкта. У функції реалізуються основні ознаки сутності об”єкта чи явища в залежності від умов існування.

Функції екскурсії слід розглядати як її основні властивості, а саме: інформативну, наукову, просвітницьку, виховну, гуманістичну та культурологічну.

Функція інформації. Відповідно до своєї теми кожна екскурсія містить інформацію з конкретної області знань: історії, археології, мистецтвознавства, медицини, біології, техніки, народного господарства, культурного будівництва; про досягнення, сучасні теденції, винаходи в кожній з них. Екскурсія сприяє розповсюдженню політичних, філософських, наукових, художніх та інших поглядів, ідей, теорій.

Інформація, яку несе кожна екскурсія, наукова, адже важливою якістю екскурсії як форми освіти і виховання є її науковий характер. Основні вимоги до змісту екскурсії - достовірність та повнота інформації, викладення її відповідно до сучасних наукових досліджень, сприяння розповсюдженню об'єктивних наукових знань. Факти, події, теоретичні положення даються в екскурсії в науковій трактовці та з об”єктивною науковою оцінкою. Матеріал екскурсій повинен бути пов”язаний з життям, з сучасною дійсністю. Системность знаний, сообщаемых в екскурсии.

Екскурсія - одна з форм просвітницької роботи, діяльність, яка визначається терміном «навчання і самоосвіта”, в якій конкретизуються знання екскурсантів, реалізується можливість на власні очі побачити те, що вони знали з шкільних програм, лекцій, письмових джерел, художньої літератури, телевізійних передач, сайтів інтренету, розповідей інших тощо.

Отже, її об'єктом будуть і діти, і дорослі, а її основними властивостями є освіта та інтелектуальне виховання.

Виховна функція екскурсії реалізується у формуванні світогляду, переконань, почуттів, інтересів, способу та стилю мислення, що проявляється в різних видах діяльності учасників екскурсії. Завдання екс­курсії не просто надати інформацію, повідомити знання, а викликати у людей інтерес до конкретної сфери знань, до історії і культури як своєї, так і інших країн. Для багатьох людей екскурсія стає початком або стимулом до самоосвіти.

Тут велике значення має гуманістична функція екскурсій - дати екскурсантам свідомий погляд на громадське життя в його історичному розвитку та сучасному світі, збудити інтерес до розуміння зв'язку людського життя з природним середовищем, дати можливість придивитись до творчої діяльності людини в різних напрямках, формувати щирий патріотизм - взнавати свій рідний край, додивлятися до життя народу, до старовини рідного краю, що запалює бажання пізнати інші краї, народи, культури. Це і є справжнє живе гуманістичне виховання, оперте на свідоме розуміння загальнолюдських цінностей, на толерантне ставлення до інших культур і систем цінностей, що власне і робить нас людьми і поєднує у людство.

Одним з найважливіших завдань екскурсії є співвіднесення культури з соціальною історією, включення неосяжної національної і світової культурної спадщини минулого в культуру сучасну, а також закладення основ нової культури. Це здійснюється через культурологічну функцію, яка є інтегруюючою по відношенню до всіх інших її функцій. Пошук сучасних нових форм реалізації цієї функції екскурсії призвів до включення до культурологічної складової екскурсії таких підфункцій як організація дозвілля, відпочинку, спілкування.

Всі функції екскурсії тісно пов”язані одна з одною, доповнюють одна одну і випливають одна з іншої.

Кожна конкретна екскурсія може виконувати одночасно декілька функцій. Пріоритетність тієї або іншої в конкретній екскурсії залежить від теми екскурсії, від того, з якою групой екскурсантів вона проводиться: для дітей і молоді — це просвітницька і виховна; для іноземних туристів — функція інформації тощо.

Існують різні класифікації і назви функцій, наприклад,

Функція наукової пропаганди

Функція інформації

Функціяформування інтересів

Функція розширення культурного світогляду

Функція організації культурного дозвілля

Однак всі вони по суті про одне і те саме, і включають основний набір суттєвих функцій екскурсії.

Через взаємозв'язок економічної та духовної сфер життя суспільства екскурсії повинні об'єднувати, виховувати людей, саме в цьому полягає їх велике суспільне значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]